γιάννης-τσεκλένης-ο-θρύλος-της-ελληνι-125021
©Γιάννης Τσεκλένης | 1966

Ένας από τους πιο σημαντικούς και διεθνούς φήμης Έλληνες σχεδιαστές μόδας, ο Γιάννης Τσεκλένης, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου 1937 και ήταν γιος του Κώστα Τσεκλένη από τον Πύργο και της Μελανίας Παστιρματζή με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα. Αρχικά φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη.

Το 1960 παντρεύτηκε την Άσπα Πεσμαζόγλου και το 1963 απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο Τσεκλένη, εννοιολογικό καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή. Χώρισαν το 1965 και το 1976 παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Έφη Μελά, πρώην μοντέλο και Μις Ελλάς του 1954, με την οποία ζούσαν μαζί μέχρι σήμερα.

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνας σχεδιαστές μόδας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Εισήγαγε την ελληνική μόδα στον σύγχρονο διεθνή κόσμο και οι δημιουργίες του από το 1965 έως το 1991, πωλήθηκαν παγκοσμίως από κορυφαία καταστήματα, σε περισσότερες από 30 χώρες. Το 1971 σχεδίασε τις στολές της Ολυμπιακής, ενώ είχε σχεδιάσει τους εσωτερικούς χώρους αυτοκινήτων, αεροσκαφών και ξενοδοχείων.

Γιάννης Τσεκλένης: Ο θρύλος της ελληνικής μόδας έφυγε από τη ζωή-1
©Yiannis Tseklenis

Τα σχέδια για τα υφάσματα των ρούχων του τα αντλούσε από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ είχε δωρίσει το σύνολο των συλλογών του στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου». Έργα του έλαβαν μέρος σε πολλές αναδρομικές εκθέσεις, όπως «Γιάννης Τσεκλένης – Ένας Έλληνας σχεδιαστής μόδας», στο Θέατρο Θησείο στην Aθήνα, «6 Παγκόσμιοι Έλληνες σχεδιαστές» στο Ζάππειο, στο Λονδίνο και τη Λευκωσία και την πρόσφατη «Tseklenis. Τα χρόνια της μόδας» στο Ναύπλιο.

Ετοίμαζε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο τέλος του χρόνου, η οποία και θα γίνει προς τιμή του από τους φορείς που την είχαν αναλάβει. Για το έργο του είχε λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Χρυσό Μετάλλιο της Μόδας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μόδας, την Κόρη των Κυκλάδων από το Ελληνικό Κέντρο Μόδας και το βραβείο Δίολκος της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing.

MHT