ας-αρχίσουμε-τη-δουλειά-o-barack-obama-για-την-ε-145195
©Getty Images

Οι αγωνιστές κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες του κόσμου έχουν βγει κατά εκατομμύρια στους δρόμους, έπειτα από τη δολοφονία του George Floyd στις 25 Μαίου. Σε πλάνα που καταγράφηκαν από περαστικούς, ο λευκός αστυνομικός Derek Chauvin φαίνεται ξεκάθαρα να έχει γονατίσει πάνω στον λαιμό του Floyd για σχεδόν 9 λεπτά. Η αυτοψία αποκάλυψε ότι ο θάνατος του Floyd προήλθε από ασφυξία που προκλήθηκε από την πίεση που ασκήθηκε στον λαιμό του. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, μίλησε για τη δολοφονία του Floyd και μοιράστηκε τις σκέψεις του για τη σημασία των “ειρηνικών, μακροπρόθεσμων και αποτελεσματικών δράσεων”.

Μέσα από 8 ενημερωτικές εικόνες στο Instagram post του, o Obama έδωσε έμφαση στη δικαιολογημένη οργή και απόγνωση που πυροδοτεί τις διαδηλώσεις, αλλά έδωσε έμφαση και στα μαθήματα που μας δίδαξαν οι παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν. Αναγνώρισε πως η συνεχιζόμενη φυλετική αδικία έχει δικαιολογημένα οδηγήσει αρκετό κόσμο να πιστεύει ότι η ψήφος και η ενασχόληση με την πολιτική είναι χάσιμο χρόνου, αλλά προσέθεσε: “Αν θέλουμε να φέρουμε ουσιαστική, πραγματική αλλαγή, τότε η επιλογή δεν είναι ή διαμαρτυρία ή πολιτική. Πρέπει να επιλέξουμε και τα δύο.” Οι διαμαρτυρίες ρίχνουν φως στην αδικία, συνέχισε να λέει, αλλά “τελικά οι στόχοι μας πρέπει να μεταφραστούν σε συγκεκριμένη νομοθεσία και πρακτικές των θεσμών – και σε μία δημοκρατία, αυτό συμβαίνει μόνο όταν εκλέγουμε κυβερνητικούς αξιωματούχους που μπορούν να ανταποκριθούν στα αιτήματά μας”.

https://www.instagram.com/p/CA5X31igzCL/?utm_source=ig_embed

Ο πρώην Πρόεδρος κάλεσε τους 30 εκατομμύρια followers του να επισκεφθούν μία νέα ιστοσελίδα στο site του Obama Foundation – με όνομα Anguish and Action – όπου υπάρχουν διαθέσιμες λίστες με χρήσιμο ενημερωτικό υλικό για όσους θέλουν να ενημερωθούν για τις φυλετικές αδικίες, καθώς και για τους οργανισμούς που μπορούν να υποστηρίξουν. “Αυτή τη στιγμή νιώθουμε οργή και πενθούμε, αλλά είναι ώρα να βρεθούν λύσεις,” έγραψε ο Obama.

Η πρώτη φορά που ο Barack Obama αναφέρθηκε δημοσίως στον θάνατο του George Floyd ήταν στις 27 Μαιου, κάνοντας share το viral video του 12χρονου gospel τραγουδιστή Keedron Bryant με το συγκινητικό τραγούδι του για τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής ενός μαύρου ανθρώπου στην Αμερική. Στο caption του σε αυτό το post, ο Obama ανέφερε αποσπάσματα από συζητήσεις που είχε με φίλους του για τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη Minnesota, ενώ καταδίκασε την ντροπιαστική “κανονικοποίηση” του ρατσισμού που συμβαίνει στις ΗΠΑ. “Αν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε ένα έθνος που ζει με τα τα υψηλότερα ιδανικά, τότε και μπορούμε και πρέπει να είμαστε καλύτεροι από αυτό που συμβαίνει τώρα,” προσέθεσε.

https://www.instagram.com/p/CAyhdCeAmBZ/?utm_source=ig_embed

Η Michelle Obama, εντωμεταξύ, πόσταρε μία σειρά από πίνακες του καλλιτέχνη Nikkolas Smith μαζί με ένα caption που εξέφραζε τον πόνο και την εξάντληση που ακολούθησε τους θανάτους των George Floyd, Breonna Taylor και Ahmaud Arbery. Η Michelle Obama πρόσφατα μίλησε και μέσω Twitter για τον καθήκον της εξάλειψης του συστημικού ρατσισμού: “Είναι στο χέρι όλων μας – μαύρων, λευκών, όλων – όσο καλές προθέσεις και αν νομίζουμε ότι έχουμε, να κάνουμε ειλικρινή και σκληρή δουλειά για να εξαλείψουμε τον ρατσισμό ριζικά. Ξεκινάει με τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε με τον εαυτό μας και με το να ακούμε εκείνους που οι ζωές τους είναι διαφορετικές από τις δικές μας”.

Originally published on Vogue.co.uk

Διαβάστε επίσης | I can’t breathe: Tα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα που άλλαξαν τα πάντα

MHT