η-εδέμ-της-cathia-klimovsky-189096

Έργα τέχνης που σε γεμίζουν αισιοδοξία. Χρώματα, καρτούνς, γλυπτά των Beatles, Βούδες με κρύσταλλα swarovski, έργα των David Kracov, Dorit Levinstein, F&G, Angelo Accardi and Alec Monopoly.

Αντίθετα με πολλές γκαλερί που μπορεί και να σε κοιτάξουν αφ’ υψηλού όταν θες απλά να μπεις για να χαζέψεις, στην Eden Fine Art Gallery σε καλωσορίζουν με ζεστασιά και ένα ποτήρι σαμπάνια. Σε αφήνουν να απολαύσεις, να ονειρευτείς ή να αγοράσεις ένα από τα φαντασμαγορικά έργα τέχνης τους. Είναι πάρα πολύ περίεργη η έλξη που νιώθεις με αυτά τα συγκεκριμένα έργα της Eden Fine Art Gallery, μοιάζει πάρα πολύ με την έλξη που έχεις για τα νέα μοντέλα των luxury brands μόδας.

Η Εδέμ της Cathia Klimovsky-1

Με τεράστιες γκαλερί στα απολύτως ακριβότερα σημεία του κόσμου όπως στην Bond street του Λονδίνου, στο Soho και την Madison Avenue της Νέας Υόρκης, στο Άσπεν, στο Μαιάμι και σύντομα στο Dubai Mall και στο Λας Βέγκας, η Εden Fine Art γίνεται το πιο δυνατό brand name στο χώρο της τέχνης. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται μία γυναίκα. H Cathia Klimovsky κυριολεκτικά “κρύβεται” γιατί αντί για το power house που περίμενα να συναντήσω γνώρισα μία γλυκιά, εντελώς φυσική και άβαφη νέα γυναίκα. Μία γυναίκα που δεν προμοτάρει τον εαυτό της, ούτε την γκαλερί, αλλά τους καλλιτέχνες της.

Η Εδέμ της Cathia Klimovsky-2

“Δεν είμαι καλή στα λόγια και δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου”, μου είπε ευγενικά αφού με χαιρέτησε πολύ ζεστά. Έτσι ξεκίνησα με την πιο απλοϊκή ερώτηση, δηλαδή τι ζώδιο είναι, όμως και εκεί αποδείχθηκε μετριόφρων. “Είμαι Σκορπιός. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό. Ακούω πως είναι ένα πολύ καλό ζώδιο για τους άντρες”. Η Cathia αυτοδίδακτη στον χώρο της τέχνης ξεκίνησε, το 1997, την πρώτη της έκθεση ενθουσιασμένη από τα έργα του Υoel Benharrouche, ενός καλλιτέχνη που την συγκίνησε ιδιαίτερα και πίστεψε πολύ. Νοίκιασε ένα μεγάλο δωμάτιο στο ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ και διοργάνωσε την πρώτη της έκθεση. Από τότε το ένα έφερε το άλλο και κατέληξε να έχει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ανά τον κόσμο στα πιο εμπορικά μέρη του πλανήτη. Πριν 4 χρόνια η επιτυχημένη αυτή πορεία την έφερε και στη Μύκονο. “Αγαπάμε πάρα πολύ τη Μύκονο και την Ελλάδα οικογενειακώς. Δεν θέλω να ακουστεί αυτό σαν φιλοφρόνηση αλλά ειλικρινά εδώ νιώθουμε σαν το σπίτι μας. Περνάμε δύο μήνες το χρόνο από τότε που έχουμε την γκαλερί. Εδώ χαιρόμαστε τη ζωντάνια και κάθε χρόνο ανυπομονούμε να επιστρέψουμε. “Από την ημέρα που ξεκίνησα αυτή τη δουλειά είμαι περιτριγυρισμένη με καλλιτέχνες που έχουν το ίδιο vibe με τον Yoel και το ίδιο συναισθηματικό δέσιμο. Όλοι είχαν κάτι διαφορετικό να δώσουν αλλά με αρμονία μεταξύ τους. Mου αρέσει τόσο πολύ το happy art! Έτσι ήρθε και η Dorit- (μου δείχνει ένα πολύχρωμο γλυπτό της). Με τους καλλιτέχνες έχουμε love story. Μας ακολουθούν πιστά μέχρι τώρα.”

