οργανώνουμε-μαζί-την-σχολική-του-τσάν-283779

Η σχολική τσάντα αποτελεί το πιο σημαντικό «εργαλείο» για μια επιτυχημένη καινούργια σχολική χρονιά. Είναι κάτι περισσότερο από ένα σακίδιο μεταφοράς βιβλίων, τετραδίων, στυλό και μολυβιών.

Για την πλειονότητα των παιδιών η σχολική τσάντα, από το σχέδιό της και το χρώμα της μέχρι την υφή της και τη μάρκα της, μπορεί να αντικατοπτρίσει στοιχεία του χαρακτήρα τους και κομμάτια της προσωπικότητάς τους. Έτσι, η επιλογή της θέλει προσοχή και αρκετή έρευνα. Να σου πούμε ότι υπάρχουν αρκετά αποκλειστικά σχέδια και συλλογές τσαντών με κασετίνες, στυλό, γραφική ύλη και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα παιδί για την επιστροφή στο σχολείο. Κάθε συλλογή φέρει και από έναν κεντρικό ήρωα και χρώματα. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα βρει το παιδί τη τσάντα που θα το εκφράζει περισσότερο αλλά και εσύ ως γονιός, θα γλιτώσεις από ένα κουραστικό κυνήγι σχολικών ειδών.

Όμως, όσο όμορφη και εάν είναι μια τσάντα, μπορεί σε δευτερόλεπτα να μετατραπεί σε μια χαοτική άβυσσο στην οποία το παιδί δεν θα μπορεί να βρει ούτε ένα μολύβι! Μην τρομάζεις ή αγχώνεσαι. Το συγκεκριμένο δεν συμβαίνει μόνο στο παιδί σου. Αντιθέτως, αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα σχολικά προβλήματα. Μια ανοργάνωτη σχολική τσάντα είναι μια από τις πιο οικείες σχολικές εικόνες. Επειδή έφτασε η στιγμή για να μαζέψουμε τα… ασυμμάζευτα, πάμε να δούμε ορισμένα απλά βήματα για να οργανώσουμε αποτελεσματικά μια σχολική τσάντα.

Οργανώνουμε μαζί την σχολική του τσάντα!-1

Η σωστή τσάντα

Το πιο σπουδαίο βήμα προφανώς είναι η επιλογή της σωστής σχολικής τσάντας. Εδώ, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου, πέρα από το σχέδιο, το χρώμα ή τη μάρκα που τυχόν να επιθυμεί το παιδί σου, τους χώρους της. Είναι σημαντικό μια σχολική τσάντα να είναι ευρύχωρη, με αρκετούς χώρους και πολλαπλές θήκες αλλά και άνετη στο κουβάλημα. Να διαθέτει στιβαρούς ιμάντες και αεριζόμενη πλάτη.

Βιβλία και τετράδια

Η τακτοποίηση ξεκινά από τα πιο μεγάλα και βαριά αντικείμενα που θα κληθεί να φιλοξενήσει μια σχολική τσάντα. Μιλάμε φυσικά για τα βιβλία και τα τετράδια. Αυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν με σειρά και τακτοποιημένα στη μεγαλύτερη θήκη που προσφέρει η τσάντα. Ιδανικά, για να βρίσκει το παιδί γρήγορα άκρη, θα πρέπει να μπουν ανά μάθημα ώστε να μην ψάχνει για παράδειγμα, το τετράδιο των μαθηματικών πέντε λεπτά και αυτό τελικά να βρίσκεται κρυμμένο πίσω από το μπλοκ ζωγραφικής.

Οργανώνουμε μαζί την σχολική του τσάντα!-2

Γραφική ύλη

Από τα μολύβια και τα στυλό μέχρι τις γόμες και τις ξύστρες, τι θα ήταν μια σχολική τσάντα χωρίς αυτά τα εργαλεία μάθησης; Εδώ θα πρέπει ιδανικά να έχετε προμηθευτεί μια κασετίνα. Σαφώς και μπορεί ένα παιδί να επιλέξει να τοποθετήσει χύμα τη γραφική του ύλη σε μια από τις μικρότερες τσέπες της τσάντας του αλλά είναι κάτι που δεν το προτείνουμε. Σκέψου να ψάχνει ένα συγκεκριμένο στυλό ή μια γόμα και να πρέπει να πιάσει στα χέρια του τα μισά πράγματα μέσα στο τσεπάκι και να σκάψει ανάμεσα στα υπόλοιπα για να το βρει. Επομένως, διαλέξτε μαζί μια άνετη και ευρύχωρη κασετίνα. Ιδανικά, πάρτε δυο. Η μία να είναι για τα μολύβια, τις γόμες και τις ξύστρες και η άλλη για τα στυλό, τους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές. Έτσι, θα αποφύγετε και την ανεπιθύμητη διαρροή μελανιού.

Tablet, laptop

Τα τελευταία χρόνια, έπειτα φυσικά και από την πανδημία του κορονοϊού, το να φέρνει ένα παιδί tablet ή laptop στο σχολείο αποτελεί μια συνηθισμένη τακτική. Έτσι, μια σχολική τσάντα θα πρέπει να έχει τον χώρο και τη θέση για να φιλοξενήσει τα ακριβά αυτά προϊόντα τεχνολογίας με ασφάλεια. Καλό θα ήταν να υπάρχει και μια ειδική έξτρα θήκη προστασίας αυτών ώστε να εξασφαλίσεις την σωστή και ασφαλή μετακίνησή του από και προς το σπίτι.

Οργανώνουμε μαζί την σχολική του τσάντα!-3

Φαγητοδοχεία και παγούρια

Μπορεί να λείπει από μια σχολική τσάντα το κολατσιό; Προφανώς και όχι! Αφού φτιάξεις το γεύμα του παιδιού, σιγουρέψου ότι το έχεις τυλίξει καλά και το έχεις τοποθετήσει σωστά στο φαγητοδοχείο. Θα πρέπει να το βάλεις σε μια εύκολα προσβάσιμη τσέπη της τσάντας ώστε όταν το παιδί πεινάσει να το βρει εύκολα και να μην χρειαστεί να αδειάσει τη μισή τσάντα για να το φτάσει. Επίσης, βάλε του νερό στο παγούρι του και τοποθέτησέ το στην ειδική τσέπη της τσάντας. Μην ξεχνάς ότι η καλή ενυδάτωση είναι άκρως σημαντική για ένα παιδάκι.

Οργανώστε τη τσάντα μαζί

Μην αφήσεις το παιδί σου έξω από τη διαδικασία της οργάνωσης της σχολικής του τσάντας. Κάντε το μια ομαδική εργασία. Επιλέξτε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα, λίγα λεπτά δηλαδή ώστε να στήνετε από την αρχή τη τσάντα της επόμενης ημέρας. Προσπαθήστε να το κάνετε μία διασκεδαστική δραστηριότητα και για τους δυο σας. Με τη συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία αυτή, τα παιδιά θα αποκτήσουν τόσο πολύτιμες οργανωτικές δεξιότητες όσο και ένα αίσθημα χαράς και ικανοποίησης ότι διαμόρφωσαν μόνα τους τη τσάντα τους.

MHT