7-πράγματα-που-δεν-γνωρίζατε-για-την-malala-181020
©Getty Images

Η μόλις πρόσφατα πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Malala Yousafzai -έλαβε το πτυχίο της στη φιλοσοφία, την πολιτική και τα οικονομικά το 2020- πρωτοστάτησε στον αγώνα για την εκπαίδευση των νεαρών γυναικών από τη στιγμή που πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν το 2012. Σήμερα καθώς η 23χρονη συγγραφέας πολλών βιβλίων, νεότερη κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης και founder του Malala Fund γίνεται το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue, εξερευνήσαμε όλες τις άγνωστες για εκείνη λεπτομέρειες, όπως το ότι έχει private Instagram account γεμάτο με φωτογραφίες του ουρανού.

Ήταν μια αινιγματική μπλόγκερ για το BBC

Στην ηλικία των 11 η Malala Yousafzai ξεκίνησε το blogging για το BBC με το ψευδώνυμο Gul Makai, γύρω από τη ζωή του νόμου των Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Το 2020 ένα βιογραφικό δράμα με τίτλο Gul Μakai κυκλοφόρησε γύρω από τη ζωή της Malala.

Έλαβε μια άριστη εκπαίδευση

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη της Malala στο Πακιστάν, οι εξτρεμιστές απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο. Η Malala Yousafzai παρακολουθούσε μαθήματα στο Khushaal Public School το οποίο διοικούσε ο πατέρας της Ziauddin Yousafzai. Βρισκόταν στο λεωφορείο επιστρέφοντας από το σχολείο όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από έναν οπλισμένο μασκοφόρο. Αφού μεταφέρθηκε στο Birmingham της Αγγλίας, φοίτησε στο θηλέων Edgbaston High School και στη συνέχεια στο Lady Margaret Hall του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ξέρει πως να συνθέτει αξιομνημόνευτα quotes

H Malala Yousafzai έχει μιλήσει πολλές φορές μπροστά σε πλήθος κόσμου και έχει γράψει αξέχαστα quotes. “Όταν όλος ο κόσμος είναι σιωπηλός, ακόμα και μια φωνή μπορεί να έχει δύναμη”, έγραψε στο βιβλίο της I Am Malala. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας της για τα Ηνωμένα Έθνη το 2021 είπε: “Αφήστε μας λοιπόν να διεξάγουμε τον αγώνα μας ενάντια στον αναλφαβητισμό, τη φτώχεια, την τρομοκρατία και αφήστε μας να πιάσουμε τα βιβλία και τα στυλό μας. Είναι τα πιο ισχυρά μας όπλα. Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα στυλό και ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”.

Είναι φίλη με πολλούς ακτιβιστές της Gen-Z

Τόσο η ακτιβίστρια για το περιβάλλον Greta Thunberg όσο και η Emma González που έχει ξεκινήσει τη δική της καμπάνια για την οπλοφορία, βρίσκονται στο στενό κύκλο της Malala Yousafzai. H Greta την έχει επισκεφτεί και στο πανεπιστήμιο. “Ξέρω τη δύναμη που ένα νεαρό κορίτσι κρύβει στην καρδιά του, όταν έχει ένα όραμα”, είπε η Malala στο τεύχος Ιουλίου της βρετανικής Vogue μιλώντας για τη φιλία τους.

Δεν είναι έτοιμη για γάμο

“Ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι πρέπει να παντρεύονται. Αν θέλεις να έχεις έναν άνθρωπο στη ζωή σου, γιατί να χρειάζεται να υπογράψεις χαρτιά;” ρωτά την Sirin Kale στο τεύχος Ιουλίου της βρετανικής Vogue. “Μέχρι το δεύτερο χρόνο μου στο πανεπιστήμιο, πίστευα πως δεν θα παντρευτώ ποτέ και δεν θα κάνω παιδιά, θα κάνω απλά τη δουλειά μου. Θα είμαι ευτυχισμένη και θα ζω για πάντα με την οικογένειά μου. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πως δεν μένεις για πάντα ο ίδιος άνθρωπος. Αλλάζεις και εξελίσσεσαι”.

Είναι φαν του Twilight

Στο I Am Malala, η νεαρή ακτιβίστρια θυμάται την περίοδο που διάβαζε το Twilight, όταν οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην πόλη της. Το βιβλίο αποδείχτηκε τόσο επιδραστικό για τη Malala και τη φίλη της, οι οποίες ήταν δέκα ετών τότε και λαχταρούσαν να γίνουν βαμπίρ.

Της αρέσουν οι κωμωδίες

Όχι απλά της αρέσει να παρακολουθεί τηλεόραση, αλλά βλέπει κυρίως κωμωδίες. Λατρεύει τον Ted Lasso (της θυμίζει το μουστάκι του πατέρα της). Στον ελεύθερο χρόνο της δεν αγαπά τίποτα περισσότερο από το να απολαμβάνει τζαμαϊκανές σούπες βλέποντας Rick and Morty.

Διαβάστε επίσης | Το επόμενο Valentino Haute Couture Show θα πραγματοποιηθεί στη Βενετία

MHT