Ο αδερφός του Thomas Ostermeier, γιατρός σε νοσοκομείο του Βερολίνου, δίνει αυτές τις μέρες τη δική του μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Παρά τις προβλέψεις του ότι η πανδημία θα εξελιχθεί σε τσουνάμι, ο Thomas, το τρομερό παιδί του γερμανικού θεάτρου, καλλιτεχνικός διευθυντής της Schaubühne και ένας από τους πιο επιδραστικούς θεατρικούς σκηνοθέτες του πλανήτη, μου μεταφέρει από το τηλέφωνο την ελπίδα ότι θα μπορέσει να παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο τέλος Μαΐου, την παράσταση «Ιστορία της Βίας».
Βασισμένη στην αυτοβιογραφική νουβέλα του φίλου του, Édouard Louis, αντλεί την έμπνευσή της από ένα αληθινό περιστατικό: ένα βράδυ, ο Édouard γνωρίζει τον αλγερινής καταγωγής Reda και καταλήγουν στο διαμέρισμά του. Θα ανταλλάξουν μερικές τρυφερές στιγμές, θα κάνουν σεξ και το επόμενο πρωί ο Reda θα τον ληστέψει, θα τον βιάσει και θα επιχειρήσει να τον δολοφονήσει. Να τι μας είπε ο δημιουργός για το έργο και όχι μόνο…

Πώς κυλούν οι μέρες της καραντίνας;
Παραδόξως, είμαι πολυάσχολος. Κάνω πολλά video meetings με τους συνεργάτες μου, επιμελούμαι το ανέβασμα των παραστάσεων που διαθέτουμε δωρεάν και online στο site της Schaubühne…
Παραμένετε, λοιπόν, δημιουργικός.
Δεν ξέρω αν πρόκειται για δημιουργία, όμως έχω σίγουρα αρκετή δουλειά. Η μέρα μου ξεκινά με τζόγκινγκ στο πάρκο της γειτονιάς και ακολουθούν ατελείωτα video calls.
Τις προάλλες έβλεπα τον Άμλετ που ανεβάσατε και σκέφτηκα ότι η περίφημη φράση «Να ζει κανείς ή να μη ζει;» είναι το μότο των ημερών…