“Himono” στην ιαπωνική κουζίνα είναι μια επεξεργασία που εφαρμόζουν στα ψάρια, τα αποξηραίνουν για λίγες ώρες πριν τα ψήσουν και αυτό κάνει την σαρκα τους πιο ζουμερή και τη γεύση πιο συμπυκνωμένη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την παραδοσιακή παριανή «γούνα». Ο Nobu, καθισμένος απέναντί μου, λίγες ώρες πριν την έναρξη λειτουργίας του εστιατορίου Μastuhisa εντός του ξενοδοχείου Avant Mar της Πάρου, μού εξηγεί πόσο συγγενικές τού φαίνονται η κουζίνα των Κυκλάδων με αυτή της Ιαπωνίας, σε ό,τι αφορά την απλότητα και την καθαρότητα των γεύσεων. Παριανή γούνα – himono σημειώσατε χ.
Ο ίδιος βρέθηκε στην Πάρο στο πλαίσιο του καθιερωμένου Νobu Food Festival, την ετήσια γιορτή που φιλοξενούν τα εστιατόρια Matsuhisa, και φέτος έλαβε χώρα 9-15 Ιουλίου, ξεκινώντας από την Μύκονο, με συνέχεια την Πάρο και την Αθήνα. Ο σεφ Nobu Matsuhisa, γνωστός παγκοσμίως όσο και το ίδιο το σούσι, ταξίδεψε στην Ελλάδα για να παραστεί στις εκδηλώσεις.
Είναι πολλά τα ελληνικά στοιχεία μαγειρικής που ο ίδιος έχει ενσωματώσει στα εστιατόριά του, κάποια από τα οποία χρησιμοποιούν ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Με βάση αυτό εμπνεύστηκε πριν χρόνια την ελληνική σαλάτα Νobu style, με κρεμμύδι, φέτα και κάπαρη. «Η μαγειρική μου είναι άμεση, και το φαγητό μου απλό σε όλα τα εστιατόριά μου» λέει ο ίδιος.
Πώς στήνεις δεκατέσσερα επιτυχημένα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο που διατηρούν εδώ και δεκαετίες υψηλή ποιότητα; Ο ίδιος ταξιδεύει δέκα μήνες το χρόνο σε όλους τους προορισμούς – από το Beverly Hills, όπου το Matsuhisa λειτουργεί από το 1987, μέχρι τη Μύκονο που συμπλήρωσε φέτος 21 χρόνια. Ταξιδεύει με έναν πολύ στενό πυρήνα συνεργατών, μια ομάδα που εκπαιδεύει νέα μέλη, και φροντίζει να διατηρούνται τα ίδια στάνταρ. Ο σεφ του Λονδίνου εκπαίδευσε πριν δυο δεκαετίες αυτόν της Μυκόνου, και τώρα από την ομάδα της Μυκόνου επανδρώθηκε το Matsuhisa του Avant Mar. Στην πραγματικότητα, δεν αναζητούν μόνο ταλαντούχους μάγειρες και ικανό προσωπικό για σέρβις, αλλά επαγγελματίες που τους ενδιαφέρει να αφομοιώσουν μια νέα κουλτούρα, να μάθουν από την αρχή έναν συγκεκριμένο τρόπο εργασίας, μια νέα «γλώσσα».