ss20-η-sarah-burton-μιλά-για-όσα-την-ενέπνευσαν-στη-συ-140220
©Courtesy of Alexander McQueen

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία της δουλειάς της Sarah Burton για τον οίκο Alexander McQueen είναι η ανάγκη της για επαφή – με τη φύση, την ιστορία, την κοινωνία. Η κολεξιόν της για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020 ήταν ακριβώς αυτό. Μία μεγάλη γιορτή της ομαδικής δουλειάς, της δημιουργικότητας και της τέχνης. Ένα από τα κομμάτια που ξεχώρισαν ήταν φυσικά το φόρεμα που λεπτομερώς διακόσμησε όλη η ομάδα του οίκου, από τους λογιστές μέχρι τους πατρονίστ, με την επιμέλεια των σχεδίων να έχουν οι μαθητές του Central Saint Martins.

Ωστόσο, η φαντασμαγορία του σόου δεν σταμάτησε εκεί. Στην πασαρέλα, είδαμε μία σειρά κομματιών Βικτοριανού τύπου με πρωταγωνιστή το λινό, κυρίως σε λευκό και μαύρο χρώμα, που μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην τραβούν τα βλέμματα όπως οι τούλινες δημιουργίες και τα κεντητά φορέματα, αλλά όπως λέει η Burton στην Vogue, είναι τόσο σημαντικά για το μήνυμα της ενότητας, όσο τα υπόλοιπα. «Η σύνδεση ανάμεσα στα ρούχα και τη διαδικασία παραγωγής τους ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε για να τα φτιάξουμε. Αγαπώ την ιδέα των ανθρώπων που έρχονται κοντά, γνωρίζονται, μιλούν και δημιουργούν όμορφα πράγματα μαζί. Όλη η παραγωγή της ανοιξιάτικης κολεξιόν έχει να κάνει με αυτό – τη σημασία της χειροποίητης δημιουργίας και την κοινότητα που την αποτελεί».

SS20: Η Sarah Burton μιλά για όσα την ενέπνευσαν στη συλλογή της Άνοιξης-1
©Courtesy of Alexander McQueen

Το εργοστάσιο υφασματοποιίας William Clark στην Ιρλανδία – λειτουργεί από το 1736 – «φιλοξένησε» την τελική διαδικασία επεξεργασίας του λινού (beetling), δημιουργώντας τη λάμψη στις υφές των φορεμάτων. «Συνήθως οι συλλογές μας ξεκινούν με ένα ερευνητικό ταξίδι, για την άνοιξη του 2020 επιλέξαμε την Ιρλανδία. Ήθελα η κολεξιόν να σχετίζεται με το κατέβασμα των ρυθμών και τη διαχρονικότητα. Αυτό μας οδήγησε στο λινό, ένα βιώσιμο ύφασμα, με ευγενική καταγωγή και ιδιαιτέρως δημοφιλές στην Ιρλανδία», εξηγεί η Burton. «Επισκεφθήκαμε το Mallon Farm, ενημερωθήκαμε για το φυτό λινάρι και την καλλιέργειά του από τους μεγαλύτερους που ακόμη βοηθούν στις σοδειές του. Παρακολουθήσαμε την έκθεση From Flax to Fabric στο Lisburn Linen Museum και μάθαμε για τον τρόπο που καλλιεργείται, συλλέγεται και υφαίνεται το λινό».

SS20: Η Sarah Burton μιλά για όσα την ενέπνευσαν στη συλλογή της Άνοιξης-2
©Courtesy of Alexander McQueen
SS20: Η Sarah Burton μιλά για όσα την ενέπνευσαν στη συλλογή της Άνοιξης-3
©Courtesy of Alexander McQueen

Με την έρευνα στην Ιρλανδία να τους οδηγεί στο εργοστάσιο William Clark, η Burton και η ομάδα της σχεδίασαν και έκοψαν τα κομμάτια στο ατελιέ τους και στη συνέχεια τα έστειλαν για επεξεργασία με τη μέθοδο του beetling. «Το William Clark τα επεξεργάστηκε και τα έστειλε πίσω στο στούντιο», ανακαλεί η σχεδιάστρια. «Το beetling είναι η τελική διαδικασία στην παραγωγή του λινού. Το λινό βυθίζεται σε άμυλο και υφίσταται πιέσεις από ξύλινα σφυριά που το πατούν για πάνω από 120 ώρες. Αυτή η διαδικασία είναι που ευθύνεται για την απόλυτη φυσική και πολυτελή λάμψη του». Οι άνθρωποι που εργάστηκαν για το τελικό αποτέλεσμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την παρουσίαση του σόου. Η Burton τους προσκάλεσε στο Παρίσι και εκείνοι με τη σειρά τους περιέγραψαν το σόου ως μία «συγκινητική εμπειρία».

SS20: Η Sarah Burton μιλά για όσα την ενέπνευσαν στη συλλογή της Άνοιξης-4
©Courtesy of Alexander McQueen

Όσον αφορά τις συλλογές Resort 2021 και Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021, η κοινωνική απομόνωση δεν επηρέασε την αφοσίωση του οίκου στη φύση, τη Βρετανία και την κληρονομιά που κουβαλά. «Η σχεδιαστική μου ομάδα επικοινωνεί καθημερινά, κάνοντας ό,τι μπορεί από το σπίτι. Κατά μία έννοια, η παρούσα κατάσταση μου θυμίζει το ξεκίνημά μου στον McQueen – χρησιμοποιούσαμε ό,τι υπήρχε – το ίδιο κάνουμε και τώρα από τα σπίτια μας. Προσπαθούμε να είμαστε δημιουργικοί με ό,τι έχουμε γύρω μας. Είναι πρόκληση, αλλά όλοι εξελίσσονται και προσφέρουν όμορφες ιδέες».

«Ως δημιουργούς, αυτές οι στιγμές μας πιέζουν να ανακαλύψουμε νέες μεθόδους και να είμαστε εφευρετικοί. Ξεκινήσαμε ένα online πρότζεκτ, το McQueen Creators, που στοχεύει στη διεύρυνση της δημιουργικής κοινότητας, με την διαφυγή από την πραγματικότητα και τη δημιουργία κάτι προσωπικού και όμορφου», ολοκληρώνει με αισιοδοξία η Burton.

Read more at Vogue.com.