ο-άγγελος-μπράτης-μας-αποκαλύπτει-το-ν-119280

Τον χαρακτηρίζει μια ανάγκη για σχεδιαστική λιτότητα, λειτουργικότητα και αυστηρότητα. Ιδιότητες που βρήκε σ’ έναν ξεχασμένο χώρο της Αθήνας και ο οποίος από χθες είναι ο «μικρόκοσμος» του. Πρόκειται για έναν χώρο με ιστορική αξία, όπου άλλος ένας λάτρης της ίδιας αισθητικής φιλοσοφίας έκανε τις ιδέες του πράξη.

Ο Άγγελος Μπράτης μας αποκαλύπτει το νέο του ατελιέ στο Κολωνάκι-1
©Spiro Stergiou
1/9
Native Share

Ο  Άγγελος Μπράτης «συναντά» τον πρωτοπόρο Έλληνα αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλο (1903-1992) σ’ ένα από τα πιο ήσυχα σημεία του Κολωνακίου. Το νέο design-studio του 41χρονου σχεδιαστή είναι το πρώην γραφείο του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Δεσποτόπουλο, τον μοναδικό Έλληνα αρχιτέκτονα που φοίτησε στη σχολή Bauhaus της Βαϊμάρης, ο οποίος παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα στο ισόγειο, ζούσε σε ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο. 

Εδώ και λίγο καιρό, ο Μπράτης αναζητούσε μια νέα επαγγελματική στέγη στην Αθήνα. Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές του αποδράσεις νωρίτερα φέτος, εντόπισε μια αγγελία που του κίνησε το ενδιαφέρον. Επισκέφθηκε τον χώρο την ίδια κιόλας μέρα. «Ένιωσα αμέσως ερωτευμένος με τον χώρο. Είδα την επιγραφή που βρίσκεται στην πόρτα και αμέσως κατάλαβα ότι επρόκειτο για το γραφείο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου», λέει ο σχεδιαστής. «Αυτό που έκανα στη συνέχεια ήταν να το επαναφέρω στην αρχική του μορφή». 

Ο Άγγελος Μπράτης μας αποκαλύπτει το νέο του ατελιέ στο Κολωνάκι-2
©Spiro Stergiou
2/9
Native Share

Τα open spaces που απλώνονται στους δύο ορόφους μονοπωλούνται από φυσικά υλικά: μάρμαρο, ξύλο, σίδερο και γυαλί. Σχεδόν όλα τα έπιπλα και όλα τα φωτιστικά προέρχονται από την πρώτη, αρχιτεκτονική του περίοδο. Στη βιβλιοθήκη, εκδόσεις μόδας συνυπάρχουν με κάποια κομμάτια από το προσωπικό του αρχείο, κοσμήματα-ειδικές παραγγελίες της Μαρίας Μάστορη για επιδείξεις του Μπράτη, όπως εκείνη στο Teatro Armani στο Μιλάνο το 2014. Απέναντι από τη βιβλιοθήκη, τα ράφια φιλοξενούν δερμάτινα αξεσουάρ από τον Βρετανό σχεδιαστή Justin Capp. 

Ο Άγγελος Μπράτης μας αποκαλύπτει το νέο του ατελιέ στο Κολωνάκι-3
©Spiro Stergiou
3/9
Native Share

Στο μεταξύ, η επιρροή της ιστορικής Γερμανικής σχολής φωτίζει και άλλες πτυχές του δημιουργού. Πριν το καλοκαίρι, ο Μπράτης είχε ξεκινήσει να εργάζεται πάνω στη συλλογή για το καλοκαίρι του 2020. Η συλλογή Albers, βασίζεται στη ματιά του Josef Albers, καλλιτέχνη και θεωρητικό του Bauhaus, γνωστό, μεταξύ άλλων, και για την περίφημη σειρά έργων, Homage to the Square. Η νέα κολεξιόν του σχεδιαστή επεξεργάζεται το τετράγωνο μέσα από μια πλούσια παλέτα χρωμάτων που τυπώθηκαν σε μετάξι στο Σουφλί από τον Γιώργο Τσιακίρη.    

Ο Άγγελος Μπράτης μας αποκαλύπτει το νέο του ατελιέ στο Κολωνάκι-4
©Spiro Stergiou
4/9
Native Share

Η Albers ακολουθεί την γνώριμη δημιουργική εκτέλεση του Μπράτη, όπου ένα μόνο κομμάτι ύφασμα διπλώνει, δένει, ξεδιπλώνεται και αγκαλιάζει τη σιλουέτα μέσα από χαρακτηριστικές ασκήσεις συμμετρίας και γεωμετρίας και τεχνικές όπως το bias cut. «Τα ρούχα μου πρέπει να τα δεις φορεμένα, τότε παίρνουν τη μορφή τους, δεν είναι για κρεμάστρες. Χωρίς το σώμα, δεν έχουν νόημα», παρατηρεί ο ίδιος.    

Το ίδιο ισχύει και για τη Bratis Blue, τη νέα, πιο προσιτή οικονομικά συλλογή του σχεδιαστή που κάνει το ντεμπούτο της φέτος και στο νέο χώρο βρίσκεται «επί της υποδοχής». Η κολεξιόν που παράγεται από το Omega Fashion Group στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται ήδη σε καταστήματα, ενώ αναμένεται και η διάθεση της ηλεκτρονικά. Η πρεμιέρα της Bratis Blue βασίζεται στην ιδέα του άπειρου, με σχήματα που μοιάζουν χωρίς αρχή και τέλος, αλλά και το τρίγωνο Penrose – ένα «ανέφικτο», ουσιαστικά, τρίγωνο με τρεις ορθές γωνίες. Η Bratis Blue χτίζεται από βισκόζη και οι τιμές της κυμαίνονται από 75 μέχρι 320 ευρώ.  

