laura-day-η-γκουρού-της-διαίσθησης-μάς-μαθαίν-297252

Είναι περιζήτητη και δίνει πολύτιμες συμβουλές σε celebrities όπως η Demi Moore και Jennifer Anniston που πίνουν νερό στο όνομά της όπως και σε μεγάλες εταιρίες. Τη συνάντησα στο Soho House της Greek Street όπου είχε έρθει για λίγες ημέρες για να μας μάθει να εξασκούμε την “Διαίσθησή” μας σε μία κατάμεστη αίθουσα με κορίτσια κυρίως γεμάτα ελπίδα στα μάτια τους. Νεοϋορκέζα και πολύ ερωτευμένη με τον σεναριογράφο σύζυγο της Stephen Schiff, που παντρεύτηκε σε δεύτερο γύρο της ζωής της, στα 50 της χρόνια, σίγουρα ξέρει να κάνει αυτό που κάνει πολύ καλά αφού όπως λέει και η ίδια “ έχω την ικανότητα να διαισθάνομαι πιο είναι το σωστό πράγμα να κάνεις”.

Laura, έχεις τον έλεγχο της ζωής σου; Δηλαδή όντως μπορείς να κυβερνάς τον κόσμο από τον καναπέ σου, όπως είναι και ο τίτλος του νέου σου βιβλίου;

Στη ζωή, είμαστε συχνά τυφλοί σε γεγονότα που δεν περιμένουμε. Και όταν παρουσιάζονται ευκαιρίες, μας πιάνουν συχνά απροετοίμαστους. Τι σπάταλος τρόπος ζωής! Έχετε ήδη ό,τι χρειάζεστε για την επιτυχία, αλλά δεν ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε. Αυτό είναι το θέμα της διαισθητικής εκπαίδευσης. Φανταστείτε ότι σχεδιάζετε ένα ταξίδι. Θα προγραμματίζατε τι θέλετε να κάνετε, πού θέλετε να πάτε, με ποιον θέλετε να πάτε. Θα ελέγχατε τον καιρό. Θα λαμβάνατε υπόψη τις προτιμήσεις του συντρόφου σας. Θα προσπαθούσατε να προβλέψετε ενδεχόμενα περιστατικά, όπως να γνωρίσετε κάποιον ή να προσκληθείτε σε ένα πάρτι. Με τη διαίσθηση, έχετε μια αίσθηση όλων αυτών των πραγμάτων εκ των προτέρων, και καθώς εξασκείστε, τεκμηριώνετε και ενεργείτε με βάση τις διαισθητικές σας πληροφορίες, μαθαίνετε πώς να εκμεταλλεύεστε τις ευκαιρίες και να αποφεύγετε τις παγίδες.

Laura Day: Η γκουρού της διαίσθησης μάς μαθαίνει πώς να διευθύνουμε τον κόσμο μας από τον.. καναπέ μας.-1

Αρχίζετε επίσης να συνειδητοποιείτε ότι πολλά από αυτά που σκέφτεστε και αισθάνεστε δεν είστε εσείς – είναι στην πραγματικότητα τα άτομα με τα οποία είστε συνδεδεμένοι. Πρέπει να μάθετε να διακρίνετε τις δικές σας σκέψεις, τις πληροφορίες που λαμβάνετε τηλεπαθητικά (“ακούγονταςτις σκέψεις των άλλων) και τις πληροφορίες που λαμβάνετε μέσω της διαμεσολάβησης (καταλαβαίνοντας τα συναισθήματα και την εμπειρία των άλλων σαν να ήταν δικά σας) . Συχνά ακόμη και πράγματα όπως η υπερκατανάλωση τροφής είναι το αποτέλεσμα του ότι νιώθετε το κενό κάποιου άλλου, όχι το δικό σας. Ένας τεράστιος όγκος ερευνών, μεγάλο μέρος του οποίου είναι άμεσα διαθέσιμο στο Διαδίκτυο, καταδεικνύει ότι «ακούμε» ο ένας τον άλλον να σκέφτεται (τηλεπάθεια), να αισθανόμαστε ο ένας τα συναισθήματα του άλλου και να διαισθανόμαστε το μέλλον. Έχοντας διδάξει τη διαίσθηση για περισσότερα από 40 χρόνια, έχω δει εκπληκτικούς μετασχηματισμούς να προκύπτουν από μια απλή επίγνωση του πώς λειτουργούν πραγματικά το μυαλό και η ενέργειά μας, μια σπλαχνική, βιωματική κατανόηση ότι εμείς ως άνθρωποι είμαστε βαθιά συνδεδεμένοι. Περνάτε την παιδική σας ηλικία μαθαίνοντας να ρυθμίζετε τη διάνοια και τα συναισθήματά σας αλλά η διαίσθηση μένει ανεκπαίδευτη. Όταν η διαίσθηση είναι εκπαιδευμένη, σας δίνει ένα πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις, την αγάπη και τη ζωή.

