Η Βερόνικα με ενημερώνει ότι «Αντετοκούνμπο» σημαίνει «Tο στέμμα που ήρθε από τις μακρινές θάλασσες». Για την ακρίβεια, «Ade» σημαίνει «βασιλιάς». Το επώνυμο μιας από τις πιο διάσημες οικογένειες στον πλανήτη προέρχεται από τη γλώσσα Yoruba της Νιγηρίας, που μιλούσε ο σύζυγός της, Τσαρλς Αντετοκούνμπο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2017. «Όταν γεννήθηκε ο Γιάννης, πέρα από το ελληνικό όνομα του έδωσα και το “Ugo”, που στη γλώσσα Igbo που μιλάμε στο δικό μου χωριό στη Νιγηρία σημαίνει “το στέμμα του Θεού”», συνεχίζει.
Στην Οδύσσεια, ο Όμηρος χρησιμοποιούσε την αφηγηματική τεχνική της προοικονομίας, προϊδεάζοντας για σημαντικά γεγονότα που θα ακολουθούσαν με μικρές αναφορές σε διάφορους στίχους. Ήταν, άραγε, αυτά τα δύο ονόματα που διάλεξε η οικογένεια ένα είδος προοικονομίας για τη θεαματική πορεία προς τη δόξα του βασιλιά του NBA, Γιάννη Ugo Αντετοκούνμπο; Για το απίστευτο ταξίδι και την ιστορία ελπίδας αυτής της οικογένειας, την προσωπική τους Οδύσσεια από τη Νιγηρία μέχρι την Ελλάδα και την Αμερική, προκειμένου να βρουν τη δική τους Ιθάκη;
Το 2019, ο Γιάννης Ugo Αντετοκούνμπο βραβεύτηκε ως Most Valuable Player (MVP) της σεζόν στο NBA. Ρωτάω τη Βερόνικα αν τη συμβουλεύτηκε για το τι θα έλεγε αν ακουγόταν το όνομά του. «Ξέραμε ότι έπρεπε να προετοιμάσει έναν λόγο για την περίπτωση που κέρδιζε, αλλά δεν με ρώτησε τίποτα. Όταν ανακοινώθηκε το όνομά του, ανέβηκε πάνω, είπε όσα έβγαιναν από την καρδιά του και έβαλε τα κλάματα. Κλάψαμε και όλοι εμείς, όλη η οικογένειά του που ήμασταν εκεί». Ο Γιάννης ευχαρίστησε την Ελλάδα και τη Νιγηρία, τους θαυμαστές του που ξενυχτούν για να δουν τους αγώνες του, τον πατέρα του, την κινητήριο δύναμή του, τα αδέρφια του, τα πρότυπά του, και στο τέλος τη μητέρα του. Εκείνη που, όπως είπε, είναι ο αληθινός ήρωάς του, τα θεμέλια της οικογένειάς τους, η δική τους MVP, που πάντα υποστήριζε τα όνειρά τους. Εκείνη που πίστευε στα παιδιά της και έβλεπε το μέλλον τους.
«Απ’ όταν ήταν ακόμα παιδιά, ήξερα πως όταν μεγαλώσουν θα καταφέρουν κάτι. Δεν γνώριζα αν θα ασχολούνταν με το μπάσκετ, με το ποδόσφαιρο ή με οτιδήποτε άλλο, αλλά έβλεπα το μέλλον στα μάτια τους και ήθελα να τους βοηθήσω να καταφέρουν ό,τι επιθυμούσαν. Δεν τους πίεσα ποτέ για κάτι. Πρέπει να βλέπεις τι θέλουν τα ίδια, δεν τους λες εσύ, γιατί, αν είναι δική τους απόφαση, τότε θα είναι ευτυχισμένα. Εγώ απλώς ήμουν και είμαι πάντα δίπλα τους για να τα βοηθάω», μου εξομολογείται στις εγκαταστάσεις του Eurohoops Dome στην Αθήνα, όπου στεγάζεται η AntetokounBros Academy, πρόγραμμα που ξεκίνησε η οικογένεια για να βοηθήσει με τη σειρά της τα παιδιά, να δώσει ευκαιρίες και κίνητρα σε νέους από μη προνομιούχες ομάδες.