γιατί-οι-millennial-γυναίκες-προτιμούν-τους-gen-z-ά-404691
©Getty Images

«Mad about the boy» προμήνυε ο τίτλος της τελευταίας περιπέτειας της Bridget Jones και οι δύο ώρες της ταινίας το επιβεβαίωσαν. Εκεί, η Bridget, ως χηρεύσασα μητέρα δύο μικρών παιδιών, αποφασίζει να δοκιμαστεί στο πεδίο του σύγχρονου dating μέχρι που ξαφνικά πέφτει πάνω στον νεαρό Roxster. Εκείνη στα πενήντα της και αυτός στα είκοσί του, έρχονται αντιμέτωποι με μια διαφορά σημαντική, αλλά όχι απαγορευτική – όπως επισημαίνει το Hollywood. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι ταινίες που μιλούν για σχέσεις μεταξύ μεγαλύτερων γυναικών και νεότερων ανδρών. Από το «Babygirl», όπου η Nicole Kidman εξερευνά τη δυναμική του BDSM sex με έναν κατά πολύ νεότερό της άντρα, μέχρι το «The idea of you» με την Anne Hathaway πρωταγωνίστρια σε ένα τρικυμιώδες ρομάντσο, ο κινηματογράφος εξερευνά όλο και περισσότερο τις πτυχές του age gap. Όμως, και εκτός οθόνης, τα πράγματα φαίνεται να μην διαφέρουν και τόσο.

Τι λένε οι ειδικοί

Πρόσφατη έρευνα της Ipsos έδειξε ότι πολλοί Αμερικανοί ενήλικες έχουν βρεθεί σε σχέσεις με μια αξιοσημείωτη διαφορά ηλικίας – δηλαδή, έχουν στο παρελθόν βγει με κάποιον μεγαλύτερό τους, τουλάχιστον, κατά δέκα χρόνια. Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι οι περισσότεροι θεωρούν σήμερα τέτοιων ειδών σχέσεις απολύτως αποδεκτές κοινωνικά. Και παρά τα όσα υπονοούν οι προαναφερθείσες ταινίες, οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας δεν συμβαίνουν μόνο μεταξύ γυναικών της γενιάς των Baby Boomers ή της Γενιάς Χ και νεότερων ανδρών. Συμβαίνουν επίσης μεταξύ ανδρών της Γενιάς Ζ και γυναικών της Γενιάς των Millennials – και σίγουρα είναι πολύ πιο συχνές από ό,τι πολλοί μπορεί να πιστεύουν. Το ίδιο, μάλιστα επιβεβαίωσε και μελέτη της εφαρμογής Bumble η οποία αποκάλυψε ότι το 59% των γυναικών είναι ανοιχτές στο να βγαίνουν με νεότερους άντρες, ενώ η έρευνα ειδικού σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, τόνισε ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που βρίσκονται σε σχέση με νεότερους άντρες δηλώνουν την υψηλότερη ικανοποίηση μεταξύ των ζευγαριών με διαφορά ηλικίας.

Ξαναγράφοντας τους κανόνες

Παρά τα όσα λένε οι έρευνες και οι σχέσεις γύρω μας, δεν γίνεται να εξετάσουμε το ζήτημα χωρίς να μιλήσουμε για την κοινωνική πραγματικότητα που το περιβάλλει. Οι σχέσεις μεταξύ μεγαλύτερων ανδρών και νεότερων γυναικών είναι αρκετά συνήθεις και – ευτυχώς ή δυστυχώς – σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά αποδεκτές. Για χρόνια, όταν μια μεγαλύτερη γυναίκα προσέγγιζε έναν νεότερο άνδρα χαρακτηριζόταν αυτόματα Milf ή Cougar. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί οι παραπάνω όροι είναι βαθιά προβληματικοί. Χρειάζεται, όμως, να δούμε με ποιον τρόπο σήμερα αυτό αλλάζει.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δεν είναι λίγα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τους άντρες της Γενιάς Ζ από αυτούς προηγούμενων γενεών. Ευαισθητοποιημένοι γύρω από ζητήματα ψυχικής υγείας, ενεργοί ως προς τον δικαιωματισμό, φροντιστικοί και φανερά ευάλωτοι, οι νέοι άντρες φέρνουν στο τραπέζι έναν νέο τύπο αρρενωπότητας, ο οποίος σε πολλές φαντάζει ελκυστικός. Πόσω δε μάλλον στις Millenial γυναίκες που έχουν ήδη κάνει την απαραίτητη «δουλειά» (ψυχοθεραπεία, ίσως και κάποια σεμινάρια διαλογισμού) ή έχουν εξαντληθεί από το συναισθηματικό βάρος που έφεραν στις προηγούμενες σχέσεις τους.

Παράλληλα, δεν μπορούμε να βγάλουμε εκτός εξίσωσης το γεγονός πως μερικές φορές το θέμα των σχέσεων εξαρτάται απλώς από το ποιος είναι διαθέσιμος. Πολλοί άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας προτιμούν να βγαίνουν με νεότερες γυναίκες. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, για τις οποίες οι άνδρες της Γενιάς των Millennials και της Γενιάς Ζ αναδεικνύονται στις πλέον ελκυστικές επιλογές. Από την πλευρά τους, οι νεότεροι άνδρες μπορεί να έχουν λιγότερες ευκαιρίες να βγουν με γυναίκες της δικής τους ηλικίας ή να προτιμούν τις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες για διάφορους λόγους.

Το ζήτημα της έλξης

Σε πρόσφατο κείμενό της στην Αμερικανική Vogue, η Deanna Romano συζητώντας με γυναίκες που βρίσκονται σε σχέσεις με διαφορά ηλικίας επιχειρεί να καταλάβει τι είναι αυτό που τις έλκει στους νεότερους άνδρες. Οι λόγοι είναι πολλοί – ενσυναίσθηση, ευαισθησία, ομορφιά, στυλ είναι οι βασικότεροι – αλλά πολλοί είναι και οι κίνδυνοι. Όπως επισημαίνει η ίδια: «Μια γυναίκα στα 40 της μπορεί να θέλει παιδιά, γάμο, καριέρα ή τουλάχιστον να έχει στο συρτάρι της ταιριαστά μαχαιροπίρουνα. Εν τω μεταξύ, ένας άνδρας στα 20 του μπορεί να θέλει ακόμα να τελειώσει το πανεπιστήμιο, να γυρίσει τον κόσμο, να βγαίνει με πολλές γυναίκες ή ίσως να περιμένει μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως ο προμετωπιαίος λοβός του, το κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον προγραμματισμό και τον έλεγχο των παρορμήσεων, πριν αναλάβει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη δέσμευση». Το σχόλιό της είναι βάσιμο και λογικό, αλλά σύμφωνα και με όσα εκφράζουν οι συμμετέχουσες στο ρεπορτάζ, είναι άδικο να κρίνουμε τους νεότερους ως ανεύθυνους ή ανίκανους να συνάψουν σχέσεις μόνο και μόνο επειδή είναι νεότεροι. Γιατί, μην ξεχνάτε, ο ηλικιακός ρατσισμός μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα.

Διαβάστε επίσης / Sex and the city: 10 ερωτήσεις από την αγαπημένη μας σειρά που είναι ακόμη επίκαιρες

MHT