mυρτώ-καλουπτσίδη-η-καθηγήτρια-οικονο-314543

Η Καθηγήτρια Οικονομικών στο Harvard University Μυρτώ Καλουπτσίδη, τιμήθηκε με το Επιστημονικό Βραβείο Ιδρύματος Μποδοσάκη 2021 στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών, ενώ η έρευνά της επικεντρώνεται στον ρόλο των μεταφορών και των υποδομών στο διεθνές εμπόριο. Σε αυτήν χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα που έχουν στόχο να περιγράψουν, όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, τις αγορές μεταφορών και συγκεκριμένα τη ναυτιλία.

Μυρτώ, αποφοίτησες από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και έκανες αυτό που λένε λαμπρές σπουδές με αλεπάλληλες πρωτιές. Ήθελα λοιπόν να σε ρωτήσω, όταν ήσουν κορίτσι ποια ήταν τα όνειρά σου;

Στ’ αλήθεια δεν θυμάμαι. Μερικές φορές νομίζω ότι πολλά πράγματα έγιναν τυχαία. Σίγουρα δεν περίμενα να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα. Μου άρεσαν πολύ τα μαθηματικά, αλλά ήθελα να ασχοληθώ και με τον «πραγματικό κόσμο». Η τομή των δύο ίσως είναι τα οικονομικά. Ήξερα ότι ήθελα να κάνω κάτι που κάπως θα μετράει, ήθελα να δω τον κόσμο, να ζήσω και αλλού. Ήμουν διατεθειμένη να παλέψω, αλλά δεν είχα συγκεκριμένο στόχο το πανεπιστήμιο.

Ποιος σε ενέπνευσε να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο;

Μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι γονείς μου – κλισέ, αλλά τα περισσότερα κλισέ γίνονται για καλούς λόγους!- που είναι πάντα δίπλα μου και με ενθαρρύνουν να μην τα παρατάω. Με έμαθαν ότι δεν είναι τα πιο γρήγορα άλογα, αλλά τα πιο επίμονα εκείνα που τελειώνουν τον αγώνα. Αγαπούν κι εκείνοι πολύ τη δουλειά τους και την ευχαριστιούνται και αυτό ήταν πάντα πηγή έμπνευσης.

Mυρτώ Καλουπτσίδη: Η Καθηγήτρια Οικονομικών στο Harvard University μιλά στη Vogue Greece-1
©Idryma Mpodosaki Aponomi Epistimonikon Vraveion Zappeio Sakelaropoulou / Thalia Galanopoulou

Αντιμετώπισες δυσκολίες;

Εννοείται. Τις αντιμετώπισα άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε εντελώς ανεπιτυχώς! Έχω πειστεί όμως ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξελιχθούμε. Μετά από μεγάλες δυσκολίες άλλαξα, έμαθα λίγο καλύτερα τον εαυτό μου.

Που ζεις τώρα και τι ακριβώς κάνεις; 

Ζω στη Βοστόνη, στη Μασαχουσέτη. Είμαι καθηγήτρια οικονομικών στο Harvard και η δουλειά μου είναι πάνω στη ναυτιλία, στις αγορές μεταφορών, τις υποδομές (transportation, infrastructure) και το διεθνές εμπόριο. Αφορά τα πρόσφατα supply chain disruptions and industrial policy. Με έχουν απασχολήσει ερωτήματα όπως πώς εξελίσσονται οι κύκλοι της ναυτιλίας και γιατί οι αγορές μεταφορών είναι τόσο disruptive, πως επηρεάζουν οι τεράστιες επιδοτήσεις της Κίνας την παγκόσμια οικονομία -με εστίαση στη ναυπηγική-, πώς θα έπρεπε να επενδύουμε σε λιμάνια και πώς διάφορα σοκ επηρεάζουν τη ναυτιλία και το διεθνές εμπόριο – για παράδειγμα, το κλείσιμο του Σουέζ, οι περιβαλλοντικές και πολιτικές αλλαγές…

Μία ημέρα στην καθημερινότητά σου;

