all-bets-are-off-περί-σχέσεων-και-συμβιβασμών-183988

Όταν έβγαινα ραντεβού στα 20s μου, είχα μια σχετικά μικρή λίστα με απαιτήσεις: να είναι έξυπνος και να έχουμε χημεία. Πίστευα πως αυτά αποτελούσαν τους θεμέλιους λίθους κάθε υγιούς σχέσης – τα άλλα θα τα βρίσκαμε στην πορεία. Θα τα έβρισκα δηλαδή και θα προσπαθούσα να τα διορθώσω – ναι, σε αυτό το σημείο γελάει το σύμπαν κακαριστά. Κάθε σχέση που τελείωνε σε πανηγυρικό όλεθρο πρόσθετε και κάνα δυο καινούργιες απαιτήσεις στη λίστα μου. Άρχισε να είναι σημαντικό για μένα το να είναι και φιλόδοξος, ηθικός, αστείος, ανεξάρτητος, να μην είναι μαμάκιας, αλκοολικός, βίαιος, νάρκισσος ή κοινωνιοπαθής, να μην είναι δειλός, να είναι ανοιχτόμυαλος, να ξέρει να πλένει τα ρούχα του και τα πιάτα του, να μην του αρέσει να τρώει στο κρεβάτι, να μη μιλάει στο σινεμά, να έχει αυτοέλεγχο, να διαβάζει βιβλία, να μη ροχαλίζει – δεν έχω αρκετές σελίδες για να παραθέσω την πλήρη λίστα, αλλά το πιάσατε το νόημα.

Είναι εύκολη λύση και παγίδα να πει κανείς πως όσο μεγαλώνουμε αποκτάμε παραξενιές που κάνουν το να βρούμε το ιδανικό μας ταίρι όλο και πιο δύσκολο. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι ανακαλύπτουμε όλο και καλύτερα τον εαυτό μας, συμφιλιωνόμαστε με τα θέλω μας και πλέον δεν ντρεπόμαστε να θέσουμε τα όριά μας σε σημεία που ξέρουμε ότι ίσως σηκώσουν κάποια φρύδια. Είναι μοιραίο να υπάρξουν κάποιοι που θα επαναστατήσουν όταν ανακοινώσεις στην παρέα ότι τον Λάκη, αυτό «το καταπληκτικό παιδί που όλοι συμπαθούμε», δεν θέλεις να τον ξαναδείς μπροστά σου από την ώρα που έμαθες πως όλα τα ιατρικά ραντεβού του του τα κλείνει η μαμά του, ή όταν τους πεις ότι με τον Σάκη, αυτό «το μορφωμένο ψηλό αγόρι» δεν θα βγεις ξανά επειδή έχει τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρά του. Είναι στιγμές σαν αυτές που θα έρθεις αντιμέτωπη με τα μεγάλα ενοχλητικά κλισέ που υπογείως κρύβουν και ένα επικριτικό «εσύ δηλαδή νομίζεις πως είσαι καλύτερη;» το οποίο συνήθως δεν λέγεται με λόγια αλλά κρύβεται πίσω από όλα τα eyerolls που λαμβάνουν χώρα όποτε ανακοινώνεις αυτά με τα οποία δεν είσαι διατεθειμένη να συμβιβαστείς.

All bets are off: Περί σχέσεων και συμβιβασμών-1
©Caleb Ekeroth/Unsplash
1/1
Native Share

Έχω δύο καταπληκτικά μυστικά να μοιραστώ: το πρώτο είναι ότι κάθε φορά που κάποιος σε παροτρύνει να «βάλεις λίγο νερό στο κρασί σου» είναι επειδή, κατά 98%, έχει βάλει και ο ίδιος σε κάποια φάση νερό στο δικό του κρασί, έχει πείσει τον εαυτό του ότι πολύ καλά έκανε, και το να πορευθείς εσύ στη ζωή σου με επιτυχία χωρίς να βάλεις νερό στο δικό σου κρασί καταρρίπτει τον μύθο πάνω στον οποίο έχει βασίσει την ανοχή του. Αν αυτός είναι αναγκασμένος να κοιμάται τα βράδια με τα ψίχουλα που κάνει ο σύντροφός του στο κρεβάτι διότι «δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα», ποια είσαι εσύ που θα αποκτήσεις αυτό που θέλεις χωρίς συμβιβασμούς; Μη θυμώνεις με τους νεροστοκρασάκηδες, δείξε συμπόνια, κοιμούνται πάνω σε ψίχουλα, πάρ’ τους μια αγκαλιά.

Το δεύτερο καταπληκτικό μυστικό που έχω να μοιραστώ είναι πως ωραία τα λέμε εδώ και τα αναλύουμε από το θεωρείο μας, αλλά ας έχουμε υπόψη πως με το που ερωτευόμαστε, all bets are off. Πάνε και οι λίστες με τα όριά μας, πάνε και τα μεγάλα λόγια για όσα είμαστε αποφασισμένες να μην επιτρέψουμε να μας λείψουν ποτέ, ένα απότομο κύμα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο αρκεί για να επινοήσουμε ανεκδιήγητες δικαιολογίες για το πώς αποφασίσαμε ότι είναι καλή ιδέα να κάνουμε σχέση με τον εγωπαθή νάρκισσο με κακό γούστο στη μουσική που δεν ξέρει να μαγειρεύει, αλλά είδες τα μάτια του; Τι βλέμμα! Και σε κρεβάτια με ψίχουλα θα κοιμηθούμε με χαρά, και τα αστεία μας που δεν καταλαβαίνει θα του τα εξηγήσουμε υπομονετικά, και θα λικνιστούμε υπνωτισμένες με τα βλακώδη συγκροτήματα που ακούει. Ο έρωτας είναι και τυφλός και χαζός και επιπόλαιος, και είναι τόσο μα τόσο απελευθερωτικό το να μπορείς να κάψεις τις λίστες σου τελετουργικά επειδή ερωτεύτηκες και αισθάνεσαι σαν να πετάς. Μπαίνει και το καλοκαίρι μετά τη μεγαλύτερη περίοδο συλλογικής μαυρίλας που έζησε η γενιά μας, και σου φαίνεται κελεπούρι και ο Λάκης ο μαμάκιας και ο Σάκης ο τηλεορασάκιας και ο Μπάμπης ο σουγιάς και ο Αιμίλιος το μήλο και όλοι, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το κύμα ντοπαμίνης που σε κάνει να βλέπεις μόνο τα καλά για 6-14 μήνες. Σου αξίζει, απόλαυσέ το!

Διαβάστε επίσης | Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του 2021;

MHT