the-x-file-οχι-δεν-είμαι-μισογύνης-ούτε-στον-216147

Όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό βλέπω σεξιστικές αναρτήσεις σε βάρος Ρωσίδων γυναικών. Στο όνομα του πολέμου της Δύσης κατά της Ρωσίας όλα νομιμοποιούνται, ακόμη και ο λάιτ (ή και όχι τόσο λάιτ) μισογυνισμός. 

Διαβάζω π.χ. στα ελληνικά σόσιαλ μίντια ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είναι μια «καμπαρετζού». Aνασύρονται φωτογραφίες από τον λογαριασμό της στα σόσιαλ μίντια και συνοδεύονται από σχόλια για τη φυσική της κατάσταση, τις πόζες, τα ρούχα της. Πριν μερικές μέρες είδα ότι η Αν Απλμπομ, ιστορικός και αρθρογράφος στο Atlantic, αναπαρήγαγε στο Twitter φωτογραφίες της 26χρονης φερόμενης ως θετής κόρης (κόρης της συντρόφου του δηλαδή) του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με την καταγγελία ότι ζει αμέριμνη στο Λονδίνο σε ένα πολυτελές διαμέρισμα 4,4 εκ. στερλίνων. Γερμανός συνάδελφος σοβαρής εφημερίδας χαρακτήρισε Ρωσίδα food blogger που έκλαιγε γοερά που η χώρα της απαγορεύει το ομώνυμο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «ινσταγκόμενα» με την υποσημείωση «Οχι δεν είμαι μισογύνης».

Πόλεμο έχουμε, λένε πολλοί, σιγά τώρα μην προστατεύσουμε τα δικαιώματα των γυναικών-φερέφωνων του καθεστώτος Πούτιν ή έστω όσων έχουν έστω και κάποια μακρινή σχέση με αυτό. Βλέπω ήδη πολλούς να γυρνούν επιτημιτικά τα μάτια τους προς τον ουρανό: «Mέσα σε όλο αυτό το όργιο απρόκλητης βίας και παραβίασης στοιχειωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων από το Κρεμλίνο, εσένα σε έπιασε η ευαισθησία για τη Ζαχάροβα και τις ομοϊδεάτισσές της»; Οχι. Η Μαρία Ζαχάροβα μου είναι απεχθής και δεν έχω καμία διάθεση να την υπερασπιστώ. Η ίδια έχει συναινέσει στην εργαλειοποίηση του φύλου της από τον Πούτιν ως βιτρίνας της ρωσικής διπλωματίας, η ίδια έχει επιλέξει  με ποιες φωτογραφίες θα σκιαγραφήσει το δημόσιο προφίλ της στα σόσιαλ μίντια και τώρα πέφτει θύμα των επιλογών της.

Από την άλλη δεν καταλαβαίνω πώς μπορούν σοβαροί άνθρωποι να αναπαράγουν καταγγελίες που δεν βασίζονται σε επίσημα στοιχεία. Υπάρχει οικογενειακή ευθύνη; Η κόρη της συντρόφου του Λαβρόφ οφείλει να λογοδοτήσει για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία; Αν όντως υπάρχει ζήτημα με το πανάκριβο διαμέρισμα που αγόρασε στο Λονδίνο, γιατί δεν το ερεύνησαν νωρίτερα οι Βρετανοί που όψιμα τώρα κλαίγονται και οδείρονται για το Λόντονγκραντ που δημιούργησαν στο Τσέλσι και την Μπελγκράβια; Γιατί πρέπει να διαπομπευθεί παγκοσμίως μια, άγνωστη σε μας κλαψιάρα, food blogger, η οποία στο κάτω κάτω της γραφής μπορεί (δεν ξέρω, εικάζω) να βιοπορίζεται με το συγκεκριμένο τρόπο;

Η κριτική μου απευθύνεται λοιπόν σε εμάς, τους εχθρούς του πολέμου του Πoύτιν, του αυταρχισμού του, της ιδεολογίας του. Ολους εμάς που αγανακτούμε όταν βλέπουμε τη ρωσική προπαγάνδα να ισχυρίζεται ότι μια τραυματιμένη έγκυος γυναίκα στη Μαριούπολη είναι ηθοποιός και να ποστάρει φωτογραφίες από το λογαριασμό της στο Instagram για να το αποδείξει. Παράλληλα με τον στρατιωτικό πόλεμο της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας και των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της χώρας, διεξάγεται μία πολιτισμική σύγκρουση όλων μας με ό,τι αντιπροσωπεύει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν ενδώσουμε και υιοθετήσουμε τα εργαλεία του, μεταξύ αυτών και το μισογυνισμό του, είναι σαν να του εκχωρούμε μια-μικρή έστω-νίκη. Είμαστε καλύτεροι-ες από αυτόν. Και θέλουμε να ηττηθεί σε όλα τα μέτωπα.

MHT