«Μπελίσιµο», λέω στην πρώτη µπουκιά από το croque monsieur που έχει φτιάξει πριν από λίγο ο Πάνος Ιωαννίδης µε τα leftovers ενός πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού – ψητό µπούτι γαλοπούλας, προζυµένιο ψωµί, τυρί µετσοβόνε. «Μπουονίσιµο», µε διορθώνει. «Το µπελίσιµο το λέµε για ανθρώπους. Αλλά, ευχαριστώ». Αν µη τι άλλο, ο σεφ και δηµοφιλής κριτής του MasterChef ξέρει τα ιταλικά του. Aκόµα και όταν σε διορθώνει, είναι πάντα αφοπλιστικά ευγενικός.
Η ιδέα ήταν απλή. Ο Πάνος Ιωαννίδης ετοιµάζει πρωτοχρονιάτικο πρωινό για τη Vogue και µιλάει για τη ζωή, τη δουλειά, το στιλ και τα δικά του Χριστούγεννα. Μόνο που το ραντεβού είναι µεσηµέρι, ένας λαµπερός ήλιος έχει στεγνώσει τους δρόµους από τη χθεσινοβραδινή µπόρα, η θερµοκρασία αγγίζει τους 22 βαθµούς και είναι ακόµα Νοέµβρης. Τίποτα δεν θυµίζει Χριστούγεννα. Την ίδια ώρα, ο άνθρωπος που µας µαγειρεύει είναι ένας από τους πιο πολυάσχολους στη χώρα. Γυρίσµατα του νέου MasterChef, προετοιµασία για το πρώτο του εστιατόριο, Ovio, που ανοίγει αυτές τις µέρες, δουλειά για το κανάλι του στο YouTube, για το νέο site που ετοιµάζει, συνεντεύξεις, υποχρεώσεις κάθε είδους. «Δεν έχω προσωπική ζωή και έτσι θα πάει µέχρι το καλοκαίρι», εξηγεί. «Μου λείπουν πολλά πράγµατα, αλλά δεν προλαβαίνω να το συνειδητοποιήσω. Δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε άνθρωποι εκτός δουλειάς πλέον. Eυτυχώς, έχω καταφέρει να έχω συνεργάτες που ταιριάζουµε ως προσωπικότητες, γιατί αυτό είναι το βασικό. Οπότε, τέτοιες στιγµές είναι χαλαρωτικές για µένα. Όσο για τα Χριστούγεννα, ξεκινούν όταν ακούσεις για πρώτη φορά το Last Christmas. Κι εγώ το άκουσα χθες. Οπότε, καλά Χριστούγεννα!»
Έχει προηγηθεί µια πυρετώδης προετοιµασία. Στο στούντιό του εστίες, φούρνοι και τηγάνια έχουν πάρει φωτιά προκειµένου να ετοιµαστούν τα έξι πιάτα που έχει επιλέξει για πρωινό – µεταξύ αυτών και µελοµακάρονα που έγιναν σε λιγότερο από µία ώρα, tarte tatin, pancakes µε µήλο και σάλτσα αλµυρής καραµέλας, κέικ σοκολάτας και πουτίγκα µε τα αποµεινάρια της βασιλόπιτας. Ο ίδιος και η οµάδα του κινούνται στον χώρο µε επιδεξιότητα, ταχύτητα και κέφι. Κάνουν χιούµορ, µας δίνουν να δοκιµάσουµε, µοιράζονται µαγειρικά µυστικά. Προσπαθώ να κινούµαι χωρίς να ενοχλώ. Το ότι δεν πίνω καφέ δεν εκπλήσσει κανέναν: «Έχουµε τσάι, λουίζα, γαϊδουράγκαθο – αυτό σου συστήνω, είναι αποτοξινωτικό», µου λέει και αφήνει τον πάγκο για να µε βοηθήσει µε τον βραστήρα. Εντάξει, µέχρι εδώ το έχω, απαντώ, προσπαθώντας να καλύψω την ηµιµάθειά µου στην κουζίνα, και έτσι µε αφήνει µόνη µε µια συσκευή που έχει περίπου 20 κουµπιά – νιώθω σαν να βοµβαρδίζω µια µικρή κωµόπολη. Τελικά, δεν το είχα. Επιστρέφει γελώντας, για να µε βοηθήσει.