«Πρόσωπα + Προσωπεία»: Ένα αρχαίο δρώμενο κάνει τον γύρο του κόσμου

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

«Πρόσωπα + Προσωπεία»: Ένα αρχαίο δρώμενο κάνει τον γύρο του κόσμου

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Nikos Vavdinoudis
Nikos Vavdinoudis

Ένας Έλληνας φωτογράφος αποτύπωσε το πανάρχαιο δρώμενο των Κωδωνοφόρων της Ανατολικής Μακεδονίας, εστιάζοντας με τον φακό του στο πρόσωπο πίσω από τη μάσκα και κέρδισε τις εντυπώσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Για την ακρίβεια ο Νίκος Βαβδινούδης σκηνοθέτησε τις εικόνες του, γεμάτες από Ελλάδα και παράδοση, και έκανε τον ελληνισμό αντικείμενο καλλιτεχνικού θαυμασμού σε Λονδίνο, Ελβετία, Μάλτα, Πεκίνο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αυστραλία. Η έκθεση «Πρόσωπα + Προσωπεία» αφού έκανε μια γενναία περιήγηση ανά τον κόσμο, διακρίθηκε στον διαγωνισμό Τravel Protographer of the Year (TPOΤY).

Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε σε χωριά του νομού Δράμας, όπως το Μοναστηράκι, ο Ξηροπόταμος, η Πετρούσα, οι Πύργοι, η Καλή Βρύση, το Παγωνέρι και στον νομό Καβάλας και διήρκησε λίγο περισσότερο από δυο χρόνια.  Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ίσως ότι στις εικόνες που βλέπουμε διακρίνουμε την αρχέγονη αίσθηση του σατυρικού δρώμενου, ενώ ο καλλιτέχνης έχει αναδείξει και το φυσικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας και κάποιες τεχνικές στούντιο. Συγκεκριμένα για τις ανάγκες του project χρησιμοποιήθηκαν, κατά περίπτωση, φυσικά σκηνικά, ενώ σε κάποιες φωτογραφίες ο τεχνητός φωτισμός και το σκηνικό, προσδίδουν μια έντονη θεατρικότητα, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο, που κρύβεται πίσω από την αμφίεση. Οι ανθρώπινες μορφές παίζουν με το γύρω περιβάλλον και δημιουργούν ένα διάλογο με αυτό, ενώ η αφαίρεση της μάσκας εκπλήσσει τον θεατή και γεφυρώνει με απρόβλεπτο τρόπο τον άνθρωπο με τον εκάστοτε ρόλο. Εξ’ ου και η εύστοχη ονομασία «Πρόσωπα + Προσωπεία». Ο Nίκος Βαβδινούδης λέει: «Με φόντο ένα απλό πανί και τεχνητό φωτισμό δημιουργήθηκε ένα στούντιο στη φύση, ενώ πολύ συχνά το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον παρεισφρέει στην εικόνα και την καθορίζει». Και συνεχίζει: «Στόχος μου σε κάθε περίπτωση ήταν η ανάδειξη του προσώπου πίσω από τη μάσκα, της προσωπικότητας πίσω από τα κοστούμια, του ανθρώπου πίσω από την μεταμφίεση».

Η έκθεση που μοιάζει να αξίζει την προσοχή μας, έβαλε πλώρη για Κρήτη, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 6 Μαΐου.

 


©Nikos Vavdinoudis

©Nikos Vavdinoudis

©Nikos Vavdinoudis

©Nikos Vavdinoudis

©Nikos Vavdinoudis

©Nikos Vavdinoudis

©Nikos Vavdinoudis

©Nikos Vavdinoudis

 

Info: Διάρκεια: 15 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2019, Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-22:00, Είσοδος Ελεύθερη, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, Νεώριο Μόρο, Οδός Ακτή, τηλ.2821040265

Scroll to Top