o-ιώκο-μιλά-στη-vogue-greece-για-τη-μάντρα-του-ιδρύ-198878

Κλείνουμε ραντεβού με το Ίδρυμα Ωνάση όχι στη Στέγη, αλλά στη Διονυσίου Αεροπαγίτου. Ο καλλιτέχνης Ιωάννης Κοτίδης παρουσιάζει το «Έργο για έναν άνθρωπο μονάχα» και μας προσκαλει να γράψουμε τη δική μας αφιέρωση και να αποτυπώσουμε όσα οι λέξεις δεν τολμούν να πουν.

Ανεβαίνοντας τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δίπλα από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, συναντά κανείς μια μάντρα που αποτελεί το μοναδικό δείγμα σκηνής της belle époque στην Αθήνα. Είναι η “Μάντρα”, που μετά από χρόνια ενεργοποιείται από το Ίδρυμα Ωνάση, δίνοντας στο κοινό της πόλης μια ακόμα στέγη πολιτισμού. Εκεί μέχρι τις 14 Νοεμβρίου ο Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης παρουσιάζει στο κοινό το έργο του, μια σύνθεση εικαστικών, μουσικών και παραστατικών τεχνών, με θέμα την εξομολόγηση. Το «Έργο για έναν άνθρωπο μονάχα», είναι εμπνευσμένο από το σπουδαιότερο ποίημα της πρώτης Ελληνίδας υπερρεαλίστριας, Μάτσης Χατζηλαζάρου. Η φωνή της ακούγεται στο σκοτεινό θάλαμο-εγκατάσταση, ενώ η drag περφόρμερ Imiterasu αποτυπώνει με το δικό της μοναδικό τρόπο και χωρίς καμία διάθεση μίμησης τη φωνή και τους στίχους της ποιήτριας. Το έργο επιχειρεί μια αληθινή σύνδεση με τον θεατή, καλώντας τον στο τέλος να γράψει τη δική του αφιέρωση-γιορτή στους μεγάλους έρωτες, αλλά και τους ανεκπλήρωτους, τα μαθήματα ζωής και τα συναισθήματα που έμειναν για πάντα στην καρδιά μας.

Η Vogue Greece μίλησε με τον καλλιτέχνη Ιώκο για τις σκέψεις του πίσω από το πρωτοποριακό του έργο στη Μάντρα.

O Ιώκο μιλά στη Vogue Greece για τη Μάντρα του Ιδρύματος Ωνάση-1
©Ioko Kotidis, Opus just for one person
1/2
Native Share

Τα διαδραστικά έργα μπορούν να φέρουν το κοινό πιο κοντά στην τέχνη;

Είναι σίγουρα πιο άμεση η φύση τους. Καλούν το θεατή να έχει την αντίληψη και τις αντιδράσεις σε μια εγρήγορση στο εδώ και τώρα. Και όπως είναι φυσικό εξελίσσεται η σχέση θεατή και θεώμενου, γίνονται συνδημιουργοί του εγχειρήματος, τον βάζει σε θέση να αντιμετωπίσουν τα έργα με τη συμβολή της δικής τους προσωπικής φροντίδας.

Γιατί επιλέξατε τη Μάντρα να φιλοξενήσει το έργο σας;

Ήθελα έναν χώρο για το εξομολογητήριο-ησυχαστήριο σε πολυσύχναστο πέρασμα στο κέντρο της πόλης ώστε να δημιουργείται μια άλλη οπτική για τον χρόνο. Κάτι σαν, όχι ακριβώς παύση από την καθημερινότητα αλλά, ένας επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων. Να πάρουμε λίγο χρόνο για να ξαναδούμε τα σημαντικά μας. Η κα Παναγιωτάκου πρότεινε τον χώρο, συμφώνησα αμέσως και είναι τιμή μου που τον εγκαινιάζω με τη δουλειά μου.

Είναι ο γραπτός λόγος ο τρόπος να εκφράσουμε όσα οι λέξεις δεν μπορούν να πουν;

Είναι ένας τρόπος να δούμε πιο συγκεκριμένα αυτά που νιώθουμε και θέλουμε να πούμε. Αυτά που δεν προλάβαμε ή που δεν είπαμε όπως τους άρμοζε. Και που ίσως να μαλακώσει την άλλη πλευρά ή να μας υπενθυμίσει τι κόσμους κουβαλάμε και πόσο άδικο είναι να μην τους μοιραζόμαστε.

Τι σημαίνουν για εσάς οι στίχοι της Μάτσης Χατζηλαζάρου;

Κάθε ποίημά της με βάζει σε θέση να δω τα πράγματα από άλλη σκοπιά που δεν φανταζόμουν κι όμως είναι συγκλονιστικά οικεία. Μια γυναίκα γράφει εκ βαθέων όσα δεν φαντάστηκε ποτέ κανένας άντρας της εποχής της. Οφείλουμε να την ακούσουμε ως χρέος μας απέναντι σε εκείνην και εις εαυτούς. Μια χειροπιαστή απόδειξη ότι ο εκλεκτικός έρωτας μπορεί να κάνει θαύματα.

Μια αφιέρωση που σας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα θέλατε να μάθετε περισσότερα πίσω από την ιστορία της;

Έτυχε, ρώτησα, σκόνταψα, μαθαίνω.

O Ιώκο μιλά στη Vogue Greece για τη Μάντρα του Ιδρύματος Ωνάση-2
©The_Mandra_10©Stelios Tzetzias
2/2
Native Share

Σύλληψη & δημιουργία: Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης

Σχεδιασμός & επίβλεψη κατασκευής: Ελένη Στρούλια

Σχεδιασμός φωτισμού: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Συνεργάτιδα σχεδιασμού & επίβλεψης κατασκευής: Ζαΐρα Φαληρέα

Κατασκευή: Lazaridis Scenic Studio

Ηλεκτρολογική εγκατάσταση: Βαγγέλης Μούντριχας, Κωνσταντίνος Μαυραντζάς

Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Κατσώνης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ VIDEOART

Σύλληψη, σκηνοθεσία & μοντάζ: Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης

Video performance: Imiterasu

Πρωτότυπη μουσική: Panú

Βοηθός σκηνοθέτρια: Ηλιάνα Καλαδάμη

Κάμερα: Χρήστος Συμεωνίδης

Πληροφορίες: H Μάντρα, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 2, έως 14Νοεμβρίου 2021, Δευτέρα–Κυριακή, 14:00-22:00, Διάρκεια: 8 λεπτά

MHT