Πόσο ανταποκρίνεται στις όλο και πιο βιώσιμες «απαιτήσεις» της εποχής η δουλειά του Μπράτη; «Τα ρούχα, ακόμα και οι κλωστές, γίνονται μόνο με φυσικά υλικά. Δεν υπάρχει τίποτα σε πολυέστερ. Επίσης, χρησιμοποιώ όλο το φάρδος και όλο το πλάτος του υφάσματος, δεν πετάω τίποτα. Ακόμα και αν κάτι περισσεύει, μπαίνει σε μια άλλη πλευρά του ρούχου». 

Ο Άγγελος Μπράτης μας αποκαλύπτει το νέο του ατελιέ στο Κολωνάκι-5
©Spiro Stergiou
5/9
Native Share

Γεννημένος στην Αθήνα το 1978, ο Μπράτης σπούδασε στο Ινστιτούτο Μόδας Arnhem στην Ολλανδία πριν συνεργαστεί με τον οίκο Gattinoni στη Ρώμη. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα, όμως η κρίση που ακολούθησε τον ώθησε να βρεθεί και πάλι εκτός Ελλάδας, αρχικά στη Ρώμη και αργότερα στο Μιλάνο. Το 2011 κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του ready-to-wear της Vogue Italia, «Who Is On Next». Τα τελευταία χρόνια ο τόπος διαμονής του ήταν μια όμορφη βρετανική εξοχή.      

Ο Άγγελος Μπράτης μας αποκαλύπτει το νέο του ατελιέ στο Κολωνάκι-6
©Spiro Stergiou
6/9
Native Share

«Αποφάσισα η βάση μου να είναι πλέον η Αθήνα,» λέει τώρα ο ίδιος. «Η πόλη έχει αρχίσει πλέον να ανεβαίνει πολύ. Μετά απ’ όλο αυτό το brain drain που ζήσαμε τα χρόνια της κρίσης, πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι επιστρέφουν στην Αθήνα με καινούργιες γνώσεις, με έναν καινούργιο τρόπο σκέψης. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε και εδώ. Ανοίγουν πολλές εταιρείες, βλέπουμε πολύ πιο πέρα από το κλασικό, κλειστό ατελιέ που φτιάχνει ρούχα για λίγες πελάτισσες».

Ο Άγγελος Μπράτης μας αποκαλύπτει το νέο του ατελιέ στο Κολωνάκι-7
©Spiro Stergiou
7/9
Native Share

Η δική του εξωστρέφεια αναμφίβολα σχετίζεται και με τη συνεχιζόμενη παρουσία ως κριτής στο τηλεοπτικό Greece’s Next Top Model. «Φυσικά και η αναγνωρισιμότητα βοήθησε πάρα πολύ. Ο κόσμος ζητάει να δει ρούχα και οι πωλήσεις έχουν ανέβει πάρα πολύ. Και από την άλλη, μετά τα σαράντα, αισθάνομαι ότι θέλω να ξέρω ποια είναι η βάση, που είναι το σπίτι μου. Όμως τα ταξίδια θα συνεχίσουν» συμπληρώνει.

Ο Άγγελος Μπράτης μας αποκαλύπτει το νέο του ατελιέ στο Κολωνάκι-8
©Spiro Stergiou
8/9
Native Share

Στο καινούργιο design-studio, ο Μπράτης δηλώνει έτοιμος για την ανάπτυξη ενός τμήματος νυφικών, ενώ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να σχεδιάσει και αντρικά κομμάτια. Και σίγουρα θα συνεχίσει να λέει τις δικές του ιστορίες. Όπως εκείνη με το κορίτσι που βρίσκεται σε ένα κυκλαδίτικο νησί, έχει μείνει όλη μέρα στον ήλιο, γυρνάει στο δωμάτιο της, κάνει μπάνιο και ξαναβγαίνει, περνώντας από έναν κήπο με εσπεριδοειδή πριν καταλήξει μπροστά από μια εκκλησία. Είναι μια μικρή ιστορία που ο σχεδιαστής «έκλεισε» μυρωδικά σε ένα sur mesure κερί σε συνεργασία με τον οίκο Commucci και που σήμερα αρωματίζει τον νέο του χώρο. Και ποιος ξέρει, μπορεί το πρωτοποριακό, πρώην αρχιτεκτονικό γραφείο και νυν δημιουργικό στούντιο μόδας, να αποκτήσει ένα δικό του «άρωμα» κάποια στιγμή.  

Ο Άγγελος Μπράτης μας αποκαλύπτει το νέο του ατελιέ στο Κολωνάκι-9
©Spiro Stergiou
9/9
Native Share

«Μου αρέσει να είναι αυτός εδώ ο μικρόκοσμος μου», λέει χαμογελώντας. «Είναι απολύτως μαγικό γιατί έρχονται όλα σε ισορροπία, μέσα από τη γεωμετρία και τους ανοιχτούς χώρους. Δεν μπορώ να περιορίζομαι. Όπως ακριβώς και τα ρούχα μου, που έχουν πάρα πολύ αέρα, που χρειάζονται χώρο για να αναπνεύσουν και πρέπει να βρίσκονται έξω, σε κίνηση. Έτσι νιώθω και μέσα σε αυτόν τον χώρο».

Info: Σουηδίας και Αναπήρων Πολέμου 7, Κολωνάκι. Τηλ: 2107218838. Κατόπιν ραντεβού.

MHT