Η καθημερινότητά μου άλλαξε εντελώς με τον ερχομό της κόρης μου, της Νεφέλης, που είναι τώρα πέντε ετών και κανονίζει πλήρως το πρόγραμμά μας. Μετά από ένα χαοτικό πρωινό μέχρι να ετοιμαστούμε για να φύγουμε από το σπίτι, περνάω ένα κομμάτι της μέρας στη δουλειά. Αυτό σημαίνει κυρίως έρευνα. Είτε δουλεύω μόνη είτε με τους συνεργάτες και φοιτητές μου. Προσπαθούμε να αναλύσουμε δεδομένα και να καταλάβουμε τους οικονομικούς μηχανισμούς πίσω από τα ερωτήματα που μας ενδιαφέρουν. Στα καλύτερά μας κάνουμε τους ντετέκτιβ, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι συμβαίνει ή έχουμε έμπνευση για κάτι καινούριο. Στα πιο δύσκολα προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα και αν δεν μας βγαίνει υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Παράλληλα, περνάμε κάποιες ώρες την εβδομάδα με τους διδακτορικούς μας φοιτητές, οι οποίοι μας κρατάνε πάντα μάχιμους – είναι τα μάτια μας στο μέλλον. Μετά τη δουλειά μαζί με τον σύζυγό μου, τον Θοδωρή, παίρνουμε τη Νεφέλη από το σχολείο και περνάμε την υπόλοιπη μέρα μας μαζί.

Ποια είναι τα υπέρ της Αμερικής. Το Harvard -και όλα τα Πανεπιστήμια όπου φοίτησες και με τα οποία συνεργάστηκες- είναι θρυλικά. Αξίζει να παλέψει ένας νέος για να σπουδάσει εκεί ή είναι όνειρο μιας παλαιότερης γενιάς;

Έχει πολλά πλεονεκτήματα η Αμερική – ή, τουλάχιστον οι δύο ακτές της, κακά τα ψέματα. Είναι μια χώρα ανοιχτή στο καινούργιο και το διαφορετικό, χώρα της καινοτομίας. Το νιώθεις στον αέρα εδώ στη Βοστόνη -θυμάμαι να περνάω έξω από τα εργαστήρια της Moderna και να βλέπω τα φώτα αναμμένα κατά τη διάρκεια της πανδημίας-, αλλά και σε άλλα μέρη, όπως το Palo Alto όπου κυκλοφορούσαν δέκα χρόνια πριν αυτοοδηγούμενα αμάξια. Αυτή η προσήλωση στην καινοτομία σε χτυπά σαν ηλεκτρικό ρεύμα και σε κινητοποιεί να συμμετέχεις κι εσύ όσο μπορείς. Είναι μια ενέργεια που πάλλεται και τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τα πανεπιστήμια. Από αυτή την άποψη και μόνο είναι εμπειρία ζωής. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην επιστημονική καινοτομία, αλλά και σε άλλους τομείς. Το νιώθεις στον γρήγορο παλμό της Νέας Υόρκης, στα υπέροχα καφέ, εστιατόρια, μουσεία, στο στιλ γενικότερα. Αλλά και στην αντιμετώπιση της διαφορετικότητας – σε θέματα φεμινισμού, αντιρατσισμού κ.λπ. Σε πολλά πράγματα είναι πιο μπροστά. Αυτός ο γρήγορος ρυθμός βέβαια έχει και τα αρνητικά του, στα οποία προσπαθούμε να αντιστεκόμαστε. Νομίζω ότι με τον Θοδωρή παραμένουμε από τους λίγους που φεύγουμε όλο το καλοκαίρι ή απλά αράζουμε ολόκληρη τη μέρα με φίλους για να χαλαρώσουμε.

Μήπως όμως υπάρχουν και σημάδια παρακμής;

Όπως σου είπα, πιστεύω ακόμα στην καινοτομία της Αμερικής, υπάρχουν όμως και προφανή προβλήματα – η πολιτική κατάσταση, η πόλωση ας πούμε.

Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στα Πανεπιστήμια στις μέρες μας;

Θα έλεγα ότι οι απαιτήσεις είναι υψηλές και επίσης τίθενται πολλά θέματα στις μεθόδους εισαγωγής. Υπάρχουν ορισμένες σημαντικές συζητήσεις που πρέπει να γίνουν.

