μια-monkey-47-εμπειρία-στην-καρδιά-του-γερμαν-304477

«Πρόκειται για αρωματική συμφωνία», μου λέει ο “gin expert” Axel Klubescheidt, ένας εκ των ξεναγών στο υπέροχο αποστακτήριο του super premium τζιν Monkey 47 στον Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας. Mου προσφέρει ένα δροσερό ποτήρι τζιν τόνικ και με προκαλεί να νιώσω τη μοναδική μυρωδιά του μύρτιλλου, ενός από τα 47 συνολικά βότανα που συνθέτουν την ξεχωριστή συνταγή του Monkey 47, έτσι όπως την εμπνεύστηκε ο δημιουργός του, Alexander Stein, έπειτα από δυόμιση χρόνια πειραματισμών παρέα μ’ έναν master της απόσταξης, τον Christoph Keller. «Η ιδέα του Stein ήταν να πετύχει τον καλύτερο συνδυασμό βοτάνων, που όλα μαζί εναρμονισμένα, προσφέρουν ένα μεθυστικό γευστικό αποτέλεσμα που μπορεί να τρελάνει τον ουρανίσκο», συνεχίζει να μου λέει ο Axel, αποκαλύπτοντας ότι το όνομα του τζιν προήλθε από έναν παλιό ξενώνα της περιοχής που λεγόταν «Wild Monkey». Όσο για το 47, πέρα από τον συνολικό αριθμό των βοτάνων, έχει να κάνει και με το ποσοστό του Monkey σε αλκοόλ.

Μια Monkey 47 εμπειρία στην καρδιά του γερμανικού Black Forest-1

Η ιδέα για τη δημιουργία του Monkey 47 έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’50, τότε που ένας Άγγλος διοικητής της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας εγκαταστάθηκε στην περιοχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και παρήγαγε ένα υποτυπώδες τζιν με άρκευθο και τοπικά βότανα. To 2008, έχοντας στο μυαλό του αυτή την ιστορία, αλλά και την αφθονία της περιοχής σε νερό πηγής και σπάνια βότανα, ο Stein έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του Monkey 47, που σήμερα ανήκει στην οικογένεια της Pernod Ricard, αποτελώντας ένα best-seller τζιν σε παγκόσμια κλίμακα. Το μύρτιλλο, τα μούρα αλλά και η άρκευθος, τρία εσπεριδοειδή που ξεχωρίζουν στην παραγωγή του Monkey 47, συναντώνται σε αφθονία στη γερμανική ύπαιθρο, γι’ αυτό είναι και εξαιρετικά δημοφιλή στην τοπική κουζίνα των Γερμανών. Τη συνταγή, βέβαια, αποτελούν και βότανα που βρίσκει κανείς εκτός της περιοχής του αποστακτηρίου, όπως οι σπόροι μουστάρδας από το υπέδαφος του Λονδίνου και οι σπόροι μοσχοκάρυδου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Μια Monkey 47 εμπειρία στην καρδιά του γερμανικού Black Forest-2

Είναι πραγματικά μια σπάνια εμπειρία να παρακολουθείς από κοντά, στην κάθε λεπτομέρεια, τη διαδικασία παραγωγής αυτού του super premium τζιν. Όχι μόνο να παρακολουθείς, αλλά και να συμμετέχεις, αφού οι επισκέπτες του αποστακτηρίου, έχουν τη δυνατότητα μιας βιωματικής εμπειρίας που κάθε gin lover οφείλει στον εαυτό του να ζήσει έστω μια φορά στη ζωή του. Μια εμπειρία που σε μυεί στον κόσμο της χειροποίητης απόσταξης με παραδοσιακές μεθόδους και σε περνά από όλα τα στάδια της δημιουργίας του διάσημου super premium gin.

Μια Monkey 47 εμπειρία στην καρδιά του γερμανικού Black Forest-3

Το tour περιλαμβάνει και μια άκρως απολαυστική γαστρονομική πλευρά που σε μυεί στη μαγεία της γερμανικής κουζίνας. Νομίζω δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γεύση της ζεστής γερμανικής κρεατόσουπας που μας προσέφεραν, με χοιρινό και βότανα από τις κτηνοτροφικές μονάδες και τα αγροκτήματα του Δάσους. 

Μια Monkey 47 εμπειρία στην καρδιά του γερμανικού Black Forest-4

Περίπου 3 ώρες οδική απόσταση από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, εκεί που χτυπά η καρδιά της γερμανικής φύσης, σ’ ένα δάσος με πανύψηλα δέντρα, που φημίζεται για την πυκνή του βλάστηση και συνιστά ένα μέρος σπάνιας φυσικής ομορφιάς, οι χώροι ενός παλιού αγροκτήματος, συνθέτουν σήμερα τους χώρους του αποστακτηρίου του Monkey 47. Κουτιά γεμάτα φλούδες από πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ και φράπες, μυρωδιές από φύλλα βάτου, άνθη αγγελικής και λεβάντας, πελώρια πήλινα βαρέλια που μοιάζουν με αμφορείς, ένα γυάλινο θερμοκήπιο,  ένα υπέροχο vintage Defender στον προαύλιο χώρο κι ένα απαράμιλλης αισθητικής μηχάνημα απόσταξης από χάλκινους σωλήνες με δερμάτινες λεπτομέρειες που θυμίζει έργο τέχνης σε γκαλερί, συνθέτουν το μυστηριακό σκηνικό του αποστακτηρίου, που όπως και το ίδιο το ποτό, σου ξυπνά μνήμες και αισθήσεις άχρονες, γήινες και αποκαλυπτικές. 

Μια Monkey 47 εμπειρία στην καρδιά του γερμανικού Black Forest-5

Φεύγοντας απ’ το αποστακτήριο, σκέφτομαι ότι ο Stein πέτυχε μέσα σε μια φιάλη Monkey 47 την εμφιάλωση ενός ολόκληρου δάσους με γνώμονα την υψηλή δεξιοτεχνία και την ποιότητα. Αυτό το χειροποίητο απόσταγμα μοιάζει να θέτει στο κέντρο της φιλοσοφίας του, πρώτα απ’ όλα, την παραγωγή αρωμάτων και ευωδιών. Αυτό είναι που κάνει και τον Stein να διαφέρει από άλλους τυπικούς παραγωγούς αλκοολούχων ποτών. Είτε το απολαύσεις σκέτο, είτε με τόνικ, είτε γευτείς το περίφημο “Lossburger Landweingschorle” που φτιάχνουν οι gin experts του αποστακτηρίου με τζιν, σόδα και γκρέιπφρουτ, το αγνό άρωμα των εσπεριδοειδών, προσφέρει μια αρμονικά ισορροπημένη γεύση που θα θυμάσαι για καιρό. 

Μια Monkey 47 εμπειρία στην καρδιά του γερμανικού Black Forest-6

*Πληροφορίες για το Monkey 47 αλλά και για τα tours που διοργανώνει στο αποστακτήριο του στον Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας μπορείτε να βρείτε εδώ.