Στις 15 Απριλίου το Φεστιβάλ των Καννών αποκάλυψε την επίσημη αφίσα της 72ης διοργάνωσής του (14-25 Μαΐου). Σε πρώτο πλάνο η φωτογραφία της αγαπημένης σκηνοθέτη και πρωτοπόρου του γαλλικού Νέου Κύματος, Agnès Varda, η οποία είχε φύγει από τη ζωή μόλις δύο εβδομάδας πριν τη δημοσίευση της αφίσας. Η Varda ήταν παλιά γνώριμη των Καννών. Το φιλμ της “Cleo from 5 to 7” συμμετείχε στο διαγωνισμό το 1962, ενώ το 2015 έλαβε το τιμητικό Palme d’Or για να επιστρέψει δύο χρόνια αργότερα με το ντοκιμαντέρ “Faces Places”. Παρά ταύτα, η όψη της στη νέα αφίσα του φεστιβάλ δεν είναι αυτή που ξέρουμε ως σήμερα, με το χαρακτηριστικό κούρεμα καπελάκι και τα Gucci πλεκτά που φορούσε στα 90 της. Τη συναντάμε αρκετά χρόνια πίσω, σε ηλικία 26 ετών, στα γυρίσματα της πρώτης της ταινίας “La Pointe Courte” το 1954. Η επιλογή φαντάζει σκόπιμη. Μια τρανή απόδειξη, μεταξύ άλλων, ότι οι Κάννες λατρεύουν να μένουν στο παρελθόν.

Η νοσταλγία της για τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου δεν είναι μυστικό. Την τελευταία δεκαετία οι αφίσες του φεστιβάλ έχουν φιλοξενήσει τον Jean-Paul Belmondo και την Anna Karina στο “Pierrot le Fou” του 1965, τη Marilyn Monroe να σβήνει το κεράκι στην τούρτα γενεθλίων της το 1956 και την Claudia Cardinale να στριφογυρίζει σε μια ταράτσα το 1959. Αν και ιδρύθηκε το 1946, το φεστιβάλ έφτασε στο αποκορύφωμα της επιρροής του τη δεκαετία του 1950 και του 1960, όταν η Croisette έγινε το επίκεντρο της ευρωπαϊκής γοητείας. Ήταν η εποχή που η Brigitte Bardot έκανε παιχνίδια στην παραλία, ο Jean Cocteau ήταν πρόεδρος στην κριτική επιτροπή και η Grace Kelly δεχόταν προσκλήσεις συνάντησης από τον πρίγκιπα Rainier του Μονακό. Οι ταινίες που κέρδισαν το Palme d’Or, από το “La Dolce Vita” του Federico Fellini μέχρι το “Blow-Up” του Michelangelo Antonioni, άνοιξαν μια νέα εποχή στη σκηνοθεσία.
Έκτοτε οι Κάννες προάγουν τόσο την τολμηρή, προκλητική ματιά, επιβραβεύοντας το “Taxi Driver”, τo “Apocalypse Now” και το “Pulp Fiction”, αλλά και την ίδια την ιστορία και την ανθεκτικότητά τους στην αλλαγή. Οι ταινίες που έχουν στο τιμόνι της σκηνοθεσίας γυναίκες κρατούν μικρό ποσοστό σε νίκες. Μέσα σε 71 χρόνια, μόνο μία γυναίκα, η Jane Campion, έχει κερδίσει το Palme d’Or και μόλις 82 γυναίκες έχουν υπάρξει υποψήφιες, σε σύγκριση με τους 1.645 άνδρες.