το-παρίσι-είναι-πάντα-μια-καλή-ιδέα-ο-125632
©Condé Nast Archive | Jeremy Scott’s fall 2000 collection in Paris

Eλάχιστοι αποπνέουν τον Νεοϋορκέζικο αέρα του Jeremy Scott. Γεννημένος στην πολιτεία τους Κάνσας, ο γνωστός σχεδιαστής κατέφθασε στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 – με μακριά punk-style μαλλιά – και σύντομα έγινε γνωστός ως ο πιο «ζωηρός» φοιτητής του Pratt Institute. Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε το brand του στο Παρίσι –  με τον Raf Simons και τον Karl Lagerfeld να υπήρξαν θερμοί υποστηρικτές του – η Νέα Υόρκη παρέμεινε η πόλη που τον ανέδειξε παγκοσμίως. Όταν επέστρεψε εκεί τη δεκαετία του 2000, ο Scott έγινε ο κυρίαρχος της εναλλακτικής σκηνής της πόλης, το «κακό παιδί» που το κοινό περίμενε στις ουρές – για ώρες – προκειμένου να παρακολουθήσει τα σόου του.

Η είδηση για τη μεταφορά του σόου Φθινόπωρο 2020 στην Πόλη του Φωτός τον ερχόμενο Ιούλιο προκάλεσε ένα αίσθημα «απώλειας» στη Νέα Υόρκη. (Πρόσφατα το Παρίσι υποδέχθηκε τον Thom Browne και τον οίκο Altuzarra, ο Alexander Wang δήλωσε αποχή από τα προγραμματισμένα σόου στην εβδομάδα μόδας και οι οίκοι Rodarte και Proenza Schouler βρίσκονται στο μεταίχμιο). Παρόλα αυτά, ο Scott αντιμετωπίζει το υπερατλαντικό του ταξίδι περισσότερο σαν ένα «à bientôt», παρά σαν «adieu».

Γιατί αποφασίσατε να αφήσετε την Εβδομάδα μόδας στη Νέα Υόρκη αυτή τη σεζόν και να μεταφέρετε το σόου σας στο Παρίσι;

Ξεκίνησα την καριέρα μου στο Παρίσι. Έζησα εκεί, παρουσίασα τα 10 πρώτα μου σόου και επέστρεψα για την επέτειο των 10 χρόνων του brand μου, χωρίς να σταματήσω να παρουσιάζω τις επιδείξεις μου στην Πόλη του Φωτός, για πέντε ακόμη χρόνια. Το Παρίσι έχει καθορίσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου και επειδή πάντα δρω ενστικτωδώς, ένιωσα πως ήρθε η στιγμή να κάνω μία αλλαγή.

Κοιτώντας πίσω, πώς θα περιγράφατε τα σόου σας στο Παρίσι; Τι αγαπάτε περισσότερο σε αυτά;

Είναι αναπόσπαστα κομμάτια του ταξιδιού μου και έχουν μία σημαντική θέση στην καρδιά μου. Είναι μέρος της ιστορίας μου. Μάλιστα, πλησιάζω και την 25η επέτειό μου στον χώρο της μόδας.

Πώς νιώσατε όταν ήρθατε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη; Περιμένετε πως κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και τώρα που επιστρέφετε στο Παρίσι;

Συνήθως με επηρεάζει βαθιά η τοποθεσία που βρίσκομαι όταν παρουσιάζω τις κολεξιόν μου. Δεν εννοώ μόνο τον χώρο, αλλά κυρίως την πόλη, καθώς η έμπνευσή μου πηγάζει από τα διάφορα vibes που λαμβάνω από το περιβάλλον γύρω μου. Μερικές από τις κολεξιόν μου «διαβάζονται» διαφορετικά, ανάλογα με το μέρος που τοποθετούνται, και αυτό είναι σίγουρα ένα από τα στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν την ερχόμενη επίδειξη. Είμαι από τους λίγους σχεδιαστές που έχουν παρουσιάσει στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Μιλάνο, αλλά και το Λος Άντζελες. Η πορεία μου είναι αλληλένδετη με αυτές τις πόλεις, και τις θεωρώ αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μου.

Πώς η ζωή στο Παρίσι και οι προηγούμενες δουλειές σας συνδέονται με την κολεξιόν Φθινόπωρο 2020;

Αναμειγνύω τον πειραματισμό που κυλάει μέσα μου με την τεχνοτροπία και δημιουργώ κάτι που φαίνεται ριζικά καινούριο, αλλά ταυτόχρονα παραμένει αυθεντικό για μένα. Λειτουργώ σαν μουσικός που παίζει μια γνώριμη μελωδία σε ένα τραγούδι που δεν έχει ακούσει ποτέ ξανά.

Σκέφτεστε να συνεχίσετε να παρουσιάζετε στο Παρίσι;

Όπως λένε, το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα!

Read more at Vogue.com