εκθέσεις-2019-μόδα-91314
©Johnny Dufort, 2018

Το πολιτιστικό ημερολόγιο του 2019 περιλαμβάνει από τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της σχολής Bauhaus μέχρι εκθέσεις σπουδαίων εκπροσώπων της τέχνης και της μόδας, στις πρωτεύουσες του κόσμου. Σημειώστε τις ημερομηνίες και οργανώστε το ταξίδι σας.

Christian Dior: Designer Of Dreams

Εκθέσεις 2019: Μόδα-1
©ADRIEN DIRAND

Το ντεμπούτο του Christian Dior στο μεταπολεμικό Παρίσι καθόρισε μια εποχή η οποία χαρακτηρίστηκε από τη θηλυκή σιλουέτα του θρυλικού New Look του. Τα ρούχα του επανέφεραν τη φαντασία στη μόδα μετά από χρόνια κυριαρχίας των λειτουργικών ενδυμάτων, καθιστώντας και πάλι το Παρίσι διεθνή πρωτεύουσά της. Η έκθεση Christian Dior: Designer of Dreams εξερευνά τις εμμονές του μετρ -μεταξύ των οποίων η βρετανική αριστοκρατία και τα λουλούδια– αλλά και τη συμβολή των επιγόνων του, μέχρι την τελευταία καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, Maria Grazia Chiuri. Η μεγαλύτερη έκθεση μόδας στο Μουσείο Victoria & Albert μετά την Alexander McQueen: Savage Beauty, υπόσχεται να είναι ένα πραγματικό υπερθέαμα.

Εκθέσεις 2019: Μόδα-2
©Courtesy of Christian Dior

Μουσείο V&A, Λονδίνο, 2 Φεβρουαρίου έως 14 Ιουλίου.

Thierry Mugler: Couturissime

Εκθέσεις 2019: Μόδα-3
©David LaChapelle

Ο Thierry Mugler πριν στραφεί στη μόδα ήταν χορευτής και αυτή η επιρροή είναι εμφανής στις θεαματικές δημιουργίες που τον καταξίωσαν διεθνώς στη δεκαετία του 1980. Αυτή η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση της δουλειάς του τον αντιμετωπίζει τόσο ως σχεδιαστή μόδας όσο και ως showman, μέσα από κοστούμια που δημιούργησε για τη μουσική και τη θεατρική σκηνή – από αυτά για την παράσταση Μάκβεθ στην Comédie Française, το 1985, μέχρι το θρυλικό κοστούμι για το βίντεο Too Funky του George Michael. Ο Mugler, ο οποίος αποχώρησε από τον οίκο του το 2002, λέγεται ότι υπήρξε τόσο παρεμβατικός στον περίφημο φωτογράφο Helmut Newton σε μια από τις πρώτες του καμπάνιες, ώστε εκείνος του έδωσε την κάμερα και του πρότεινε να φωτογραφήσει ο ίδιος! Δεν εντυπωσιάζει, επομένως, η προσωπική εμπλοκή του στην έκθεση.

Εκθέσεις 2019: Μόδα-4
©Lady Gaga

Musée des BeauxArts Montréal, 2 Μαρτίου έως 8 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια η έκθεση θα ταξιδέψει στην Ευρώπη.

Camp: Notes On Fashion

Εκθέσεις 2019: Μόδα-5
©Johnny Dufort, 2018

«Η επιτήδευση είναι η σταθερή αισθητική εμπειρία του κόσμου. Εκφράζει μια νίκη του ύφους πάνω στο περιεχόμενο, της αισθητικής πάνω στην ηθική, της ειρωνείας πάνω στην τραγωδία», σημειώνει η Susan Sontag στο Notes on Camp (1964). Τώρα, η συγγραφέας γίνεται η πνευματώδης νονά της φαντασμαγορικής έκθεσης του The Met με τίτλο Camp: Notes on Fashion, μια γιορτή της τελετουργίας, της ειρωνείας και της πολυπλοκότητας της μόδας. Η επιτήδευση γεννήθηκε στην αυλή του Λουδοβίκου XIV, γι’ αυτό η έκθεση ανοίγει με μια αναφορά στις Βερσαλλίες πριν εστιάσει στα καλλιτεχνικά κινήματα του τέλους του 19ου αιώνα και φτάσει μέχρι τη σύγχρονη εποχή, από τον Christian Lacroix, τους Viktor & Rolf και τη Vivienne Westwood μέχρι τον Walter Van Beirendonck.

Εκθέσεις 2019: Μόδα-6
©Johnny Dufort, 2018

The Met, Νέα Υόρκη, 9 Μαΐου έως 8 Σεπτεμβρίου.

Read more at vogue.co.uk