ένα-βιβλίο-για-συντροφιά-137511

Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε. Η ένσταση πολλών, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν λόγω του στρες που προκαλεί ο εγκλεισμός. Κατανοητό. Όλοι αισθανόμαστε έτσι. Όμως, υπάρχουν πολλά βιβλία που μπορούν να τραβήξουν την προσοχή μας και να μας κρατήσουν σε εγρήγορση παρασύροντάς μας με τη δράση και το σασπένς. Καλά καταλάβατε: τα αστυνομικά μυθιστορήματα είναι ό,τι καλύτερο για να χαλαρώσει κανείς και ας τρέχει αγχωμένος πίσω από τα ίχνη του δολοφόνου, προσπαθώντας να μαντέψει ποιος, επιτέλους, είναι.

Οι επιλογές είναι πολλές, από τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς και του Ηρακλή Πουαρό μέχρι τα αμερικάνικα νουάρ και τα εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια σκανδιναβικά. Όμως τι θα λέγατε για κάτι αρκετά διαφορετικό και υπό μία έννοια επίκαιρο, αφού η δράση εκτυλίσσεται στην Κίνα; Η δική μας πρόταση γι’ αυτές τις δύσκολες μέρες είναι οι περιπέτειες του Δικαστή Τι, διάσημου ήρωα της σειράς βιβλίων του Ρόμπερτ βαν Γκούλικ, με τον ανώτατο κρατικό αξιωματούχο της αχανούς χώρας να επιλύει εγκλήματα στις επαρχίες όπου υπηρετούσε.

Ένα βιβλίο για συντροφιά-1
©Agra Publications
1/1
Native Share

Πρώτα απ’ όλα, λίγα λόγια για τον συγγραφέα, Ολλανδό διπλωμάτη εξαιρετικά φιλομαθή, με έφεση στις ξένες γλώσσες, πολυπολιτισμική κουλτούρα και πάθος για τις κινέζικες αστυνομικές ιστορίες, μέρος της προφορικής λαϊκής παράδοσης αρχικά, που αργότερα πέρασαν στο χαρτί. Μια τέτοια, αγνώστου συγγραφέα του 18ου αιώνα, αναφερόμενη σε υπαρκτό πρόσωπο του 7ου αιώνα, τράβηξε την προσοχή του το 1940, ενώ υπηρετούσε στο Τόκιο. Αυτό το πάθος οδήγησε στη συγγραφή μιας σειράς βιβλίων με μυστήρια που ο Δικαστής Τι εξιχνιάζει χάρη στην ευφυΐα του, την πολύτιμη βοήθεια των αντισυμβατικών βοηθών του (του Αστυνόμου Χουνγκ και των τριών πρώην κακοποιών Μα Γιουνγκ, Τσιάο Τάι και Τάο Γκαν) αλλά και μιας σειράς μεθόδων που ξενίζουν τον δυτικό αναγνώστη. Πιστέψτε μας, είναι εξαιρετικά. Είναι βέβαιο ότι, μόλις διαβάσετε το πρώτο, θα σπεύσετε να αποκτήσετε τα υπόλοιπα. Θα σας γοητεύσουν τα μπλεγμένα μυστήρια, οι «χειρουργικές» κινήσεις του ήρωα, η ατμόσφαιρα της χώρας και της εποχής, το λεπτό χιούμορ, αλλά και η έμφαση στις αξίες, την ικανότητα, την εντιμότητα.

Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει 15 από τις εκδόσεις Θεμέλιο και ένα από την Άγρα, όλα εικονογραφημένα με σχέδια του ίδιου του συγγραφέα, με τον κινεζικό τρόπο. Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε από το υπέροχο Δολοφόνοι και ποιητές, στο οποίο η δολοφονία ενός σπουδαστή και η κατηγορία ότι μια όμορφη ποιήτρια μαστίγωσε μέχρι θανάτου την υπηρέτριά της αποσπούν τον Δικαστή από μια απολαυστική συντροφιά διακεκριμένων λογίων προκειμένου να επιδοθεί στην επίλυση των υποθέσεων. 

Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο ηλεκτρονικά και την άλλη μέρα θα το παραλάβετε στην πόρτα σας. 

Συνεχίζεται…      Ανακαλύψτε ιδέες και tips όσο μένετε σπίτι στο Vogue.gr.

MHT