-Πότε ανακάλυψες ότι έχεις αυτό το χάρισμα των “ψυχικών” ικανοτήτων;

Όταν ήμουν παιδί, νόμιζα ότι όλοι ήταν σαν εμένα. Μόνο όταν μια ομάδα ερευνητών, που ενδιαφέρονται για τις μοναδικές λειτουργίες του ανθρώπινου μυαλού, με χρησιμοποίησαν ως αντικείμενο δοκιμής, συνειδητοποίησα ότι δεν βίωναν όλοι αυτό που έκανα. Ωστόσο, η διαίσθηση δεν είναι χρήσιμο δώρο αν δεν είναι καλλιεργημένη. Μόνο αργότερα συνειδητοποίησα ότι μπορούσα με τη δοκιμή και την επαλήθευση να μάθω πώς να την εξασκώ.

Με ρωτούσαν: «Μπορείς να κάνεις αυτό ή το άλλο;». Και έλεγα «δεν ξέρω, αλλά θα προσπαθήσω». Και αυτό, μαζί με την καθοδήγηση που έλαβα από άλλους και τις απαιτήσεις των συναδέλφων μου, με βοήθησαν να αναπαράγω τα επιθυμητά αποτελέσματα ξανά και ξανά, εδραίωσαν την κυριαρχία μου σε ένα μυαλό που διαφορετικά θα ήταν χαοτικό.

Δεν ήμουν ο πιο έξυπνος άνθρωπος στην οικογένειά μου αλλά όλοι είχαμε «μοναδικό εγκέφαλο». Είχα μια μητέρα, ένα θείο, μια αδερφή (μια δικηγόρο που μπορούσε να βρει το αδύνατο σημείο σε κάθε επιχείρημα) και έναν αδερφό (ο οποίος ξεκίνησε την πρώτη του εταιρεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων πριν τελειώσει το Χάρβαρντ) που όλοι αυτοκτόνησαν. Όλοι τους είχαν εκ γενετής πολύ διαισθητικό εγκέφαλο αλλά αυτό μπορεί να είναι και καταστροφικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κανονικό εγκέφαλο μπορούν να εκπαιδεύσουν τη διαίσθησή τους. Όταν η διαίσθησή σου είναι εκπαιδευμένη, δεν πρόκειται να σε αναστατώσει. Αυτό το επιπλέον κομμάτι δεδομένων μπορεί να αλλάξει τις προοπτικές σας προς το καλύτερο σε κάθε τομέα της ζωής σας.

Laura Day: Η γκουρού της διαίσθησης μάς μαθαίνει πώς να διευθύνουμε τον κόσμο μας από τον.. καναπέ μας.-2

-Έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτές τις ικανότητες;

