politicult-πως-προσπάθησα-να-τελειοποιήσω-τη-φ-122155
©Instagram @dollyalderton @pandorasykes | www.thehighlowshop.com

Κάθε φορά που βρίσκομαι στα βιβλιοπωλεία ψάχνω στα bestseller για το μυθιστόρημα που θα μου αλλάξει προσωρινά τη ζωή. Που θα με ξεκολλήσει από τις σειρές του Netflix – και όλων των υπολοίπων παρόχων που έχω συνδρομές – οι οποίες έχουν αντικαταστήσει πλήρως το διάβασμα στη ζωή μου. Καιρό τώρα στα τοπ 10, μου κάνει εντύπωση η επιτυχία των “How to..” βιβλίων. Πως να μη δίνεις δεκάρα, πως να είσαι για πάντα νέα, πως να παραμείνεις αδύνατη, πως να βρεις τον τέλειο άντρα, πως να κυριαρχήσεις στις μπίζνες και άλλα παρόμοια. Μαθήματα ζωής από ταλαντούχους γραφιάδες με εύκολα βήματα τύπου 1. 2. 3 για να είναι και διαβαστερά. Είναι η μόδα της ινστα-ναρκισσιστικής εποχής όπου όλα γυρνάνε γύρω από το εγώ μας και τη σημαντικότητα της ύπαρξης μας;

Politicult: Πως προσπάθησα να τελειοποιήσω τη φόρμουλα του “how to” παρέα με μια γκουρού columnist-1
©Instagram @dollyalderton

Πάντα ζήλευα τους εμπνευσμένους συγγραφείς, που γράφουν αυτά τα μυθιστορήματα που σε ταξιδεύουν σε άλλους χρόνους, τόπους και ζωές. Ίσως με πήραν τα χρόνια ή μάλλον έχω κάνει αρκετή έντονη ζωή για να έχω την υπομονή να κάτσω να διαβάσω μαθήματα ζωής από άλλους. Στην Αγγλία και τον υπόλοιπο κόσμο σαρώνει το βιβλίο της ταλαντούχας Dolly Alderton “Everything I Know About Love”. Η Dolly μεσουρανεί στους Sunday Times με απολαυστικές στήλες, αναμεταδίδει την ποπ κουλτούρα της παρέα με την Pandora Sykes στο εβδομαδιαίο podcast High and Low και γενικά γράφει σαν τρίτο πρόσωπο διάφορα τα οποία τα παρατηρεί σε φορμάτ “how to”. Είχα την τύχη να φάω μαζί της και μαζί με την αδελφική της φίλη Farly Kleiner ένα βράδυ πριν λίγο καιρό στο Savoy και να γνωρίσω από κοντά αυτό το μαγικό ψηλό ξανθό κορίτσι που είναι μία γνήσια απόγονος της Τουίγκι σε λουκ, αλλά παράλληλα παλεύει για την τέλεια φιγούρα με καθημερινή hot yoga στο Camden. H Dolly δεν αφήνει τίποτα από τη ζωή της να πέσει κάτω. Γράφει και αναμεταδίδει απολαυστικά και ακατάπαυστα. Στα 30 της χρόνια έφτασε στο κομβικό ηλικιακά σημείο της πρώτης διαφώτισης των γυναικών και μοιράστηκε με τους αναγνώστες μέσα από αυτό το βιβλίο τις εμπειρίες της με τα αγόρια και γενικά τα πάνω και τα κάτω της ζωής. Στο τελευταίο κεφάλαιο κερδίζει η αγάπη. Άρα το νόημα της ζωής το έχει πιάσει από νωρίς. Αυτό που δεν μπορεί ακόμα να δαμάσει, είναι αυτό το βιολογικό ρολόι που κυνηγάει εμάς τις γυναίκες για να τα προλάβουμε όλα. Αν στα 30 δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε παιδί, αλλά έχουν κάνει όλες οι φίλες μας, ξεκινάει άλλος ένας γολγοθάς αγωνίας με συμβουλές από τις πιο καπάτσες για τον ιδανικό σύντροφο, την κατάψυξη ωαρίων κλπ κλπ.

Politicult: Πως προσπάθησα να τελειοποιήσω τη φόρμουλα του “how to” παρέα με μια γκουρού columnist-2
©Mike Marsland / Getty Images / Ideal Image

