οι-δύο-παράλληλες-πραγματικότητες-το-102342
©Alexis Vasilikos

Στην τελευταία του ατομική έκθεση, ο Αλέξης Βασιλικός παρουσιάζει τις σειρές “Masks” και “Oceanic” στις οποίες καταπιάνεται με δύο παράλληλες πραγματικότητες μέσα από τη φωτογραφία. Την πρώτη συνθέτουν επεξεργασμένα αφηρημένα έργα, κατασκευασμένα από μετα-εικόνες, οι οποίες παραπέμπουν από τη μία στα παραδοσιακά αναλογικά φωτογράμματα και από την άλλη στην αφηρημένη ζωγραφική.

«Είναι μια σειρά που αποτελείται από συνθέσεις φτιαγμένες από γρατσουνιές, σκόνη, οπτικό θόρυβο και φως. Πρόκειται για αφηρημένες εικόνες που χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη τη φωτογραφία», λέει ο καλλιτέχνης στη Vogue Greece. «Σε αντιπαραβολή με το Oceanic, σε συμβολικό επίπεδο οι μάσκες είναι όσα πρέπει να υπερβούμε αν επιζητούμε την ένωση με την ολότητα».

Οι δύο παράλληλες πραγματικότητες του Αλέξη Βασιλικού-1
©Alexis Vasilikos

Από την άλλη, η “Oceanic” είναι μια σειρά από ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες τοπίων με αναφορές στον Ρομαντισμό, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από την ιδέα του ωκεάνιου αισθήματος, έναν όρο που επινοήθηκε από τον Romain Rolland για να περιγράψει την αίσθηση της ένωσης ως ένα με το σύμπαν.

«Eίναι εμπνευσμένη από τη μυστικιστική εμπειρία», λέει ο καλλιτέχνης. «Το ωκεάνιο αίσθημα, σύμφωνα με τον Ρομάν Ρολάντ που εισήγαγε τον όρο σε μία επιστολή του προς τον Φρόιντ, μιλά για την αίσθηση της ένωσης με το σύμπαν. Αυτή η εμπειρία είναι η καρδιά της πνευματικής ζωής και το σημείο στο οποίο η εσωτερική λειτουργία της τέχνης συναντάει την πνευματικότητα. Ο Σούφι ποιητής και μύστης, Τζελαλεντίν Ρουμί, έχει αντίστοιχα περιγράψει αυτή την αίσθηση λέγοντας: «Δεν είσαι μια σταγόνα στον ωκεανό, είσαι ολόκληρος ο ωκεανός σε μια σταγόνα».

Οι δύο παράλληλες πραγματικότητες του Αλέξη Βασιλικού-2
©Alexis Vasilikos

Info: έως 27 Ιουλίου στην “CAN Christina Androulidaki gallery” (Π. Αναγνωστοπούλου 42, Κολωνάκι).

MHT