Μερικές φορές έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα χόμπι για τους πιο προνομιούχους. Στην πραγματικότητα, είναι σωτήριο για όσους βρίσκονται στον πάτο. Η διαίσθηση μπορεί να σας οδηγήσει στην επιτυχία χρησιμοποιώντας μόνο αυτά που έχετε ήδη ως εφόδια. Για παράδειγμα, όταν ξεκίνησα την καριέρα μου στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αυτή η ικανότητα να διαχειρίζομαι τον εαυτό μου και να εξετάζω τις ζωές άλλων ανθρώπων δεν θεωρούνταν δώρο, ήταν αρκετός λόγος για να κλειστεί κάποιος σε ψυχιατρική πτέρυγα! Η διαίσθηση μου με οδήγησε στους ανθρώπους που μπορούσαν να εκτιμήσουν αυτό το προσόν και να με αποζημιώσουν χρηματικά για αυτήν την κατά τα άλλα αποπροσανατολιστική ικανότητα. Μου επέτρεψε επίσης να κάνω αυτό που πραγματικά αγαπώ, που είναι να διδάσκω, να γράφω και να δημιουργώ κοινότητες – οικογένειες αν θέλετε – σε όλο τον κόσμο.

-Στην Ελλάδα πιστεύουμε στις ενέργειες ειδικά σε αυτό που λέμε «κακό μάτι». Υπάρχει;

Υπάρχει μια μορφή mal occhio σε πολλούς πολιτισμούς. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Το να επηρεάζεσαι αρνητικά από την πρόθεση του άλλου δεν είναι δεισιδαιμονία, είναι πραγματικότητα. Γιαυτό πρέπει να εκπαιδεύσουμε τη διαίσθηση. Η μόνη σας προστασία από το κακό σε αυτή τη ζωή είναι να ξέρετε πώς να γεμίσετε τον εαυτό σας με τη δική σας δύναμη.

Η ενσυνείδηση, ή απλώς η επίγνωσή σας του εδώ και του τώρα, είναι μια ισχυρή πρακτική με την οποία μπορείτε να καταπολεμήσετε το «κακό μάτι». Το κάνουμε αυτό στο Instagram Live @lauradayintuit κάθε πρωί για να απαλλαγούμε από την ενέργεια, τους ανθρώπους και τις σκέψεις που δεν μας βοηθούν και για να προσελκύσουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή μας. Υπάρχει δύναμη σε μια ομάδα. Δεν μπορείτε να βγείτε αρκετά έξω από τον εαυτό σας για να «δείτε» καθαρά αλλά όταν εργάζεστε σε μια ομάδα, ακόμη και διαδικτυακά, με σκοπό την επιτυχία και τη θεραπεία, αυτή η ενέργεια εξουδετερώνει οτιδήποτε αρνητικό σας έρχεται, συμπεριλαμβανομένων των δικών σας αρνητικών προτύπων και συνηθειών.

Όταν ήμουν έφηβη στην Ιταλία, οι γυναίκες στη γειτονιά μου, πίστευαν ότι οτιδήποτε κακό τους συνέβαινε ήταν αποτέλεσμα από κακό ξόρκι. Οι άνθρωποι πλήρωναν πολλά χρήματα για να αναιρέσουν το κακό μάτι, χρήματα που χρειαζόταν πολύ η οικογένειά τους, δεν ζούσα σε μια πλούσια περιοχή. Τότε συνειδητοποίησα ότι το να δουλεύεις με πίστη ήταν σημαντικό. Αγόρασα μερικά κεριά και έβαλα ροδέλαιο σε λίγο ελαιόλαδο και τους είπα ότι αυτό θα αφαιρούσε το κακό μάτι. Ξέρεις κάτι; Δούλεψε. Αυτό που πιστεύετε έχει βαθιά επίδραση στην πραγματικότητα. Ναι, η αρνητικότητα των άλλων μας επηρεάζει αλλά μόνο όταν την αγνοούμε ή συνδεόμαστε μαζί της με κάποιο τρόπο. Είναι σημαντικό να διερευνήσετε εάν οι πεποιθήσεις σας έχουν βάση ή είναι απλώς εικονικές ή αυθυποβολή.

Laura Day: Η γκουρού της διαίσθησης μάς μαθαίνει πώς να διευθύνουμε τον κόσμο μας από τον.. καναπέ μας.-3

-Υπάρχει τηλεπάθεια ή είναι εικονικό φάρμακο (placebo);

Η ύπαρξη τηλεπάθειας έχει αποδειχθεί επανειλημμένα σε εργαστηριακά περιβάλλοντα για περισσότερα από 70 χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ασχολούνται με την τηλεπάθεια ενώ αυτό που προσπαθούν δεν έχει καμία σχέση με αυτή. Δεν συνειδητοποιούν ότι το να «στέλνεις» λέξεις δεν λειτουργεί, όπως δεν συνειδητοποιούν ότι δεν είναι όλες οι σκέψεις ή τα εσωτερικά τους επιχειρήματα δικά τους. Το να απαιτείς κάτι τηλεπαθητικά δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το να το απαιτείς κάτι πρόσωπο με πρόσωπο!