Τη θυμάμαι κι εγώ πολύ καλά αυτή την ηλικία. Αν και μαμά από νωρίς θυμάμαι το βάρος της ηλικίας να με χτυπάει δυνατά στα 28 μου χρόνια και μετά στα 36. Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία προσπαθώ να προειδοποιήσω τις νεότερες να μην πέσουν στις κλασικές αυτές παγίδες. Το αξέχαστο αυτό βράδυ στο Savoy Grill, με την Dolly περάσαμε ένα τρίωρο ψυχανάλυσης, αφού είναι και Παρθένος και διυλίζει τον κώνωπα στα πάντα και μιλήσαμε φυσικά πάρα πολύ και για αγόρια, αλλά και για τη διατήρηση της εμφάνισης με τα χρόνια. Το πρώτο πράγμα που με ρώτησε είναι «τι έχω κάνει στο πρόσωπο μου». Έτσι ήθελα να την καθησυχάσω πως το γήρας δεν χτυπάει την πόρτα τόσο εύκολα. Πως δεν πρέπει να μποτοξάρεσαι από μικρή, να στρεσάρεται με έντονες γυμναστικές και να κυνηγάς τους άντρες λες και δεν υπάρχει αύριο, ειδικά αν είσαι πετυχημένη. Επίσης τα παιδιά θα έρθουν όταν πρέπει να έρθουν. Δεν τα κάνουμε βιαστικά και μετά όταν τα κάνουμε δεν είναι κούκλες, ούτε κολεξιόν για φωτογράφιση, είναι άνθρωποι που μεγαλώνοντας θα έχουν όλο και παραπάνω προβλήματα τα οποία αυτομάτως θα είναι και δικά σου και οι ευθύνες θα σε βαραίνουν παραπάνω όσο περνάνε τα χρόνια. Έτσι, όλα αυτά τα βιβλία του πως να μη δίνεις δεκάρα είναι τέλεια για τους συγγραφείς που επωφελούνται από ένα μπεστ σέλερ. Το κερασάκι στην τούρτα για τις νεότερες γενιές στις σχέσεις είναι αυτή η αντιστροφή των ρόλων, η ανευθυνότητα των αντρών, τα προβλήματα που φαντάζουν γιγάντια με όλα τα addictions που είναι πλέον νόμιμα – π.χ. μπορεί μία νέα κοπέλα να ξεκινήσει μια προβληματική σχέση με κάποιον που ήταν εθισμένος στις σχέσεις και έχει πάρει γραμμή από τον θεραπευτή του να μην προχωρήσει σε κανονική σχέση. Σε κάθε περίπτωση η ευαίσθητη γυναίκα είναι επί ξύλου κρεμάμενη γιατί σήμερα πρέπει να τα χειρίζεται όλα με επιδεξιότητα.

Politicult: Πως προσπάθησα να τελειοποιήσω τη φόρμουλα του “how to” παρέα με μια γκουρού columnist-3
©Christina Politi

Η μεγάλη ανάγκη των γυναικών είναι η ταύτιση με την ηρωίδα ή πλέον την συγγραφέα. Γι’ αυτό λατρέψαμε πιο παλιά τα κορίτσια του Sex and the City,  γιατί λατρεύουμε ακόμα περισσότερο την Fleabag, γι’ αυτό αποθεώνουμε βιβλία και σειρές όπου η πρωταγωνίστρια αγωνίζεται με όποιον τρόπο μπορεί να αγαπηθεί σωστά από τον τέλειο σύντροφο. Γι’ αυτό μας αρέσουν τα plus size cover girls, γι’ αυτό βλέπουμε reality με ξεκατινιάσματα μέσα από την κλειδαρότρυπα. Για να σιγουρευόμαστε πως αυτά που ζούμε είναι όλα οκ. Η Dolly που είναι δύο μέτρα γυναικάρα με διαχρονικό μποέμ στιλ, έχει ήδη ξεκινήσει να γράφει το δεύτερο βιβλίο της, το Ghosts, που είναι ένα μυθιστόρημα στο οποίο πρωταγωνιστεί μια σελέμπριτι σεφ που ψάχνει για τον ιδανικό άντρα, ενώ παλεύει με έναν πατέρα που πάσχει από Αλτσχάιμερ. Μόνη γυναίκα ψάχνει, το αιώνιο μεγάλο θέμα που τώρα λύνεται ή μάλλον μπερδεύεται πιο πολύ διαδικτυακά. Σαν μεγαλύτερη προσπάθησα να καθησυχάσω και τα δύο κορίτσια για αρκετά πράγματα και μάλλον τα κατάφερα από την αφιέρωση που μου έγραψαν στο βιβλίο της. Η ζωή κάνει κύκλους και καλό είναι να αφήνεσαι και να μην πολυκυνηγάς τα πράγματα εκτός αν είσαι απόλυτα σίγουρος. Αν κυνηγήσεις κάτι παραβιάζοντας άλλα, κάτι θα στραβώσει στο ντόμινο της ζωής. Αυτή είναι η συμβουλή που θα έδινα στις μικρότερες. Πέραν του ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο, τα ανθρακούχα ποτά, το κάπνισμα και τις δίαιτες της μόδας. Α, και να ξεκινήσουν γιόγκα από νωρίς γιατί η ευλυγισία είναι το κλειδί της νεότητας. Η Fleabag που σάρωσε γιατί αγωνίζεται μέσα σε δύο απολαυστικά seasons με μία προβληματική οικογένεια και όλα αυτά τα θέματα που γλυκά βασανίζουν μία νέα γυναίκα κάνει σεναριακά την ανατροπή με ένα συγκλονιστικό guest της Christine Scott Thomas που μιλάει για την υπεροχή των γυναικών και τον αγώνα μας με τις ορμόνες, τα παιδιά, το βιολογικό ρολόι και τον ανατρεπτικό λυτρωτικό ρόλο της «φρικτής» εμμηνόπαυσης. Όσο πιο νωρίς καταλάβεις πως είσαι αυτό που λέει με μεγάλη έμφαση στο φινάλε του μονολόγου της “a person in business”, λοιπόν, τόσο το καλύτερο.

Politicult: Πως προσπάθησα να τελειοποιήσω τη φόρμουλα του “how to” παρέα με μια γκουρού columnist-4
©Christina Politi