η-alexandria-ocasio-cortez-εξηγεί-σε-όλο-τον-κόσμο-τι-σημαίν-148787
©Getty Images

Υπάρχει κάτι στην ικανότητα της Alexandria Ocasio-Cortez να στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αγωνίζεται για όλους μας – άσχετα αν δε ζούμε στην ίδια πολιτεία ή στην ίδια χώρα. Και η τελευταία ομιλία της προοδευτικής πολιτικού και εκλεγμένης στο Κογκρέσο δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ανταπαντώντας στον Ρεπουμπλικάνο Ted Yoho, ο οποίος την αποκάλεσε “fucking bitch” στα σκαλιά του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, η AOC παρέδωσε σε αυτόν (και σε όλο τον κόσμο) ένα εξαιρετικό μάθημα για τον σεξισμό.

“Αυτό που συνέβη δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι ζήτημα γενικότερης κουλτούρας,” είπε η Ocasio-Cortez από το βήμα της Βουλής φορώντας ένα κόκκινο σακάκι. Η AOC τόνισε πως πρόκειται για μία κουλτούρα “που αποδέχεται τη βία και τη λεκτική κακοποίηση κατά των γυναικών, μία ολόκληρη δομή εξουσίας που υποστηρίζει αυτές τις συμπεριφορές”. Από τη στιγμή που η AOC μπήκε στον χώρο της πολιτικής το 2018, έχει χρειαστεί να υποστηρίξει τον εαυτό της πολλάκις σε έντονες κριτικές εναντίον της. Ενώ παραδέχτηκε πως στην αρχή δεν είχε σκοπό να απαντήσει στην υποτιθέμενη “συγγνώμη” του Yoho, στη συνέχεια ένιωσε πως δεν μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη την έλλειψη μεταμέλειας και αναγνώρισης της κακοποιητικής γλώσσας από πλευράς του.

https://www.instagram.com/tv/CDAF4b-F6sG/?utm_source=ig_embed

“Δεν μπορούσα να επιτρέψω στα θύματα λεκτικής κακοποίησης και βίας να δουν αυτές τις δικαιολογίες του και να δουν ότι το Κογκρέσο τις δέχεται ως έγκυρες και τις δέχεται ως ειλικρινή απολογία” συνέχισε η AOC. “Και να εκλάβουν τη σιωπή ως αποδοχή. Θέλω να τον ευχαριστήσω, γιατί έδειξε στον κόσμο ότι μπορεί να είσαι ένας ισχυρός άντρας και να επιτίθεσαι σε γυναίκες. Μπορεί να έχεις κόρες και να επιτίθεσαι σε γυναίκες”.

Η Ocasio-Cortez δε σταμάτησε εκεί. Κατά τη διάρκεια της εννιάλεπτης ομιλίας της, μίλησε για τα μαθήματα που της έδωσαν οι γονείς της. “Οι γονείς μου δε με μεγάλωσαν να δέχομαι την κακοποίηση από τους άντρες. Ο κύριος Yoho ανέφερε πως έχει μία σύζυγο και δύο κόρες. Είμαι δύο χρόνια νεότερη από την μικρή κόρη του Yoho” συνέχισε. “Είμαι κι εγώ κόρη κάποιου. Ο πατέρας μου, ευτυχώς, δεν έζησε να δει πώς φέρθηκε ο κύριος Yoho στην κόρη του. Η μητέρα μου είδε από την τηλεόραση την έλλειψη σεβασμού του κυρίου Yoho την ώρα που μίλησε μπροστά στα μέλη του Κογκρέσου. Και εγώ είμαι εδώ, επειδή πρέπει να δείξω στους γονείς μου πως είμαι κόρη τους. Ένας άντρας δεν είναι αξιοπρεπής απλά επειδή έχει μία κόρη. Ένας άντρας δεν είναι αξιοπρεπής απλά επειδή έχει μία σύζυγο. Ένας άντρας είναι αξιοπρεπής, όταν φέρεται στους ανθρώπους με αξιοπρέπεια και με σεβασμό”.

Η AOC προσέθεσε ότι ένας αξιοπρεπής άντρας δεν απολογείται “για να περισώσει την κατάσταση, για να κερδίσει ψήφους. Απολογείται (με ειλικρίνεια) για να διορθώσει και να αναγνωρίσει τη ζημιά που προκάλεσε, προκειμένου να προχωρήσουμε όλοι παρακάτω”. Σε μία ξεχωριστή συνέντευξη τύπου, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi δήλωσε σχετικά με το θέμα “Πρόκειται για ένα δείγμα της γενικότερης στάσης που έχει η κοινωνία μας, στην πραγματικότητα. Μπορώ να σας πω από πρώτο χέρι για όλους τους χαρακτηρισμούς που μου έχουν απευθύνει στα 18 χρόνια που βρίσκομαι στην πολιτική ηγεσία” είπε η Pelosi για τους Ρεπουμπλικάνους. Η Pelosi, μητέρα 5 παιδιών, ανέφερε ότι σε ένα πολιτικό debate για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών πριν αρκετά χρόνια, οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες “είπαν, από το βήμα της Βουλής, ότι η Nancy Pelosi θεωρεί πως ξέρει περισσότερα και από τον Πάπα για το πώς γεννιούνται τα παιδιά”.

Originally published on Vogue.co.uk

Διαβάστε επίσης | Η Monica Bellucci είναι μία πραγματική ηρωίδα από ταινίες του Fellini