σία-κοσιώνη-το-βιβλίο-έχει-σκοπό-να-β-305849

H Σία Κοσιώνη κλήθηκε από το σχολείο του γιου της να μοιραστεί τις εμπειρίες της από τον χώρο της δημοσιογραφίας και κάπως έτσι γεννήθηκε το πρώτο της βιβλίο Μια άλλη ιστορία, επιδιώκοντας μέσα από αληθινές ιστορίες να ταξιδέψει την φαντασία των παιδιών, εμφυσώντας τους έννοιες όπως η αλληλεγγύη και ο σεβασμός.

Η Vogue συνάντησε την δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη η οποία μίλησε για την δύναμη που έχουν οι ιστορίες στην συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για την μικρή ηρωίδα της, την Αναστασία, που μάλλον έχει πολλά από τα στοιχεία του χαρακτήρα της.

Σία Κοσιώνη: “Το βιβλίο έχει σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να διδαχτούν την αλληλεγγύη”-1
©Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Πώς γεννήθηκε η ανάγκη σας να μοιραστείτε μια τρυφερή ιστορία για παιδιά;

Δεν νομίζω να έγραφα ποτέ παιδικό βιβλίο, αν δεν ήμουν η ίδια μητέρα. Θα έλεγα μάλιστα ότι πριν βιώσω τη μητρότητα είχα ελάχιστα ανεπτυγμένες μεθόδους επικοινωνίας με παιδιά και ειδικά μικρής ηλικίας. Τα παιδιά όμως όταν έρχονται στη ζωή σου έχουν τη μαγική δύναμη, μεταξύ άλλων να σε βάζουν στον κόσμο τους. Τον κόσμο της αθωότητας, της φαντασίας και του απέραντου τώρα. Το βιβλίο ήρθε ως τυχαίο γεγονός. Γράφτηκε όταν μου ζήτησε το σχολείο του γιου μου να μιλήσω για τη δουλειά μου. Τότε σκέφτηκα τι καλύτερο από το να τους μιλήσω για αυτή μέσα από ένα παραμύθι!

Σία Κοσιώνη: “Το βιβλίο έχει σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να διδαχτούν την αλληλεγγύη”-2
©Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Πόσο εύκολο είναι να μεταφέρουμε με τρυφερότητα την σκληρή εικόνα της ενημέρωσης στα παιδιά;

Μιλώ για τις αληθινές ιστορίες που, όπως γράφω στα παιδιά, ως αληθινές μπορεί να μην είναι μόνο χαρούμενες αλλά και δυσάρεστες. Εξηγώ γιατί χρειάζεται να διαβάζουμε και δυσάρεστες ιστορίες, προσπαθώντας να τους οδηγήσω σταδιακά και όχι βίαια στον κόσμο της ενσυναίσθησης και της αλληλοκατανόησης. Ναι, ο κόσμος είναι άγριος και οι ειδήσεις πολλές φορές δεν ενδείκνυνται για παιδιά. Αλλά εμείς οι μεγάλοι έχουμε ευθύνη να μάθουμε τα παιδιά μας σιγά σιγά, σταδιακά, να ενημερώνονται και συνεπώς να τους ενδιαφέρει τι συμβαίνει γύρω τους. Το ότι ο πόλεμος είναι κάτι φρικτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μιλάμε στα παιδιά για την αξία της ειρήνης. Το ότι τα σενάρια για τον πλανήτη είναι εφιαλτικά δεν σημαίνει ότι δεν θα μιλάμε στα παιδιά για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Και το ότι η δημοσιογραφία περνάει κρίση και οι ειδήσεις έχουν συχνά περισσότερη βία από ό,τι χρειαζεται δεν σημαίνει ότι δεν θα μάθουμε στα παιδιά μας να ενημερώνονται και να διαμορφώνουν σταδιακά τα χαρακτηριστικά του ενεργού πολίτη.

Σία Κοσιώνη: “Το βιβλίο έχει σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να διδαχτούν την αλληλεγγύη”-3
©Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Θυμάστε τον εαυτό σας ως παιδί να ονειρεύεται και να πλάθει ιστορίες;

Η μικρή Αναστασία θα μπορούσα να είμαι εγώ. Λάτρευα τις ιστορίες, όπως σήμερα λατρεύω τις αληθινές ιστορίες, ήμουν το ίδιο περίεργη και, όπως και εκείνη, είχα φτιάξει εφημερίδα στο σχολείο μαζί με τους συμμαθητές μου. Είμαι σίγουρη ότι η μαμά μου έχει κάπου κάποια αντίτυπα!!!

Πιστεύετε πως τα παιδιά σήμερα αφήνουν την φαντασία τους ελεύθερη να ταξιδέψει;

Τα παιδιά φτιάχνουν τους δικούς τους μαγικούς κόσμους και κατοικούν σε αυτούς. Βουτάνε με όλη τους την ψυχή στα παραμύθια, ζουν τις ιστορίες, ταυτίζονται, συσχετίζονται με τους χαρακτήρες, πράγμα που ειναι πολλαπλά χρήσιμο και για την διάπλαση του χαρακτήρα τους. Δική μας δουλειά είναι αυτούς τους κόσμους διαρκώς να τους εμπλουτίζουμε και να δίνουμε κι άλλο χώρο στη φαντασία τους.

Σία Κοσιώνη: “Το βιβλίο έχει σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να διδαχτούν την αλληλεγγύη”-4
©Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Πώς μπορούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά έννοιες όπως η ενσυναίσθηση και η αλληλεγγύη;

Όταν προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν γύρω τους, κοντά τους αλλά και μακριά τους. Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει ακριβώς αυτό τον σκοπο,να βοηθήσει τα παιδιά να διδαχτούν το νοιάξιμο, την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα και άρα τον αλληλοσεβασμό.

Μπορούμε να απομακρύνουμε τα παιδιά από τις οθόνες στρέφοντάς τα στα βιβλία;

Δεν είμαι σίγουρη ότι πρέπει. Τα παιδιά μας θα ζήσουν σε ένα ψηφιακό περιβάλλον και για αυτό θα πρέπει να αναπτύξουν τις ανάλογες ικανότητες. Η δική μας δουλειά ως γονείς είναι να βρούμε το σωστό μείγμα ερεθισμάτων στα οποία θα εκτίθενται τα παιδιά μας. Από αυτά δεν μπορεί να λείπει η οθόνη, όπως δεν μπορεί να λείπει το βιβλίο αλλά και η αληθινή εμπειρία.

“Στη μικρή Αναστασία άρεσαν πολύ οι ιστορίες. Της άρεσαν τόσο πολύ που συνεχώς ζητούσε από τους γονείς της να της διαβάζουν το βράδυ παραμύθια ή να φτιάχνουν ιστορίες από το μυαλό τους. Σύντομα, άρχισε κι εκείνη να φτιάχνει  με τη φαντασία της, τις δικές της ιστορίες και όλα γύρω της γίνονταν μια συντροφιά αγάπης με πριγκίπισσες, φτερωτά άλογα, νεράιδες και μαγικά ραβδιά…” Το βιβλίο “Μια άλλη ιστορία” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις lebee publications.

MHT