Mυρτώ Καλουπτσίδη: Η Καθηγήτρια Οικονομικών στο Harvard University μιλά στη Vogue Greece-2

Που θεωρείς ότι οφείλεις την επιτυχία σου;

Κυρίως στην επίμονη προσπάθεια – άλλο ένα κλισέ! Κατάλαβα γρήγορα ότι τα περισσότερα πράγματα δεν είναι θέμα εξυπνάδας ή ταλέντου. Προφανώς είναι και αυτά σημαντικά, αλλά σπάνια αρκούν αν δεν συνοδεύονται από διάθεση για μάχη. Στην έρευνα δεν υπάρχει παρά εσωτερική πειθαρχία και προσήλωση στην προσπάθεια να υπερβείς τον εαυτό σου και όχι τους άλλους. Μπορεί κάποιος να έχει φοβερές ιδέες, αλλά να αποτυγχάνει να τις υλοποιήσει. Με τη δουλειά βελτιώνεις και εμβαθύνεις στις αρχικές σκέψεις, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να είναι λανθασμένες. Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο η επιλογή των συνεργατών. Και, φυσικά, τίποτα δεν θα ήταν εφικτό αν δεν είχα δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίζουν και περνάμε μαζί τις καλές και τις κακές στιγμές. Αυτοί είναι ο σύζυγός μου, με τον οποίο γνωριστήκαμε σχεδόν παιδιά και συμπορευτήκαμε σε ήρεμα και άγρια νερά, και οι γονείς μου. Μαζί με την κόρη μου αποτελούν την πυξίδα μου.

Μίλησέ μου για το βραβείο του ιδρύματος Μποδοσάκη που κέρδισες.

Πρόσφατα χάζευα φωτογραφίες από τη βραδιά της απονομής και ένιωσα τα ίδια συναισθήματα με εκείνη τη μέρα. Ήταν κάτι απίστευτο, δεν το φανταζόμουν. Το βραβείο αυτό σημαίνει πολλά για μένα, δημιουργεί μια συνέχεια ανάμεσα σε σπουδαίους Έλληνες επιστήμονες που θαυμάζω και άλλους που θα ακολουθήσουν – είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι ανάμεσά τους. Είναι άνθρωποι που έχουν δώσει ένα κομμάτι του εαυτού τους σε ό,τι έχουν κάνει και αυτό με συγκινεί. Έχουν επίσης και ένα άλλο κοινό – βαθιά αγάπη για την Ελλάδα, όπου θέλουν να μεταφέρουν όσα ξέρουν ως προσφορά σε επόμενες γενιές.

Σε προσωπικό επίπεδο μπορείς να τα συνδυάσεις όλα;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να τα έχει όλα. Ούτε είναι δυνατόν να φαντασιώνεται κανείς ότι δεν υπάρχουν θυσίες κάνοντας τις επιλογές του. Υποθέτω ότι το στοίχημα είναι να επιλέξεις ποιες από αυτές αξίζουν, πότε τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών, εστιάζοντας στα πρώτα. Για παράδειγμα, μια ευχή και κατάρα της δικής μου δουλειάς είναι η ευελιξία του ωραρίου μου. Στα πρώτα -αρκετά- χρόνια της καριέρας μου αυτό σήμαινε ότι οι «ελεύθερες ώρες» μου πήγαιναν όλες στην έρευνά μου! Πλέον αυτή η ευελιξία είναι ευχή, γιατί έχω τη δυνατότητα να αφιερώνω πολύτιμο χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους μου, δουλεύοντας με τον ρυθμό που θέλω.

Θα ήθελες η κόρη σου να ακολουθήσει τα βήματά σου;

Με ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα να έχει αυτοπεποίθηση, να μάθει καλά τον εαυτό της, να σκεφτεί τι την κάνει χαρούμενη. Θα χαρώ αν επιλέξει κάτι δημιουργικό, γιατί πιστεύω πως η δημιουργία σε γεμίζει. Από την άλλη θα προτιμούσα να το κάνει με λιγότερο άγχος και να είναι χαρούμενη, αλλιώς δεν έχει νόημα.

Πώς μια γυναίκα ξεχωρίζει και βραβεύεται σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο όπως ο δικός σου;

