δικαιοσύνη-για-τον-george-floyd-πώς-να-βοηθήσετε-145161

Στις 25 Μαΐου ο 46χρονος George Floyd, ένας άοπλος μαύρος άντρας, πέθανε στη Minneapolis, αφού ο αστυνομικός Derek Chauvin τον καθήλωσε στο έδαφος με το γόνατο στον λαιμό του επί 8 λεπτά. Σε βίντεο που καταγράφηκε, ακούγεται η φωνή του Floyd να λέει στους αστυνομικούς “Σας παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω”.

Ο θάνατος του Floyd προκάλεσε παγκόσμια οργή και μαζικές διαμαρτυρίες. Χιλιάδες κόσμου έχουν βγει στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν στο όνομα του Floyd και άλλων μαύρων Αμερικανών, όπως της Breonna Taylor, του Michael Lorenzo Dean και του Tony McDade, οι οποίοι επίσης σκοτώθηκαν από αστυνομικούς τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Washington Post, 1,254 μαύροι άνθρωποι έχουν πυροβοληθεί και σκοτωθεί από την αστυνομία από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Καθώς οι διαμαρτυρίες κατά του παγκόσμιου συστημικού ρατσισμού συνεχίζονται σε χώρες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, της Δανίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας – παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικούς τρόπους να υποστηρίξετε κι εσείς αυτόν τον αγώνα τώρα, αλλά και στις εβδομάδες και τους μήνες που θα ακολουθήσουν.

Δικαιοσύνη για τον George Floyd: Πώς να βοηθήσετε από όπου κι αν βρίσκεστε-1
©Getty Images
1/3
Native Share

1. Συνεισφορά σε σχετικούς οργανισμούς fundraising

Μπορείτε να κάνετε δωρεά χρημάτων απευθείας στο Official George Floyd Memorial Fund που ξεκίνησε η οικογένεια του Floyd, καθώς και σε άλλους οργανισμούς στη Minnesota, όπως το Minnesota Freedom Fund (το οποίο βοηθάει να πληρωθούν εγγυήσεις αποφυλάκισης για όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών), το Black Visions Collective (για ασφαλείς και αυτόνομες κοινότητες) και το Reclaim the Block (με στόχο τη μετακίνηση χρηματικών πόρων από τα αστυνομικά τμήματα σε προϋπολογισμούς άλλων τομέων της πόλης που έχουν περισσότερη ανάγκη).

Μπορείτε, επίσης, να κάνετε δωρεά και στο κίνημα Black Lives Matter (ένας παγκόσμιος οργανισμός που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά με στόχο την εξάλειψη του ακραίου ρατσισμού) και στο Campaign Zero (ένα γκρουπ που αγωνίζεται κατά της αστυνομικής βίας). Υπάρχουν, επίσης, αρκετοί ακόμα οργανισμοί που μαζεύουν χρήματα για την αποπληρωμή εγγυήσεων και την αποφυλάκιση των συλληφθέντων κατά τις διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ.

Δικαιοσύνη για τον George Floyd: Πώς να βοηθήσετε από όπου κι αν βρίσκεστε-2
©Getty Images
2/3
Native Share

2. Λίστες υπογραφών για δικαιοσύνη και αλλαγή

Ήδη έχουν δρομολογηθεί αρκετές λίστες υπογραφών που καλούν για δικαιοσύνη για τον George Floyd και όλους τους μαύρους ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους μήνες – όπως η Breonna Taylor, η 26χρονη γυναίκα που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικό κατά τη διάρκεια μιας εφόδου στο διαμέρισμά της στο Kentucky τον Μάρτιο, ο Tony McDade, ο 38χρονος transgender άντρας που σκοτώθηκε από την αστυνομία τον Μάιο στη Florida, και ο Michael Lorenzo Dean, ο 28χρονος που πυροβολήθηκε από την αστυνομία στο Texas τον Δεκέμβριο 2019. Μπορείτε επίσης να υπογράψετε και για να δικαιωθεί ο Ahmaud Arbery, ο 25χρονος που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ είχε βγει για τρέξιμο τον Φεβρουάριο στην Georgia.

Ο οργανισμός Black Lives Matter έχει επίσης ξεκινήσει λίστα υπογραφών για την αποδέσμευση χρηματικών πόρων από τα αστυνομικά τμήματα στις ΗΠΑ και την επένδυσή τους εκ νέου σε μαύρες κοινότητες.

Δικαιοσύνη για τον George Floyd: Πώς να βοηθήσετε από όπου κι αν βρίσκεστε-3
©Getty Images
3/3
Native Share

3. Ενημερωθείτε για τον ρατσισμό

Αφιερώστε χρόνο, προκειμένου να διαβάσετε βιβλία κατά του ρατσισμού, όπως τα εξής: Me and White Supremacy της Layla Saad, How to be an Antiracist του Ibram X Kendi, Why I’m No Longer Talking to White People About Race της Reni Eddo-Lodge, και Freedom Is A Constant Struggle της Angela Davis.

Ακούστε podcasts, όπως το Intersectionality Matters της Kimberlé Crenshaw, το The Read των Kid Fury και Crissle West, και το 1619 Project των The New York Times. Ακολουθήστε μαύρους ακτιβιστές στα social media, όπως τη Rachel Cargle, ιδρύτρια του The Great Unlearn, την εκπαιδευτικό για θέματα φυλετικής δικαιοσύνης Rachel Ricketts και το μαύρο trans μοντέλο Munroe Bergdorf.

4. Μιλήστε και συνεχίστε τον αγώνα κατά του ρατσισμού

Να χρησιμοποιείτε και τη δική σας φωνή εναντίον του ρατσισμού, είτε μέσω των social media, είτε στον χώρο εργασίας σας, ή στην οικογένεια και στους φίλους σας. Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να συνεισφέρετε μακροπρόθεσμα στην αλλαγή και συνεχίστε να κάνετε τη δουλειά που χρειάζεται, ακόμα και όταν το hashtag #BlackLivesMatter δε θα είναι πια trending στο Instagram.

Διαβάστε επίσης | Edward Enninful: «Ο ρατσισμός είναι παγκόσμιο ζήτημα»