normal-people-αλλά-για-ποιους-144695

Μόλις τελείωσα τη σειρά που κάνει χαμό στη Μεγάλη Βρετανία -και σε όλο τον κόσμο- το Normal People. Tην είδα μονορούφι γιατί ενώ δεν είχε ιδιαίτερη αγωνία είχε μία ατμόσφαιρα που σε καθηλώνει. Βασισμένη στο best seller της Sally Rooney, είναι η ιστορία ενός νεαρού ζευγαριού, της Marianne και του Connell, στην επαρχία Sligo της Ιρλανδίας, όπου μέσα σε 12 επεισόδια τα φτιάχνει και τα χαλάει συνέχεια (ενώ παράλληλα κάνει και πάρα πολύ live sex). Κάθε φορά που δυσκολεύονται να πουν αυτό που αισθάνονται ο ένας στον άλλον -και αυτό συμβαίνει συνέχεια- φτιάχνουν τσάι.

Normal People, αλλά για ποιους;-1
©Hulu
1/4
Native Share

Μου την πρότεινε ο φίλος μου ο Πάνος. «Δες τη και γράψε για αυτή», μου είπε. Οι Εγγλέζοι έχουν ενθουσιαστεί και ταυτίζονται με το στόρι. Ο ιρλανδός πρωταγωνιστής Paul Mescal είναι το απόλυτο σύμβολο του σεξ αυτή τη στιγμή και όλοι ασχολούνται μαζί του. Ο ήρωας που υποδύεται είναι φτωχός, σέξι, δημοφιλής αθλητής στο σχολείο, με μία πολύ νέα και υπέροχη μαμά που δουλεύει σαν καθαρίστρια στο σπίτι της πλούσιας Marianne (Daisy Edgar Jones) που ερωτεύεται και τα φτιάχνουν κρυφά για να μην τον αποπάρουν οι φίλοι του. Εκεί ξεκινάνε όλα τα προβλήματα όμως η Violette έχει ακόμα περισσότερα αφού η οικογένειά της είναι εντελώς προβληματική και έχει και έναν αδελφό που τη βρίζει και τη μειώνει μπροστά στη μητέρα τους που δεν λέει τίποτα (χωρίς κανένα λόγο).  

Normal People, αλλά για ποιους;-2
©Hulu
2/4
Native Share

Τα κόμπλεξ και των δύο παιδιών αμέτρητα. Αντί να λύνονται αυξάνονται με τα χρόνια, με τη ζωή στο Πανεπιστήμιο, με νέες γνωριμίες. Είναι έξυπνοι και μελετηροί. Ενώ αγαπιούνται με πάθος, συνέχεια γίνεται κάποια παρεξήγηση μεταξύ τους και τα χαλάνε. Έτσι βασανίζονται με άλλους συντρόφους που ουσιαστικά δεν θέλουν και το love story με το οποίο ταυτίζονται οι Αγγλοσάξονες μας πάει «καρότσι». Η μπύρα ρέει άφθονη στην pub και οι ανησυχίες των εφήβων και των νεαρών ανθρώπων στην κοινωνία τους πρωταγωνιστούν μέχρι το τέλος της σεζόν, που μας αφήνει μετέωρους. 

Normal People, αλλά για ποιους;-3
©Hulu
3/4
Native Share

H σειρά λέγεται ‘Normal People’, νορμάλ για εκείνους αλλά όχι για μας. Γιατί μπορεί να σου φέρνει στο μυαλό έντονα τα παθιασμένα συναισθήματα και τους έρωτες της εφηβείας. Το πόσο γιγάντια σου φάνταζαν όλα αυτά. Τη σημαντικότητα της πρώτης αγάπης και του πρώτου φιλιού. Τις «ψωροπερηφάνιες» και τους εγωισμούς της νεότητας. Τις συναισθηματικές καβάτζες. Όχι όμως και αυτήν την abnormal δυσκολία της επικοινωνίας. Εμείς έχουμε άλλο ταμπεραμέντο. Εκφράζουμε τα συναισθήματα μας και διεκδικούμε την αγάπη. Δεν κάνουμε τσάι όταν βρεθούμε σε αδιέξοδο – κάνουμε σαματά! Και σαν άνθρωποι μεγαλώνουμε και κινούμαστε πιο ελεύθερα στα πάντα. 

Normal People, αλλά για ποιους;-4
©Hulu
4/4
Native Share

To «σ’ αγαπώ, θέλω να μείνουμε για πάντα μαζί και θα σε ακολουθήσω στα πέρατα του κόσμου» δεν ειπώθηκε ποτέ στα 12 επεισόδια του Normal People, όπου ο ένας ήταν άρρωστος μακριά από τον άλλον (και παράλληλα σπαταλούσαν το χρόνο τους σε ανόητες σχέσεις και καταστάσεις παριστάνοντας τους σοβαρούς). 

Παραδοσιακά σαν λαός εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε μαζοχιστικές τάσεις, ούτε ροπή στην κατάθλιψη. Θες το κλίμα, θες το DNA… Και οι περισσότεροι μπορούμε να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας. Πολλές φορές με κυκλοθυμικό τρόπο ή συναισθηματική ανωριμότητα. Και αν δεν μας αφήσουν να εκφραστούμε, θα σκάσουμε. Όπως έσκαγα εγώ κάθε φορά που έβλεπα το ζεύγος να μην μπορεί να εκφράσει τα αυτονόητα. Γιατί εμείς τελικά, παρά τα ελαττώματά μας και με απέχθεια σε οποιαδήποτε καταπίεση, όσον αφορά το συναίσθημα της «καψούρας» είμαστε νορμάλ άνθρωποι. 

Να πούμε πως η σειρά αποθεώνεται από celebrities και κριτικούς και είναι το μεγάλο τηλεοπτικό highlight του 2020.

Διαβάστε επίσης | Politicult: Η ρουτίνα ενός τέως top model την εποχή του Covid-19