το-μαγικό-ντουλάπι-της-ευγενίας-χανδρ-120452
©Yiorgos Kaplanidis

«Η ανάμνηση ξεκινά στην αρχή ενός απολαυστικά ζεστού, νωχελικού απογεύματος. Βρίσκομαι στο καλοκαιρινό σπίτι μας στη Χίο που είναι χτισμένο ακριβώς πάνω στους οπωρώνες των εσπεριδοειδών, οι οποίοι τώρα θροΐζουν ελαφρά από το αεράκι. […] Έπειτα από μια επίσκεψη σε μία πολύβουη και γεμάτη κόσμο παραλία και πριν από την έναρξη των δραστηριοτήτων της βραδιάς, αυτή είναι η “ώρα της σιωπής”, όταν μπορώ να καθίσω με τη μητέρα μου στο κρεβάτι, μπροστά από ένα ζωγραφισμένο ντουλάπι. Το ανοίγει με ένα κλειδί που ασφαλίζει σε μια φούντα με μεταξωτές κλωστές και από το εσωτερικό του αναβλύζουν ελκυστικές μυρωδιές. Η ανάμνηση πιθανώς παραμορφώνει τα περιεχόμενα του, αλλά περιείχε ένα μείγμα από αγγλικές και ιταλικές πολυτέλειες. Το Λονδίνο ήταν το σπίτι μας και στις άφθονες βαλίτσες της έκρυβε ανοιχτόχρωμα ξύλινα κουτιά με σαπούνια λεμόνι των Bronnley’s, τόσο μεγάλα και ωοειδή όπως και το ίδιο το φρούτο, λάδι λουτρού Floris με άρωμα σανδαλόξυλο, γυάλινα μπουκάλια κολόνιας Roger & Gallet με την περίτεχνη τιρκουάζ ετικέτα τους, ένα κιτ ραπτικής με ύφασμα φλοράλ και μια αδέσποτη ασημί δαχτυλήθρα. Υπήρχε μια ποικιλία από ελκυστικές πένες, μολύβια και ανάγλυφη γραφική ύλη και κρέμες χεριών από τη Φλωρεντία που για εκείνη ήταν μια αγαπητή πόλη»: μ’ αυτά τα λόγια περιγράφει η Ευγενία Χανδρή την μέχρι σήμερα ζωντανή ανάμνηση των παιδικών της χρόνων. Μια ανάμνηση εμποτισμένη με απόλαυση και λαχτάρα, τέτοια ώστε να την κινητοποιήσει να διαμορφώσει σήμερα ένα σύγχρονο παρόμοιο μαγικό «ντουλάπι» γεμάτο με μυρωδιές και γεύσεις, γεμάτο εκλεκτά αντικείμενα που τα επιλέγει ένα προς ένα η ίδια.

Το μαγικό ντουλάπι της Ευγενίας Χανδρή-1
©A Magic Cabinet

Την Ευγενία Χανδρή, την ξέρουμε από τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στον χώρο της φιλοξενίας, αλλά και ως συνιδρύτρια της ελληνικής έκδοσης της Huffington Post, και βέβαια από το συγγραφικό της έργο -το τελευταίο θα μπορούσαμε να το εικάσουμε από τις γλαφυρές λέξεις που χρησιμοποίησε παραπάνω για να περιγράψει την ιστορία πίσω από το πιο αγαπημένο της project, το Α Magic Cabinet. Πρόκειται για μια online πλατφόρμα που προσομοιάζει με το πάλαι ποτέ γνωστό cabinet des curiosités. Ποιοτικά, πολύτιμα, εκλεκτά προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και σχεδιαστών, στα οποία καταλήγει μετά από προσωπική έρευνα, συγκεντρώνονται σ’ αυτό το ηλεκτρονικό κατάστημα. Στο amagiccabinet.com βρίσκεις μέσα σε άλλα λιχουδιές εγχώριας γαστρονομίας, αποστάγματα, προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης, αντικείμενα για το σπίτι, αξεσουάρ μόδας και όμορφα gadget για τους τετράποδους φίλους. Premium και συχνά bespoke αντικείμενα με την υπογραφή των Zeus + Dione, Mary Katrantzou, On Entropy, Salt Odyssey, Saristi κ.α. είναι κάποιοι από τους προσιτούς πιθανούς θησαυρούς που έχουν τελικό προορισμό το δικό μας μαγικό ντουλάπι. Επίσης εδώ μπορείς να διαβάσεις αφηγήσεις σύγχρονων διαμορφωτών τάσεων, οι οποίοι μοιράζονται προσωπικές ιστορίες για τις δικές τους αγαπημένες συλλογές αντικειμένων. Και κάπως έτσι το shopping συναντά το storytelling δίνοντας μια ανθρωπολογική διάσταση του σπιτιού, του στυλ και του καθημερινού μας πολιτισμού. 

Το μαγικό ντουλάπι της Ευγενίας Χανδρή-2
©A Magic Cabinet

«Το Α Magic Cabinet είναι αφιερωμένο στη μνήμη της μητέρας μου, αλλά και μια καινούργια αρχή για μένα στον αχανή κόσμο του διαδικτύου. Η συλλογή των αντικειμένων που πουλάμε είναι προϊόν επιμέλειας με φροντίδα και ενέργεια, τα κείμενα γράφονται έπειτα από ενδελεχή έρευνα, αλλά με λυρική ευφορία. Η απόφασή μου να προσκαλέσω φιλοξενούμενους αρθρογράφους που προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, βασίστηκε στην πεποίθησή μου ότι, ο καθένας από μας, έχει ένα Α Magic Cabinet, είτε πραγματικό είτε φανταστικό, ένα ήσυχο και κρυφό αποθετήριο ονείρων, έμπνευσης και αγαπημένων αντικειμένων» παραθέτει η Ευγενία Χανδρή. 

Το μαγικό ντουλάπι της Ευγενίας Χανδρή-3
©A Magic Cabinet

Σκέφτομαι ότι τα Χριστούγεννα είναι η κατάλληλη εποχή για να επισκεφτώ κι εγώ το «μαγικό ντουλάπι» της Ευγενίας Χανδρή. Μέσα από αυτό θα επιλέξω για τον εαυτό μου μικρά αντικείμενα που θα μου φτιάξουν τη διάθεση, ή θα βρω δώρα για τους φίλους μου.

Το μαγικό ντουλάπι της Ευγενίας Χανδρή-4
©A Magic Cabinet

Info: amagiccabinet.com

MHT