«Πρόκειται για αρωματική συμφωνία», μου λέει ο “gin expert” Axel Klubescheidt, ένας εκ των ξεναγών στο υπέροχο αποστακτήριο του super premium τζιν Monkey 47 στον Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας. Mου προσφέρει ένα δροσερό ποτήρι τζιν τόνικ και με προκαλεί να νιώσω τη μοναδική μυρωδιά του μύρτιλλου, ενός από τα 47 συνολικά βότανα που συνθέτουν την ξεχωριστή συνταγή του Monkey 47, έτσι όπως την εμπνεύστηκε ο δημιουργός του, Alexander Stein, έπειτα από δυόμιση χρόνια πειραματισμών παρέα μ’ έναν master της απόσταξης, τον Christoph Keller. «Η ιδέα του Stein ήταν να πετύχει τον καλύτερο συνδυασμό βοτάνων, που όλα μαζί εναρμονισμένα, προσφέρουν ένα μεθυστικό γευστικό αποτέλεσμα που μπορεί να τρελάνει τον ουρανίσκο», συνεχίζει να μου λέει ο Axel, αποκαλύπτοντας ότι το όνομα του τζιν προήλθε από έναν παλιό ξενώνα της περιοχής που λεγόταν «Wild Monkey». Όσο για το 47, πέρα από τον συνολικό αριθμό των βοτάνων, έχει να κάνει και με το ποσοστό του Monkey σε αλκοόλ.
Η ιδέα για τη δημιουργία του Monkey 47 έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’50, τότε που ένας Άγγλος διοικητής της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας εγκαταστάθηκε στην περιοχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και παρήγαγε ένα υποτυπώδες τζιν με άρκευθο και τοπικά βότανα. To 2008, έχοντας στο μυαλό του αυτή την ιστορία, αλλά και την αφθονία της περιοχής σε νερό πηγής και σπάνια βότανα, ο Stein έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του Monkey 47, που σήμερα ανήκει στην οικογένεια της Pernod Ricard, αποτελώντας ένα best-seller τζιν σε παγκόσμια κλίμακα. Το μύρτιλλο, τα μούρα αλλά και η άρκευθος, τρία εσπεριδοειδή που ξεχωρίζουν στην παραγωγή του Monkey 47, συναντώνται σε αφθονία στη γερμανική ύπαιθρο, γι’ αυτό είναι και εξαιρετικά δημοφιλή στην τοπική κουζίνα των Γερμανών. Τη συνταγή, βέβαια, αποτελούν και βότανα που βρίσκει κανείς εκτός της περιοχής του αποστακτηρίου, όπως οι σπόροι μουστάρδας από το υπέδαφος του Λονδίνου και οι σπόροι μοσχοκάρυδου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Είναι πραγματικά μια σπάνια εμπειρία να παρακολουθείς από κοντά, στην κάθε λεπτομέρεια, τη διαδικασία παραγωγής αυτού του super premium τζιν. Όχι μόνο να παρακολουθείς, αλλά και να συμμετέχεις, αφού οι επισκέπτες του αποστακτηρίου, έχουν τη δυνατότητα μιας βιωματικής εμπειρίας που κάθε gin lover οφείλει στον εαυτό του να ζήσει έστω μια φορά στη ζωή του. Μια εμπειρία που σε μυεί στον κόσμο της χειροποίητης απόσταξης με παραδοσιακές μεθόδους και σε περνά από όλα τα στάδια της δημιουργίας του διάσημου super premium gin.