Στο “How To Rule The World From Your Couch” επανεκπαιδεύουμε τον κόσμο σε αυτές τις δεξιότητες. Μια εύκολη τηλεπαθητική λύση είναι να βρείτε τρόπους να νιώσετε αυτό που θέλετε να νιώσετε και στη συνέχεια να βρείτε δραστηριότητες και σκέψεις που πραγματοποιούν αυτή την εμπειρία για εσάς. Θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα βελτιώνεται η ζωή σας.

Δεν μπορείς να καταπιέσεις τη σκέψη. Όταν καταπιέζεις κάτι, του δίνεις απλώς δύναμη. Μπορείς όμως να επικεντρώσεις εκ νέου τη σκέψη σου. Κάθε φορά που «πέφτετε κάτω», μπορείτε να στρέψετε την προσοχή σας σε κάτι αληθινό και θετικό στη ζωή σας. Ακόμα καλύτερα, κάντε κάτι που σας αλλάζει οπτική. Πιείτε μυρωδάτο τσάι. Αγκαλιάστε το παιδί σας. Χορέψτε. Κάντε ένα μπάνιο. Όταν αισθάνεστε καλά, η τηλεπάθειά σας γίνεται παραγωγική.

-Όταν κάναμε τις ασκήσεις στο Soho House, είχα ένα κορίτσι που καθόταν δίπλα μου και ήθελε απελπισμένα να πιστέψει. Είπαμε τα ονόματα της άσκησης όπως μας καθοδήγησες αλλά όλα όσα είπε εκείνη σε μένα και αυτά που είπα εγώ σε εκείνη βγήκαν λάθος. Πιστεύω πολύ στη διαίσθηση αλλά δεν συμβαδίζει με την εμπειρία και τον χαρακτήρα;

Η διαίσθηση δεν είναι πεποίθηση. Είναι ένα εργαλείο που εκπαιδεύεις. Έχετε προσπαθήσει ποτέ να κάνετε μια διανοητική συζήτηση με ένα δίχρονο; Δεν γίνεται, σωστά; Και όμως αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο συνήθως αφήνουμε τη διαισθητική προπόνησή μας. Για παράδειγμα, εκπαιδεύω τραπεζίτες, στελέχη μάρκετινγκ, επαγγελματίες επενδύσεων. Δεν είναι «οπαδοί». Τους εκπαιδεύω σε διανοητικές καταστάσεις, ξανά και ξανά, όπου πρέπει να στραφούν προς τη διαίσθηση, γιατί δεν έχουν άλλα δεδομένα. Η άσκηση για την οποία μιλάτε είναι αυτή για τη μεσολάβηση, όπου δίνετε σε κάποιον ένα όνομα και γίνεται αυτό το άτομο. Συχνά ο ερωτών δεν γνωρίζει πραγματικά την εμπειρία του ατόμου εκ των έσω. Και μερικές φορές αυτές οι αναγνώσεις είναι πολύ σωστές χωρίς να το γνωρίζει ο ερωτών. Δεν προσποιηθήκατε ποτέ ότι είστε ασφαλείς ή χαρούμενοι όταν ήσασταν πραγματικά συντετριμμένοι μέσα σας;

Laura Day: Η γκουρού της διαίσθησης μάς μαθαίνει πώς να διευθύνουμε τον κόσμο μας από τον.. καναπέ μας.-4

-Τι ζητούν οι γυναίκες σε τέτοιου είδους ασκήσεις, να βρουν τον τέλειο σύντροφο ή δουλειά;

Συχνά οι γυναίκες θέλουν να μάθουν ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις των άλλων. Μερικές φορές πρόκειται για ένα συνεργάτη ή έναν εργοδότη. Δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε τις δικές μας αντιλήψεις από το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, επειδή, τόσο από τη φύση μας όσο και από την ανατροφή, τείνουμε να υιοθετούμε τις αξίες των άλλων και να προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον μας. Αλλά όλο και περισσότερες γυναίκες αντιδρούν και χρησιμοποιούν τη διαίσθηση για να δημιουργήσουν κάτι νέο αντί να ανταποκρίνονται απλώς στο status quo.

