o-νίκος-κόκκας-ζει-την-καραντίνα-με-τον-139699
©Nikos Kokkas

Ο φωτογράφος Νίκος Κόκκας ήξερε πάντα να εκφράζεται μέσα από εικόνες. Τώρα που η καραντίνα τον έκλεισε στο σπίτι, αποφάσισε να μην σταματήσει να εκφράζεται, αλλά να βρει δημιουργικές εξόδους. Έφτιαξε, λοιπόν, ένα φωτογραφικό ημερολόγιο καραντίνας (κάτι σαν κολάζ αισθημάτων) γεμάτο χιούμορ, αισιοδοξία και αναπάντεχες λήψεις.

Πότε ποζάρει ως Dj, άλλοτε στέκει με δέος μπροστά από ένα πελώριο καθαριστικό μπουκάλι, κάπου αιωρούνται γύρω του μαγειρικά σκεύη και κάπου αλλού τον βλέπουμε με καλοκαιρινή αμφίεση παραλίας, να κάνει ηλιοθεραπεία περιμένοντας με αγωνία (όπως όλοι) να βγούμε στις θάλασσες.

«Η ιδέα ξεκίνησε με μια εικόνα ασπρόμαυρη που τράβηξα σε μια γρήγορη βόλτα πίσω από το ΣΕΦ στα μέσα Μαρτίου. Έναν κυματοθραύστη σε πρώτο πλάνο και στο βάθος τον λαμπρό ορίζοντα. Λίγο συμβολικά, το είδα ως μήνυμα αισιοδοξίας. Μετά από την υπερπήδηση ενός μεγάλου εμπόδιου, έρχεται η ελευθερία», μου εξομολογείται για την ιδέα πίσω από το project, που έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές στα social media του.

O Νίκος Κόκκας ζει την καραντίνα με τον πιο ευφάνταστο τρόπο-1
©Nikos Kokkas
O Νίκος Κόκκας ζει την καραντίνα με τον πιο ευφάνταστο τρόπο-2
©Nikos Kokkas
O Νίκος Κόκκας ζει την καραντίνα με τον πιο ευφάνταστο τρόπο-3
©Nikos Kokkas
O Νίκος Κόκκας ζει την καραντίνα με τον πιο ευφάνταστο τρόπο-4
©Nikos Kokkas 

«Έχοντας, επίσης, ως σκέψη να μην “πνιγώ” στην δημιουργική αδράνεια, αλλά να μοιράσω λίγη αισιοδοξία στους άλλους έγκλειστους, αποφάσισα να υλοποιώ κάθε μέρα (στο υποτυπώδες στούντιο που έχω στήσει) μια σκέψη, ένα συναίσθημα, έναν φόβο, ένα απωθημένο, ένα σύμπλεγμα, αλλά και την καθημερινότητα μέσα στο σπίτι. Ένα εικονογραφημένο ημερολόγιο. Αποφάσισα όλο αυτό να εμπεριέχει αλήθεια και ειλικρίνεια, ένα άνοιγμα προς τα έξω, ένα «ξεμπρόστιασμα» χωρίς φόβο. Απλώς, προσθέτω μικρές δόσεις αυτοσαρκασμού, υπερβολής, θεατρικότητας αλλά και ναρκισσισμού», τονίζει.

Του ζήτησα, αν μπορεί, να φτιάξει μια εικόνα αποκλειστικά για τη Vogue Greece και δέχτηκε με χαρά. Την ονόμασε “Need for communication” (Ανάγκη για επικοινωνία) και αποτελεί φωτογραφικό ντοκουμέντο, αφού αναγράφει ημέρα και ώρα λήψης. «Δεν είναι product placement, αφού πρόκειται για το προσωπικό μου τηλέφωνο, το οποίο είναι και σπασμένο», μου ξεκαθαρίζει.

O Νίκος Κόκκας ζει την καραντίνα με τον πιο ευφάνταστο τρόπο-5
©Nikos Kokkas

Πώς του έρχεται, άραγε, η ιδέα για τη φωτογράφιση της ημέρας; «Έρχεται μόνη της, στη διάρκεια του πρωινού, μετρώντας τις σκέψεις αλλά και την ψυχοσύνθεση της ημέρας», μου λέει. «Ξεκινώ την υλοποίηση κάθε μέρα γύρω στις 5 το απόγευμα και έχει διάρκεια -μαζί με την επεξεργασία- περίπου 3 ώρες. Σπάνια έρχεται μια ιδέα την οποία κρατώ «κάβα» για άλλη ημέρα. Έχω, βέβαια, μια – δύο ιδέες για το τέλος της αναγκαστικής καραντίνας, όταν έρθει αυτό. Μέχρι τότε, θα προσπαθήσω να το συνεχίσω σε καθημερινή βάση, ως ένα στοίχημα με τον εαυτό μου».

Τι σχόλια λαμβάνει από τους ακολούθους του στα social; «Η αποδοχή που έχει αυτή η προσπάθεια μ’ έχει εντυπωσιάσει και συγκινήσει. Έχω αρχίσει να δέχομαι μέχρι και παραγγελίες. Αλλά, ειλικρινά, στη ζυγαριά ισορροπούν η αποδοχή των φίλων στα κοινωνικά δίκτυα, με τη διατήρηση της ειλικρίνειας, χωρίς να έχω σαν πρώτη σκέψη τον εντυπωσιασμό. Και έτσι σκοπεύω να το κρατήσω μέχρι το τέλος της καραντίνας».

O Νίκος Κόκκας ζει την καραντίνα με τον πιο ευφάνταστο τρόπο-6
©Nikos Kokkas
O Νίκος Κόκκας ζει την καραντίνα με τον πιο ευφάνταστο τρόπο-7
©Nikos Kokkas
O Νίκος Κόκκας ζει την καραντίνα με τον πιο ευφάνταστο τρόπο-8
©Nikos Kokkas
O Νίκος Κόκκας ζει την καραντίνα με τον πιο ευφάνταστο τρόπο-9
©Nikos Kokkas
MHT