freebritney-κινδυνεύει-η-ζωή-της-μπρίτνεϊ-σπίαρ-148611
©Getty Images

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς είναι ένα ποπ είδωλο από τα λίγα, μια γυναίκα που έκανε πάταγο στις καρδιές εκατομμυρίων εφήβων και πούλησε σχεδόν 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Η ζωή της δεν ήταν ποτέ ρόδινη. Επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού περισσότερες από μία φορές και απέδειξε τη δυναμική της με μια καριέρα που διαρκεί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Όμως, τους τελευταίους μήνες, η 38χρονη σούπερ σταρ αντιμετώπισε πολλά εμπόδια: την ακύρωση των εμφανίσεών της στο Λας Βέγκας, την κακή υγεία του πατέρα της Τζέιμι Σπίαρς και την άγρια εικασία των θαυμαστών της ότι οι περιορισμοί που της επιβάλλει ο τελευταίος είναι τόσο ισχυροί και κλειστοφοβικοί για την ίδια, που την οδήγησαν να τους στείλει κωδικοποιημένα μηνύματα βοήθειας μέσω των κοινωνικών δικτύων. Κάπως έτσι ήρθε η αναβίωση του κινήματος #FreeBritney, του οποίου οι υποστηρικτές ζητούν να αρθούν οι περιορισμοί που επιβάλλονται επί του παρόντος στην προσωπική και επαγγελματική της ζωή. Καθώς η ιστορία συνεχίζει να ξεδιπλώνεται, συγκεντρώσαμε ό, τι γνωρίζουμε για την υπόθεση μέχρι στιγμής.

Τι είναι το κίνημα #FreeBritney;

Ένα κομμάτι των οπαδών της ανησυχεί για τη σωματική και ψυχική υγεία της Σπίαρς, ιδιαίτερα σε σχέση με τους νομικούς περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί. Πιστεύουν ότι ζει «φυλακισμένη» για περισσότερο από μια δεκαετία. Από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το 2008, μετά την περίφημη δημόσια κατάρρευση της, επέτρεψε σε διάφορους κηδεμόνες που ορίστηκαν από το δικαστήριο να επιβλέπουν τη ζωή και τα οικονομικά της. Επικεφαλής, ανάμεσά τους, είναι ο πατέρας της, ο οποίος άσκησε τα καθήκοντα της «κηδεμονίας» για 11 χρόνια, πριν παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 για «προσωπικούς λόγους υγείας». Ο Τζόντι Μοντγκόμερι, μάνατζερ της Σπίαρς, διορίστηκε τότε ως αντικαταστάτης του. Το κίνημα #FreeBritney επιδιώκει να απελευθερώσει τη Σπίαρς από αυτή τη ρύθμιση, με την ελπίδα ότι θα αποκαταστήσει την προσωπική και οικονομική της αυτονομία.

Τι σημαίνει, ακριβώς, ο περιορισμός που βιώνει;

Πρόκειται για μια μορφή νομικής κηδεμονίας. Όταν ένα άτομο θεωρείται ανίκανο να φροντίσει τον εαυτό του, ένας ενήλικας που έχει σχέση με αυτό το άτομο μπορεί να υποβάλει αίτηση σε δικαστήριο της κομητείας για έλεγχο των υποθέσεων του. Τέτοιες διευθετήσεις προορίζονται συχνά για άτομα ηλικιωμένα, άτομα με ειδικές ανάγκες ή βαριά αρρώστους. Πολλές από τις λεπτομέρειες της υπόθεσης έχουν παραμείνει απόρρητες, ωστόσο οι καταθέσεις ανέφεραν μια μη αποκαλυφθείσα ψυχική ασθένεια και κατάχρηση ουσιών ως λόγους για την «κηδεμονία». Οι υποστηρικτές του κινήματος #FreeBritney, ωστόσο, λένει ότι η δημόσια εικόνα της τραγουδίστριας την τελευταία δεκαετία – από την κυκλοφορία πολλών άλμπουμ, τη συμμετοχή της σε συναυλίες και το 4ετές συμβόλαιο για εμφανίσεις στο Λας Βέγκας – αποδεικνύει ότι είναι μια ενήλικη με σώας τας φρένας που είναι σε θέση να πάρει η ίδια τις αποφάσεις που αφορούν την προσωπική και επαγγελματική της ζωή. Άλλοι, πάλι, επιμένουν ότι η πρόσφατη επιτυχία της απέδειξε μόνο την αποτελεσματικότητα της «κηδεμονίας», χωρίς να την έχει θεραπεύσει εντελώς.

