elena-casablanca-επέλεξα-να-μην-επιτρέψω-στο-bullying-να-κ-145560
©Giorgos Jeo

Ο μπαμπάς μου κατάγεται από την Κένυα και η μαμά μου από την Ουγκάντα. Γνωρίστηκαν στην Αθήνα όταν ήταν φοιτητές τη δεκαετία του ’70. Παντρεύτηκαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν την κοινή πορεία τους στην Ελλάδα.

Μαθαίνοντας για τη δολοφονία του George Floyd, με κυρίευσε ένα μούδιασμα. Είχε προηγηθεί και η δολοφονία του νεαρού στο πάρκο, του Ahmaud Arbery, πριν από περίπου ένα μήνα και λίγο πιο πριν το περιστατικό με την Breonna Taylor. Είπα μέσα μου «Ως εδώ και μη παρέκει». Υποβόσκει ένας εσωτερικός αναβρασμός εξαιτίας των φυλετικών διακρίσεων κατά των μαύρων. Η δουλεία μπορεί να έχει απαγορευθεί, τα κατάλοιπα της όμως υπάρχουν ακόμα στην αμερικανική κοινωνία, όπως τα τοξικά απόβλητα μετά την έκρηξη του Chernobyl. Πάνω σ’ αυτά έρχονται να προστεθούν μια σειρά από ταξικά και κοινωνικά προβλήματα, η οικονομική ανασφάλεια σαν επίπτωση της καραντίνας και το κερασάκι στην τούρτα, ένας ανεπαρκής Πρόεδρος. Δεν ήθελε και πολύ για να εκραγεί η κατάσταση. Ο αδικαιολόγητος φόνος του Floyd ήταν η αφορμή. Για μένα άργησαν πολύ, έπρεπε να είχαν εξεγερθεί νωρίτερα.

Οι αστυνομικοί στην Αθήνα με έχουν σταματήσει αρκετές φορές για εξακρίβωση στοιχείων. Κάποιες φορές είναι ευγενικοί, κάποιες όχι. Στο τέλος της ημέρας, όλοι ηρεμούν στο αντίκρισμα της ελληνικής μου ταυτότητας. Καλώς ή κακώς, από πολύ μικρή ηλικία χρειάστηκε να συμφιλιωθώ με την ιδέα ότι η φυλετική μου ταυτότητα θα με κάνει πιο ευάλωτη σε διακρίσεις. Οι διακρίσεις υπήρξαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα ότι δε μειονεκτώ σε κάτι. Αντιθέτως, κάποιοι άλλοι υστερούν παιδείας και αντίληψης του κόσμου γύρω τους. Ίσως το γεγονός ότι είμαι γυναίκα να περιορίζει τις ρατσιστικές αντιδράσεις σε κάποια περιστατικά λεκτικής βίας ή σε ορισμένα αδιάκριτα βλέμματα, παρόλα αυτά δεν εφησυχάζομαι.

Από τα πρώτα, κιόλας, σχολικά μου χρόνια υπήρξα θύμα bullying λόγω του χρώματός μου. Επέλεξα, όμως, να μην επιτρέψω αυτό το γεγονός να καθορίσει τη μετέπειτα ζωή μου. Μεγαλώνοντας έμαθα να περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους που με αγαπούν γι’ αυτό που είμαι, χωρίς να αποζητώ την αποδοχή. Τώρα, όσον αφορά τις επαγγελματικές μου σχέσεις, όπως λέει και ένας κολλητός μου με τον οποίο υπήρξαμε και συνάδελφοι “Rotten tomatoes are everywhere”. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν συμβάλει με τον τρόπο τους στην εδραίωση του ρατσισμού. Ασχολούνται με ό,τι «πουλάει» περισσότερο, ό,τι θεωρείται «φλέγον ζήτημα» μια δεδομένη χρονική περίοδο, στρέφοντας την προσοχή του κόσμου στην «πιο κατάλληλη» για εκείνους κατεύθυνση. Έχουν γίνει τόσα πολλά και ειδεχθή εγκλήματα κατά της μαύρης φυλής, που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει νωρίτερα την επιρροή τους για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη. Τώρα, απλώς, πουλάει η είδηση «George Floyd».

Για μένα τα πάντα ξεκινούν από το σπίτι. Η διαπαιδαγώγηση ενός ατόμου αρχίζει από το σπίτι, καλλιεργείται και εμπλουτίζεται στο σχολείο και έπειτα το τελικό στάδιο ολοκληρώνεται και εκδηλώνεται στη κοινωνία. Μέσω των τεχνών, της μόδας και του αθλητισμού, η ελληνική κοινωνία ήρθε σε επαφή με το διαφορετικό και ίσως αυτό συντέλεσε στην σταδιακή αναγνώριση και αποδοχή της ξένης κουλτούρας. Η ελληνική κοινωνία είναι σε μεγάλο βαθμό μια ξενοφοβική κοινωνία. Υπάρχουν πολλά άκρα, γι’ αυτό δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Έχουμε δουλειά μπροστά μας.

Διαβάστε επίσης | Η Idra Kayne μεγάλωσε ακούγοντας συνέχεια «δε σε παίζω γιατί είσαι μαύρη»

MHT