allouche-benias-gallery-το-νέο-καλλιτεχνικό-big-thing-της-αθήνας-91899
©Tatiana Megevand

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο Γάλλος Εric Allouche, 62 ετών, είναι ο ιδιοκτήτης της Allouche Gallery στη Νέα Υόρκη -ένας ενημερωμένος χώρος σύγχρονης τέχνης που χαίρει διεθνούς εκτίμησης. Ο 34χρονος George Benias, ελληνικής καταγωγής, εργάζεται τα τελευταία 9 χρόνια ως επιμελητής και art dealer στη γκαλερί της Νέας Υόρκης -μάλιστα ο ίδιος διαθέτει ήδη μια προσωπική συλλογή που αποτελείται από 300 περίπου έργα τέχνης. Η ιδέα του να δημιουργήσει έναν χώρο τέχνης στην Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται συχνά, του μπήκε στο μυαλό πέρσι με αφορμή την Documenta. Ήταν το έναυσμα που χρειαζόταν για να συνειδητοποιήσει ότι η πατρίδα του βρίσκεται σε μια φάση καλλιτεχνικής ανάτασης και ότι εδώ υπάρχει πλέον πρόσφορο έδαφος για τέχνη. Την άποψη του συμμερίστηκε και ο συνεργάτης του, Εric Allouche, και έτσι προέκυψε η σύμπραξη με το όνομα Allouche-Benias Gallery. «Είμαι Έλληνας και ως εκ τούτου πάντα ήθελα να δημιουργήσω κάτι δικό μου στον τόπο μου. Άλλωστε πλέον βλέπω μέλλον στη καλλιτεχνική σκηνή της Αθήνας και της χώρας γενικότερα. Η ιδέα μου άρεσε στον Eric και μου πρότεινε να συνεργαστούμε» περιγράφει ο George Benias.

Allouche Benias Gallery: Το νέο καλλιτεχνικό big thing της Αθήνας-1
©Tatiana Megevand

Αν και μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής, οι περισσότεροι έχουμε ήδη επισκεφτεί την ατμοσφαιρική γκαλερί με τον Νεοϋορκέζικο αέρα που παντρεύει το παλιό με το σύγχρονο και πετυχαίνει ένα δυναμικό και εύστοχο curation. Σημαντική παράμετρος της επιτυχίας του project είναι σίγουρα και το κτήριο στο οποίο στεγάζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής του Τσίλλερ, το επιβλητικό Μέγαρο Δεληγιώργη που από μόνο του αποτελεί «έκθεμα» της νεότερης αρχιτεκτονικής της Ελλάδας, μοιάζει να είναι το ιδανικό φόντο για να φιλοξενεί έργα μοντέρνας τέχνης. Ο George Benias μας δίνει τις λεπτομέρειες: «Στα μάτια μου είναι από τα πιο όμορφα κτίρια στην Ελλάδα. Έψαχνα καιρό να βρω τον χώρο που θα μου έκανε κλικ για το project. Περνούσα κάθε μέρα έξω από το Μέγαρο Δεληγιώργη την περίοδο που κοιτούσα με τον μεσίτη μου διάφορα πιθανά κτήρια στο Κολωνάκι. Μια μέρα του εξήγησα ότι ήθελα να μου βρει κάτι ακριβώς σαν αυτό. Την τελευταία μέρα πριν φύγω μου είπε πως το συγκεκριμένο κτήριο ήταν διαθέσιμο για ενοικίαση. Τη συνέχεια την ξέρετε». Τον ρωτάω πώς εναρμονίζονται τα μοντέρνα εκθέματα με το παλιό κτήριο: «Όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα στη ζωή διέπονται από αντιθέσεις. Βρίσκω κάθε αντίθεση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Η συνύπαρξη παλιού και νέου στοιχείου είναι πολύτιμη σε κάθε θέαμα και κάθε δημιουργική διαδικασία. Όσον αφορά την Allouche-Benias, τα έργα τέχνης τοποθετούνται στο κτήριο έτσι ώστε το ένα να συμπληρώνει το άλλο» απαντά.

Allouche Benias Gallery: Το νέο καλλιτεχνικό big thing της Αθήνας-2
©Tatiana Megevand

Σχετικά με τους καλλιτέχνες που φιλοξενούνται εδώ, το βασικό concept είναι «η γεφύρωση των ερεθισμάτων του εξωτερικού με την Ελλάδα και συγκεκριμένα με την Αθήνα. Και vice versa». Οι Les Rogers, Zio Ziegler, Kenny Scharf, Ross Bleckner, Donald Baechler, αλλά και Έλληνες όπως ο Στέλιος Φαιτάκης, Φίλιππος Καβάκας, Vassilis H. είναι αναμφισβήτητα μια καλή αρχή.

Allouche Benias Gallery: Το νέο καλλιτεχνικό big thing της Αθήνας-3
©Tatiana Megevand
Allouche Benias Gallery: Το νέο καλλιτεχνικό big thing της Αθήνας-4
©Tatiana Megevand
Allouche Benias Gallery: Το νέο καλλιτεχνικό big thing της Αθήνας-5
©Tatiana Megevand
Allouche Benias Gallery: Το νέο καλλιτεχνικό big thing της Αθήνας-6
©Tatiana Megevand
Allouche Benias Gallery: Το νέο καλλιτεχνικό big thing της Αθήνας-7
©Tatiana Megevand
Allouche Benias Gallery: Το νέο καλλιτεχνικό big thing της Αθήνας-8
©Tatiana Megevand
Allouche Benias Gallery: Το νέο καλλιτεχνικό big thing της Αθήνας-9
©Tatiana Megevand
Allouche Benias Gallery: Το νέο καλλιτεχνικό big thing της Αθήνας-10
©Tatiana Megevand

Allouche Benias Gallery Kανάρη 1, Κολωνάκι

MHT