Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς είναι ένα ποπ είδωλο από τα λίγα, μια γυναίκα που έκανε πάταγο στις καρδιές εκατομμυρίων εφήβων και πούλησε σχεδόν 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Η ζωή της δεν ήταν ποτέ ρόδινη. Επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού περισσότερες από μία φορές και απέδειξε τη δυναμική της με μια καριέρα που διαρκεί σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Όμως, τους τελευταίους μήνες, η 38χρονη σούπερ σταρ αντιμετώπισε πολλά εμπόδια: την ακύρωση των εμφανίσεών της στο Λας Βέγκας, την κακή υγεία του πατέρα της Τζέιμι Σπίαρς και την άγρια εικασία των θαυμαστών της ότι οι περιορισμοί που της επιβάλλει ο τελευταίος είναι τόσο ισχυροί και κλειστοφοβικοί για την ίδια, που την οδήγησαν να τους στείλει κωδικοποιημένα μηνύματα βοήθειας μέσω των κοινωνικών δικτύων. Κάπως έτσι ήρθε η αναβίωση του κινήματος #FreeBritney, του οποίου οι υποστηρικτές ζητούν να αρθούν οι περιορισμοί που επιβάλλονται επί του παρόντος στην προσωπική και επαγγελματική της ζωή. Καθώς η ιστορία συνεχίζει να ξεδιπλώνεται, συγκεντρώσαμε ό, τι γνωρίζουμε για την υπόθεση μέχρι στιγμής.
Τι είναι το κίνημα #FreeBritney;
Ένα κομμάτι των οπαδών της ανησυχεί για τη σωματική και ψυχική υγεία της Σπίαρς, ιδιαίτερα σε σχέση με τους νομικούς περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί. Πιστεύουν ότι ζει «φυλακισμένη» για περισσότερο από μια δεκαετία. Από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το 2008, μετά την περίφημη δημόσια κατάρρευση της, επέτρεψε σε διάφορους κηδεμόνες που ορίστηκαν από το δικαστήριο να επιβλέπουν τη ζωή και τα οικονομικά της. Επικεφαλής, ανάμεσά τους, είναι ο πατέρας της, ο οποίος άσκησε τα καθήκοντα της «κηδεμονίας» για 11 χρόνια, πριν παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 για «προσωπικούς λόγους υγείας». Ο Τζόντι Μοντγκόμερι, μάνατζερ της Σπίαρς, διορίστηκε τότε ως αντικαταστάτης του. Το κίνημα #FreeBritney επιδιώκει να απελευθερώσει τη Σπίαρς από αυτή τη ρύθμιση, με την ελπίδα ότι θα αποκαταστήσει την προσωπική και οικονομική της αυτονομία.
Τι σημαίνει, ακριβώς, ο περιορισμός που βιώνει;