Είναι πράγματι ανδροκρατούμενος, αλλά πιστεύω ότι διαρκώς βελτιώνεται η κατάσταση. Προσωπικά ήμουν τυχερή, γιατί οι γονείς μου δεν μου φέρθηκαν διαφορετικά επειδή ήμουν κορίτσι, ποτέ δεν μου πέρασαν το μήνυμα ότι δεν μπορούσα να κάνω ότι και ένα αγόρι. Σε σημείο που για πρώτη φορά συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν πολύ λιγότερες γυναίκες γύρω μου όταν τελείωσα το διδακτορικό μου. Στο τμήμα μας τώρα είμαστε τέσσερις γυναίκες μεταξύ των περίπου τριάντα καθηγητών. Πάντως, δεν αντιμετώπισα δυσκολίες λόγω φύλου. Ίσως είμαι και κάπως αυστηρή και δεν σηκώνω τέτοιες συμπεριφορές. Δεν μπορώ όμως να πω ότι δεν βλέπω πράγματα που συμβαίνουν ή ότι οι στατιστικές δεν υποδεικνύουν προβλήματα. Αυτό που με χαροποιεί είναι ότι στη Βοστώνη βλέπω τις νέες γυναίκες να είναι πολύ διαφορετικές από τη δική μου γενιά, δεν νιώθουν κατώτερες από τους άνδρες γύρω τους. Και αυτό με κάνει αισιόδοξη, μην σου πω ότι σχεδόν τις ζηλεύω!

Ποιες είναι οι πιο ευτυχισμένες σου στιγμές και τι σε αγχώνει περισσότερο;

Ευτυχισμένες μου στιγμές είναι οι απλές – να ακούω τα κύματα, να χαζεύω τον ουρανό και τη θάλασσα κάτω από ένα αρμιρίκι. Να απολαμβάνω μια αχνιστή μακαρονάδα. Να χουζουρεύω το πρωί. Όχι ότιδεν μετράω και τις σημαντικές στιγμές, βέβαια. Αυτό που με αγχώνει είναι αναμφίβολα η κλιματική αλλαγή. Φοβάμαι για όσα έρχονται.

Σου λείπει η Ελλάδα;

Μου λείπει κάθε μέρα! Χωρίς αμφιβολία είναι μεγάλη θυσία να είμαι μακριά. Μερικές φορές μεταφέρομαι στιγμιαία σε αγαπημένα μου μέρη στην Αθήνα, στα νησιά και σχεδόν θέλω να κλάψω. Ευτυχώς, περνάω πολύ καιρό εκεί, αλλιώς δεν θα τα κατάφερνα. Μου αρέσει και στη Βοστώνη όμως, γιατί η δουλειά μου είναι μοναδική και η κοινωνική μας ζωή εδώ είναι οργανωμένη μετά από τόσα χρόνια. Έτσι, όποτε φεύγω από την Ελλάδα για να γυρίσω στη Βοστώνη στενοχωριέμαι, αλλά εξίσου στενοχωριέμαι όταν φεύγω από τη Βοστώνη για να έρθω στην Ελλάδα. Και τότε σκέφτομαι ότι είμαι πολύ τυχερή που μπορώ να τα έχω και τα δυο.

Στην Ελλάδα πώς βλέπεις τα πράγματα;

Μια ανησυχία μου είναι η διαχείριση του τουρισμού μας, που αυξάνεται επιθετικά. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και αρκετά ενδιαφέρον από ερευνητική άποψη, του οποίου η λύση δεν είναι προφανής. Και, βέβαια, παρακολουθώ τις εξελίξεις στην παγκόσμια ναυτιλία και πώς μας επηρεάζουν.

Τι είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορείς να διδάξεις στους νέους ανθρώπους;

Να πάρουν όσο χρόνο χρειάζεται για να μάθουν τον εαυτό τους και τι θα τους κάνει χαρούμενους. Δυστυχώς, οι δικές μας γενιές δεν εκπαιδεύτηκαν σε κάτι τέτοιο. Κυνηγούσαμε τους βαθμούς και μια «καλή σχολή», ανεξάρτητα από το τι θέλαμε ή μας ταίριαζε περισσότερο. Εάν κάνεις αυτό που αγαπάς, η επιμονή και η αφοσίωση έρχονται μόνα τους. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι η αποδοχή της αποτυχίας και της απογοήτευσης, που είναι αναπόφευκτα στην πορεία της ζωής και της καριέρας. Σημαντικό είναι να έχεις τη δύναμη και το πείσμα να συνεχίζεις να παλεύεις.

Πώς χαλαρώνεις;

Περπατώντας ή κολυμπώντας, κάνοντας μια εκδρομή με την οικογένεια και φίλους, με καλή μουσική και καλό φαγητό. Πολλές φορές όμως με χαλαρώνει και η ίδια η έρευνά μου.

Μια και είμαστε στη Vogue, με τη μόδα πως τα πας;

Το παλεύω! Πέρα από τα αστεία όμως με ενδιαφέρει το ντύσιμό μου, ιδιαίτερα στη δουλειά.

MHT