οι-κλεμμένες-στιγμές-του-leonardo-pucci-96025
©Leonardo Pucci

Το ωραίο στις φωτογραφίες του Leonardo Pucci είναι αυτό που έλεγε ο Andy Warhol: δεν αλλάζουν ποτέ, σε αντίθεση με τους εικονιζομένους. Πάρτε για παράδειγμα την εικόνα Paris 10:52pm. Το λάγνο πορτρέτο του άγνωστου νεαρού θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό, αν είχε τραβηχτεί λίγα λεπτά νωρίτερα. «Κανονικά έπρεπε να λέγεται Paris 10:31pm. Ο νεαρός καβγάδιζε με τη σύντροφό του μέσα στο δωμάτιο. Mια σκηνή πάθους που δεν κατάφερα να απαθανατίσω, λόγω της έντασης που μου δημιούργησε. Περίμενα να φύγει εκείνη και αυτός να βγει θλιμμένος στο μπαλκόνι, να καπνίσει. Αυτό ακριβώς που βλέπετε στη φωτογραφία», λέει ο αυτοδίδακτος φωτογράφος.

Οι κλεμμένες στιγμές του Leonardo Pucci-1
©Leonardo Pucci

Οι λήψεις του είναι όλες αυθόρμητες και οι εικονιζόμενοι αγνοούν ότι φωτογραφίζονται. «Γι’ αυτό πολλοί τις λένε ηδονοβλεπτικές», εξηγεί. «Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο καθένας μπορεί να βρει σε αυτές τις κλεμμένες προσωπικές στιγμές έναν δικό του κόσμο». Κάτι με κάνει να πιστεύω ότι πάσχει από οξεία παρατηρητικότητα. «Αναζητώ την ομορφιά στις λεπτομέρειες, κάτι που μου δίδαξε ο Tomas Maier».

Οι κλεμμένες στιγμές του Leonardo Pucci-2
©Leonardo Pucci

Πράγματι, τα μάτια του έχουν τραφεί από υπερβολική ομορφιά. Πρώην συνεργάτης της Bottega Veneta, της Prada και τώρα υπεύθυνος δημιουργικών projects στον Dior, εξηγεί: «Σπούδασα Οικονομικά στο Bocconi. Νόμιζα ότι θα πάρω το Νόμπελ. Ως φοιτητής έπιασα δουλειά σε ένα πολυκατάστημα ρούχων στο Μιλάνο. Κάπως έτσι μπήκε στη ζωή μου η μόδα». Μια διαδρομή με σημαντικές συναντήσεις. «Η Miuccia Prada με έμαθε να αναρωτιέμαι για τον εαυτό μου με τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο». Και ο John Galliano τού έχει εκμυστηρευτεί μια χρήσιμη σοφία: «Για να κάνεις εντύπωση, χρειάζεται να γνωρίζεις το σωστό timing».

Οι κλεμμένες στιγμές του Leonardo Pucci-3
©Leonardo Pucci

Οι φωτογραφίες του πάντως εντυπωσιάζουν, ανεξαρτήτως χρόνου. Μπορείτε να το διαπιστώσετε τώρα που τις φέρνει στην Ελλάδα – έχουν ταξιδέψει από το Νέο Δελχί μέχρι τη Νέα Υόρκη. «Η Αθήνα θα μπορούσε να είναι το σκηνικό του επόμενου project μου», λέει. «Η γλώσσα σας είναι πηγή έμπνευσης. Δείτε τα ονόματα που έχετε δώσει στους σταθμούς του μετρό. Ο “Νέος Κόσμος”, ας πούμε, δίνει την υπόσχεση μιας νέας τάξης πραγμάτων. Πόσο αισιόδοξη σκέψη μέσα σε μια πόλη αποδιοργανωμένη».

Info: Suspended Possibility, Crux Gallery, Σέκερη 4, Κολωνάκι, 24/5 έως 29/6. Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαΐου της Vogue Greece. 

MHT