houseparty-mάθετε-τα-πάντα-για-την-εφαρμογή-της-χ-139156

Το Houseparty «αυτοπροσδιορίζεται» ως το κοινωνικό δίκτυο που φέρνει τους ανθρώπους face-to-face. Αρκετά κοντά στα Zoom και FaceTime, το Houseparty ξεκίνησε το 2016 και εν μέσω πανδημίας σκαρφάλωσε από την 304η θέση στο App Store στην πρώτη – με 2 εκατομμύρια downloads παγκοσμίως μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Ιδρύθηκε από τον Ben Rubin (που έφυγε το 2016) και την τωρινή CEO Sima Sistani (που δούλεψε για το Tumblr και το Yahoo) και ουσιαστικά, πρόκειται για μία εφαρμογή video-chatting που επιτρέπει στους χρήστες να διοργανώσουν ψηφιακές συναντήσεις, με καλεσμένους έως 8 άτομα. Μέχρι εδώ καλά. Ωστόσο, η μαγεία της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι αλλού: ότι μπορείς να συμμετέχεις στις κλήσεις-πάρτι  άλλων χρηστών, απρόσκλητος.

Houseparty: Mάθετε τα πάντα για την εφαρμογή της χρονιάς-1
©Alamy
1/2
Native Share

Η Sistani και η ομάδα της αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε δημόσια δήλωση για τη ξαφνική εκτόξευση του app – η παγκόσμια κρίση είναι σημαντικότερο θέμα – αλλά οι χρήστες στο Twitter δεν σταματούν να σχολιάζουν την επιτυχία του. «Χρησιμοποιώ το Houseparty για να γνωρίσω στα κατοικίδιά μου άλλα κατοικίδια», «Πέρασα 43 ώρες στο Houseparty αυτήν την εβδομάδα», «Κατέβασα το Houseparty, λατρεύω τη γενιά μου», είναι μερικά μόνο από τα tweets που αποθεώνουν την εφαρμογή. 

«Γιατί όλοι κατεβάζουν το Houseparty, σαν να μην υπάρχει το FaceTime;», αναρωτιέται ένας χρήστης του Twitter από το Λονδίνο. Η απάντηση ίσως κρύβεται στο γεγονός, ότι όταν μπαίνεις στο Houseparty από κινητό, μπορείς να παίξεις διάφορα παιχνίδια με τους άλλους χρήστες, ενώ επίσης μπορείς να δεις τα group chats που εκτυλίσσονται εκείνη τη στιγμή, για να διαλέξεις ποιο είναι το καλύτερο για να μπεις.

Ψηφιακή κοινωνικοποίηση χωρίς περιορισμούς

Για τον Raven Smith, αρθρογράφο της Βρετανικής Vogue και συγγραφέα του επερχόμενου βιβλίου Raven Smith’s Trivial Pursuits, είναι η «χαζομάρα» που προσφέρει η εφαρμογή που την κάνει τόσο δημοφιλή, σε αυτήν την αγχωτική περίοδο. «Το Houseparty είναι σαν μια μηχανή του χρόνου που με μεταφέρει στα νιάτα μου, χωρίς καμία απόσπαση από τα πάρτι και τον ήλιο. Αυτές τις μέρες που είναι γεμάτες με emails και ψηφιακά γενέθλια, το Houseparty προσφέρει την απόλυτη πολυτέλεια: με γυρνάει πίσω στη χρυσή εποχή των εξόδων χωρίς περιορισμούς».

Η κρίση μας συνδέει

Δεδομένων των συνθηκών, η παρουσία μας σε κάποιο πραγματικό πάρτι θα θεωρούταν κοινωνικά ανεύθυνη. Οι απώλειες λόγω του κορωνοϊού αυξάνονται διαρκώς και οι κυβερνήσεις ζητούν από τους πολίτες να βγαίνουν μόνο για τα βασικά. Η απάντησή μας; Η στροφή στην τεχνολογία.

Houseparty: Mάθετε τα πάντα για την εφαρμογή της χρονιάς-2
©Courtesy of HouseParty
2/2
Native Share

Όπως το Houseparty, το Zoom είναι ένα ακόμη μέσο ψηφιακής επικοινωνίας που χρησιμοποιείται ευρέως για ψηφιακές συναντήσεις. Στο Instagram Live διοργανώνονται stand-up βραδιές, στο Twitch παρουσιάζονται drag-queen performances, ενώ το Netflix λάνσαρε το Netflix Party για ομαδικές προβολές. Οι εταιρίες προτρέπουν στους υπαλλήλους τους να χρησιμοποιήσουν το Houseparty για after-work drinks, ώστε να κρατάνε το ηθικό τους ψηλά. Επίσης, οι εφαρμογές dating προσφέρουν επιλογές video calling για να μπορείτε να παρευρεθείτε στο πρώτο σας ψηφιακό ραντεβού.

Οι ομαδικές κλήσεις είναι ένα μέσο εξάλειψης του αισθήματος της αποξένωσης που δημιουργεί η κοινωνική απομόνωση, ειδικά σε άτομα που δεν ήταν πάντα αποδεκτά από τον περίγυρο και τις οικογένειές τους. Queer άτομα που λατρεύουν να ετοιμάζονται για ξέφρενα Σαββατόβραδα σε κλαμπ, ντύνονται εντυπωσιακά, κάνουν ευφάνταστα μακιγιάζ και μπαίνουν στις συγκεντρώσεις του Houseparty, ξεχνόντας για λίγο τη μοναξιά.

Η ζωή Online

Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν αποτελούν κάποια ριζική αλλαγή της μέχρι τώρα παρουσίας της τεχνολογίας στη ζωή μας, αλλά το γεγονός ότι μας φαίνονται πρωτόγνωρες είναι γιατί πλέον τις βλέπουμε από άλλη οπτική, αυτήν της καραντίνας. Για τους περισσότερους, βέβαια, η κοινωνική απομόνωση είναι η ευκαιρία να κάνουν όλα αυτά που δεν προλάβαιναν πριν, όπως να καθαρίσουν το σπίτι τους, να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να μαγειρέψουν.

Ωστόσο, το Houseparty είναι εκεί για τις στιγμές της απογοήτευσης και της μοναξιάς. Σας δίνει την ευκαιρία να πάτε παντού ακάλεστοι και αν βαρεθείτε να εξαφανιστείτε απλά, χωρίς εξηγήσεις, κάνοντας μία εντυπωσιακή γαλλική έξοδο.

Διαβάστε επίσης | Video Call: Οι καλύτερες εφαρμογές για ψηφιακές συναντήσεις

Ανακαλύψτε ιδέες, προτάσεις και tips όσο μένετε σπίτι στο Vogue.gr.