Γιατί η Μπρίτνεϊ μπήκε σ’ αυτό το καθεστώς ελέγχου; 

Το 2007, η Σπίαρς αντιμετώπισε μια σειρά προσωπικών κρίσεων. Πήρε το διαζύγιό της από τον Kevin Federline, μπήκε σε κλινική αποκατάστασης από τα ναρκωτικά για λιγότερο από μια ημέρα, ξύρισε το κεφάλι της και επιτέθηκε στο αυτοκίνητο ενός φωτογράφου, καθώς παραβίασε -σύμφωνα με τα λεγόμενά της- την ιδιωτικότητά της. Τελικά, έχασε τη φυσική επιμέλεια των δύο παιδιών της, αλλά αρνήθηκε να τα εγκαταλείψει το 2008, οπότε και τέθηκε σε ψυχιατρική περίθαλψη. Ο πατέρας της, στη συνέχεια, υπέβαλε αναφορά στο ανώτερο δικαστήριο του LA County για έκτακτη προσωρινή κηδεμονία, μια ρύθμιση που σύντομα έγινε μόνιμη.

Οι λεπτομέρειες της κηδεμονίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά βάσει της συμφωνίας, οι κηδεμόνες της έχουν τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και της ευημερίας της. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, «τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι ο πατέρας της έχει τη δύναμη να διαπραγματευτεί επιχειρηματικές ευκαιρίες, να πουλήσει την ιδιοκτησία της και να περιορίσει τους επισκέπτες της. Μπορεί να υποβάλει αίτηση για περιορισμό παραγγελιών έναντι εκείνων που πιστεύει ότι απειλούν τη σταθερότητα της κόρης του και κάθε αγορά που πραγματοποιεί πρέπει να καταγράφεται σε ετήσιες εκθέσεις δικαστηρίου για τις δαπάνες της». Η εφημερίδα ξόδεψε τρεις μήνες για να ερευνήσει τους όρους αυτής της αυστηρής επιτήρησης και τον αντίκτυπό τους στην τραγουδίστρια. Παρόλο που κανείς από τον εσωτερικό της κύκλο δεν απάντησε σε αιτήματα για συνέντευξη, δεν βρήκε «κανένα ανεξάρτητο στοιχείο ότι η Σπίαρς βλάπτεται από τη συμφωνία».

Πότε ξεκίνησε το κίνημα #FreeBritney;

Πολλοί από τους οπαδούς της τραγουδίστριας αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα της επιτήρησης, πατώντας σε μια ηχογράφηση που έλαβε το Rolling Stone το 2008, στην οποία η Σπίαρς έλεγε: «Βασικά θέλω μόνο τη ζωή μου πίσω. Θέλω να είμαι σε θέση να οδηγήσω το αυτοκίνητό μου. Θέλω να ζήσω μόνη στο σπίτι μου. Θέλω να είμαι σε θέση να ορίζω εγώ ποιος θα είναι ο φύλακας ασφαλείας μου». Υπήρξε, ακόμα, το ντοκιμαντέρ “Britney: For the Record (2008)”, στο οποίο η τραγουδίστρια πρόσθεσε: «Αν δεν ήμουν υπό τους περιορισμούς που είμαι τώρα, θα ένιωθα τόσο απελευθερωμένη. Πάντα ήθελα να νιώθω ελεύθερη».

Σύμφωνα με τους The New York Times, η φράση #FreeBritney ξεκίνησε το 2009, όταν οι δημοφιλείς ειδήσεις και οι οπαδοί του “Spears Breathe Heavy” ξεκίνησαν μια καμπάνια με το ίδιο όνομα που ήταν επικριτική για τους περιορισμούς της επιτήρησης. Ο Τζόρνταν Μίλλερ, ιδιοκτήτης του ιστότοπου, ανέφερε ακόμη ότι έλαβε μια κλήση από τον πατέρα της Σπίαρς, που απειλούσε να το καταργήσει. Μιλώντας στην εφημερίδα το 2016, ο Μίλερ είπε ότι κατάλαβε τα όσα συμβαίνουν στην οικογένειά της, προσθέτοντας: «Ήταν μια πραγματικά ασταθής κατάσταση και προσπαθούσαν να την προστατεύσουν». Όμως, την επόμενη δεκαετία, το κίνημα που ίδρυσε συνέχισε να κερδίζει έδαφος.