Οι γυναίκες θέλουν να ξέρουν πώς να κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν και παράλληλα, να βρίσκουν αγάπη και χαρά και να προχωρούν με τα όνειρά τους. Συχνά βρίσκουν τον εαυτό τους να επενδύει την ενέργειά τους σε άλλους ανθρώπους. Η επιτυχία μου ξεκίνησε επειδή ήμουν ανύπαντρη μητέρα, χωρίς μεγάλη υποστήριξη, και έπρεπε να «κάνω μαγικά» για να κρατήσω το σπίτι μου, τον γιο μου στο σχολείο και να επιβιώσω. Χρησιμοποιώντας τη διαίσθηση προσάρμοσα τις λίγες δεξιότητες που είχα σε μια καριέρα που μου άρεσε και μπορούσα να κάνω από το σπίτι (δηλαδή να γράφω), ενώ εξακολουθούσα να είμαι μητέρα πλήρους απασχόλησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εκπαίδευση της διαίσθησης είναι τόσο σημαντική. Η ανεκπαίδευτη διαίσθηση καταλαμβάνεται από το υποσυνείδητο, αναγκάζοντας μας να αναπαράγουμε τα ίδια μοτίβα και να προσελκύουμε τους ίδιους ανθρώπους και γεγονότα που μας κρατούν κολλημένους στις ίδιες δυσκολίες ξανά και ξανά! Ως γυναίκες, πρέπει να μάθετε να κατευθύνετε τη διαίσθησή σας προς τα όνειρα που θέλετε να πραγματοποιήσετε και τα προβλήματα που θέλετε να λύσετε.

Η διαίσθηση μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες που κρύβονται ακόμα και στις πιο κοσμικές ή δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες γυναικών που πέρασαν επιτυχώς από την εξαθλίωση στην επιτυχία απλώς και μόνο επειδή άκουσαν τη διαίσθησή τους για κάποια περίεργη ιδέα που τους ήρθε φαινομενικά ξαφνικά!

-Είπες ότι κάθε πρωί που ξυπνάμε πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο πού βρισκόμαστε και στο τι θέλουμε; Μερικές φορές το μυαλό πετά σε ανεπιθύμητα μέρη. Πώς το ελέγχουμε αυτό;

Δεν ελέγχεις πού πάει το μυαλό σου. Απλώς κατευθύνετε την προσοχή και τις ενέργειές σας κάπου αλλού. Αυτό απαιτεί συχνά να κινείτε το σώμα σας, να κάνετε κάποιους ήχους, να εστιάσετε σε αυτό που θέλετε να επιτύχετε ή με το οποίο θέλετε να συνδεθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. Όταν ξυπνάτε, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε ποιος είναι στο κεφάλι σας (συζητήσεις που πιστεύετε ότι είναι δικές σας εσωτερικές σκέψεις αλλά στην πραγματικότητα είναι τηλεπάθεια), ποιον βιώνετε στο «σώμα», την κατάσταση της ενέργειάς σας και πού βρίσκεστε στο χρόνο (περιπλανιέσαι στο παρελθόν ή στο μέλλον). Η δύναμή σου βρίσκεται στο σώμα σου, στο μυαλό σου, αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή μπορείτε να αλλάξετε την προοπτική σας για το παρελθόν έτσι ώστε να υποστηρίζει το μέλλον σας. Μπορείτε να κάνετε τα πράγματα που δημιουργούν το καλύτερο μέλλον, τώρα. Μπορείτε να φροντίσετε αυτό που έχετε μπροστά σας, ανοίγοντας το δρόμο για την επιτυχία, και κυρίως για τη χαρά.

MHT