ο-ονειρικός-κόσμος-του-txema-yeste-114904
©Txema Yeste

Υπάρχει μια στιγμή που όλα τα μονοπάτια της ζωής σου συναντώνται σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Έτσι ένιωσε ο Txema Yeste, ο διάσημος φωτογράφος από τη Βαρκελώνη, όταν πήρε την απόφαση να διασταυρώσει τους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας του στην πρώτη του ατομική έκθεση, με τίτλο Crossroads (Σταυροδρόμια). Για τον 47χρονο, τα μονοπάτια της ζωής του μεταφράζονται σε σοφιστικέ εικόνες, που ανατρέπουν τα δεδομένα στη σύγχρονη φωτογραφία μόδας.

Ο ονειρικός κόσμος του Txema Yeste-1
©Txema Yeste

Από τις 12/9, η Staley-Wise Gallery της Νέας Υόρκης έχει γεμίσει από τον γοητευτικό συναισθηματισμό του, που μαγνητίζει και τα πιο απαιτητικά μάτια στις σελίδες της Vogue, του Vanity Fair και του Numéro. Στη Vogue Greece έχουμε μία παραπάνω επιθυμία να δούμε αυτή την έκθεση, καθώς με το «βλέμμα στο μέλλον» ο Txema απαθανάτισε τον περασμένο Απρίλιο την Bella Hadid για το πρώτο μας εξώφυλλο, ως πρότυπο διαχρονικής ομορφιάς.

Ο ονειρικός κόσμος του Txema Yeste-2
©Txema Yeste

Πριν του ανοίξουν οι πόρτες για μια λαμπρή πορεία στον χώρο της μόδας, ο Yeste δούλευε ως φωτορεπόρτερ στην Ισπανία, κάνοντας μια μεγάλη έρευνα πάνω στη ζωντάνια των τοπικών παραδοσιακών ενδυμάτων. Η υψηλή τεχνική και η τάση του να αποτυπώνει τη διαφορετικότητα δεν άργησαν να γοητεύσουν τους ανθρώπους της υψηλής ραπτικής, χαρίζοντάς του χρυσές συνεργασίες στις διαφημιστικές καμπάνιες της Chanel, του Giorgio Armani, της Lancôme και του Yves Saint Laurent.

Ο ονειρικός κόσμος του Txema Yeste-3
©Txema Yeste

Είναι λάτρης του έντονου χρώματος και δεν το κρύβει. Αυτή του η ευαισθησία είναι διάσπαρτη στην έκθεση, μέσα από μια σειρά φωτογραφιών που έχουν δημιουργηθεί πάνω στην παλιά τεχνική του dye transfer, σε τέσσερις ξεχωριστές χρωματικές παλέτες. «Αναμφίβολα είναι η τεχνική που ταιριάζει καλύτερα στη φαντασία μου», δήλωσε στη Vogue. «Υπάρχει μόνο ένας ακόμα άνθρωπος που τη χρησιμοποιεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και μόνο αυτό, δίνει μια ρομαντική διάσταση στην έκθεση».

Από όσους παρατηρούν το έργο του, επιδιώκει «συναίσθημα και έκπληξη». Όσο για τον εαυτό του; «Αυτό που πραγματικά θέλω είναι να σκέφτομαι τα πράγματα μέσα από μια δεδομένη οπτική γωνία, στη συνέχεια να ανακαλύπτω τον εαυτό μου μέσα σε αυτά και να αρχίζω ξανά από την αρχή», διευκρινίζει. Μέχρι στιγμής, αυτή η πολύ προσωπική διεργασία τον έχει κατατάξει στη λίστα των σημαντικότερων φωτογράφων της γενιάς του.

Ο ονειρικός κόσμος του Txema Yeste-4
©Txema Yeste

Info: “Crossroads”, Staley-Wise Gallery, Νέα Υόρκη, έως 2/11. Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου της Vogue Greece.

MHT