έφυγε-από-τη-ζωή-ο-θρυλικός-jean-paul-belmondo-190818
©Getty Images

Ο Jean-Paul Belmondo έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του. Ο εμβληματικός Γάλλος ηθοποιός υπήρξε ένας από τους ζεν πρεμιέ του γαλλικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Άφησε εποχή μέσα από τον ρόλο του στην ταινία Με Κομμένη την Ανάσα Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, αλλά και μέσα από τον “Τυχοδιώκτη του Ρίο”.

Γεννήθηκε το 1933 και ξεκίνησε την πορεία του στο χώρο της υποκριτικής το 1957, αφήνοντας το χώρο της πυγμαχίας όπου σημείωνε ήδη επιτυχία. Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν το 1958 στην ταινία «Les copains du Dimanche». Ακολούθησαν τα «Εγκλημα στην Place Pigalle» και το «Τελευταίο Ραντεβού» όπως και η τηλεοπτική ταινία «Οι 3 Σωματοφύλακες», ενώ στη συνέχεια ήρθε και η συνεργασία-σταθμός με τον  Ζαν-Λυκ Γκοντάρ που του χάρισε μερικούς από τους μεγαλύτερους ρόλους του, όπως το “Με Κομμένη την Ανάσα” που εκτόξευσε τη φήμη του και εγκαινίασε την εποχή που έμεινε γνωστή ως Nouvelle Vague.

To 2011 τιμήθηκε στις Κάννες με ειδικό Χρυσό Φοίνικα για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον ειδικό Χρυσό Φοίνικα «δώρο θεού», καθώς  μέχρι τότε δεν είχε λάβει ποτέ κάποιο μεγάλο βραβείο, με εξαίρεση ένα Σεζάρ. Τον αποκαλούσαν “γοητευτικά άσχημο”, σε αντίθεση με τον γόη της εποχής Alain Delon, αν και οι φανατικές θαυμάστριές του μάλλον διαφωνούσαν.

MHT