Τι προκάλεσε το νέο ενδιαφέρον για το κίνημα #FreeBritney;

Οι φήμες σχετικά με την επιτήρηση επανεμφανίστηκαν τον Ιανουάριο του 2019, όταν η Σπίαρς ακύρωσε τη δεύτερη συναυλία της στο Λας Βέγκας, Britney: Domination, λόγω της κακής υγείας του πατέρα της. «Πριν από μερικούς μήνες, ο πατέρας μου νοσηλεύτηκε και κόντεψε να πεθάνει», έγραψε στο Instagram. «Είμαστε όλοι τόσο ευγνώμονες που βγήκε από αυτό ζωντανός, αλλά έχει ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά του. Πρέπει να πάρω τη δύσκολη απόφαση να αφοσιωθώ εξολοκλήρου στην οικογένειά μου αυτή τη στιγμή».

Ακολούθησε μια παράξενη «απουσία» τριών μηνών από το Instagram, στο οποίο ανέβαζε σχεδόν καθημερινά περιεχόμενο. Αφού επέστρεψε στις αναρτήσεις τον Απρίλιο του 2019, η TMZ ανέφερε ότι είχε εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική, επειδή ένιωθε διαλυμένη από την ασθένεια του πατέρα της. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο περίεργα, όταν το podcast “Britney’s Gram”, το οποίο είναι αφιερωμένο στην «ανάλυση» των δημοσιεύσεων της Σπίαρς, κυκλοφόρησε ένα μήνυμα τηλεφωνητή από μια ανώνυμη πηγή που έθεσε σοβαρές ανησυχίες για την ψυχική και σωματική υγεία της τραγουδίστριας και την ικανότητά της να παίρνει τις δικές της αποφάσεις.

Αργότερα εκείνο τον μήνα, μια ομάδα θαυμαστών συγκεντρώθηκε έξω από το Δημαρχείο του Δυτικού Χόλιγουντ για να διαμαρτυρηθεί για τη συνεχιζόμενη επιτήρηση της τραγουδίστριας. Στη συνέχεια, η Σπίαρς έκανε μια δήλωση μέσω Instagram, επιμένοντας ότι «όλα είναι καλά» και προτρέποντας τους θαυμαστές της να μην «πιστεύετε ό, τι διαβάζετε και ακούτε». Ωστόσο, όσοι υποπτεύονται ότι δεν της επιτρέπεται να γράφει η ίδια τις αναρτήσεις της στα social media, παραμένουν δύσπιστοι. Η μητέρα της τραγουδίστριας, που φέρεται να έκανε λάικ σε κάποιες δημοσιεύσεις και σχόλια στο Instagram, αναφέρθηκε στο κίνημα #FreeBritney, προσθέτοντας ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά. Τον Μάιο του 2019, υπέβαλε επίσης αίτηση στο δικαστήριο για ειδοποίηση για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση επιτήρησης της κόρης της.

Γιατί το #FreeBritney είναι και πάλι επίκαιρο;

Στις 14 Ιουλίου 2020, η Entertainment Tonight ανέφερε ότι η μητέρα της Σπίαρς, Λιν, είχε πλέον υποβάλει αίτημα στο LA County Court να λαμβάνει ειδική ειδοποίηση για όλα τα θέματα σχετικά με το SJB Revocable Trust της Spears, που δημιουργήθηκε για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της ποπ σταρ. Δύο ημέρες αργότερα, μια ανώνυμη πηγή ανέφερε στον ιστότοπο: «Η Μπρίτνεϊ εμπιστεύεται τη Λιν και ζήτησε από τη μητέρα της να είναι μέρος της ομάδας επιτήρησής της. Πιστεύει πραγματικά ότι η μητέρα της θέλει να τη βοηθήσει να έχει περισσότερη αυτονομία όσον αφορά τα χρήματά της».

Η κίνηση αυτή, έρχεται μετά από μήνες κερδοσκοπίας γύρω από τον Instagram λογαριασμό της τραγουδίστριας, ο οποίος, στη μέση της καραντίνας, ήταν ενεργός. Μερικοί θαυμαστές ανησυχούν για την ψυχική της υγεία (σε ένα βίντεο είπε ότι είχε κάψει κατά λάθος το γυμναστήριο της) και άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι οι δημοσιεύσεις της είναι κωδικοποιημένες και αν τις διαβάσει κανείς σωστά η Σπίαρς ζητά απεγνωσμένα βοήθεια. Ως εκ τούτου, σχολιάζοντας τις αναρτήσεις της, ζήτησαν από τη Σπίαρς να «φορέσει κίτρινα» εάν χρειάζεται βοήθεια. Μια πρόσφατη διαδικτυακή προσπάθεια που απαιτεί να δοθεί περισσότερη αυτονομία στη Σπίαρς έχει αποκτήσει πάνω από 200.000 υπογραφές.

Originally published on Vogue.co.uk

Διαβάστε επίσης | Η Monica Bellucci είναι μία πραγματική ηρωίδα από ταινίες του Fellini