Η Εδέμ της Cathia Klimovsky-3

Την Πέμπτη είναι τα εγκαίνια της έκθεσης του notorious Alec Monopoly. Ένα φουσκωτό τεραστίων διαστάσεων, με τον ήρωα της Μονοπόλης να επιπλέει στην παραλία μπροστά στο Nammos και να περιμένει τον καλλιτέχνη να το υπογράψει live μπροστά στο κοινό.

Η Εδέμ της Cathia Klimovsky-4 “Τον Alec τον εκπροσωπούμε σε όλον τον κόσμο. Τον αγαπάνε όλοι πολύ. Κι εγώ τον λατρεύω. Είναι τελείως διαφορετικός από αυτό που δείχνει. Είναι ένα πανέξυπνο παιδί που ξέρει ακριβώς τι κάνει. Οι καλλιτέχνες μας πλησιάζουν ή μας τους συστήνουν φίλοι. Ο Gal Yosef έτυχε να είναι φίλος του γιου μου. Διοργάνωσαν μαζί όλο το concept και ομολογώ πως μου πήρε καιρό να καταλάβω το digital art. Όμως αυτό είναι το μέλλον και όλος ο κόσμος έχει στρέψει τα μάτια πάνω του. Ο Gal έχει τεράστια επιτυχία και κλείνει πολύ σημαντικές δουλειές με σούπερσταρς. Δεν μας αρέσει να λέμε στον κόσμο να αγοράσει ένα έργο για επένδυση αλλά γιατί του αρέσει. Φυσικά είναι μία καλή επένδυση κι εμείς βάζουμε τα δυνατά μας να ανεβαίνει η αξία των καλλιτεχνών μας. Αλλά πάντα πρέπει να αγοράζεις ένα έργο τέχνης που μιλάει στην καρδιά σου.”

Η Εδέμ της Cathia Klimovsky-5

Η Cathia λατρεύει τα παιδιά. Στην γκαλερί έχει και ειδικά παιχνίδια και κάρτες ώστε να τους κεντρίζει το ενδιαφέρον. “Έχω 4 παιδιά αλλά θα ήθελα να είχα περισσότερα. Θα ήθελα να είχα 8! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από τα παιδιά”. Το πρόσωπο της λάμπει με ειλικρίνεια και γλυκύτητα. “Στη ζωή για να πετύχεις αυτό που θες πρέπει να είσαι στοχοπροσηλωμένη. Να μην αφήνεις κανέναν να σε βγάλει από το δρόμο σου. Πολλοί προσπάθησαν με εμένα αλλά δεν τα κατάφεραν. Λειτουργώ με το ένστικτο και το συναίσθημα. Στα πάντα. Οι καλλιτέχνες είναι οικογένεια μας. Θα ακουστεί περίεργο αλλά για μένα το πιο σημαντικό είναι να είναι και καλοί άνθρωποι. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμονας για να εκτιμήσεις τα έργα της γκαλερί μας. Έχουμε πελάτες που είναι σημαντικοί συλλέκτες και πελάτες που απλά απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί και ένα έργο που τους φτιάχνει τη διάθεση στον τοίχο τους. Ζω για να ανακαλύπτω νέα ταλέντα. Θα με ενδιέφερε πολύ να συνεργαστούμε με Έλληνες καλλιτέχνες. Μιλάμε ήδη με έναν τώρα.”

Η Εδέμ της Cathia Klimovsky-6

Πως μπορούν να την πλησιάσουν όμως; Γελάει. “Απλά να με πάρουν τηλέφωνο!”

@edenfineart

MHT