πέφτουν-τα-τείχη-181419

Η μόδα αγκαλιάζει την ιδέα του genderfluid και κάνει μία ακόμα επανάσταση.

Το concept της genderfluid μόδας δεν είναι καινούργιο. Από μουσικά είδωλα όπως ο David Bowie ή ο Marc Bolan, οι οποίοι πειραματίζονταν με το ανδρόγυνο στιλ τόσο πάνω στη σκηνή όσο και εκτός αυτής, εμπνέοντας από το unisex trend της δεκαετίας του ’70 μέχρι συλλογές μόδας που οικειοποιούνταν ανδρικούς ενδυματολογικούς κώδικες για γυναίκες και το αντίστροφο, βλέπουμε πως η ιδέα να δανείζονται άνδρες και γυναίκες στοιχεία απ’ την γκαρνταρόμπα ο ένας του άλλου δεν είναι καινούργια. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι η συζήτηση γύρω από την ταυτότητα φύλου είναι πλέον πιο σύνθετη και λιγότερο γραμμική. Η ελευθερία κάθε ατόμου να χαρακτηρίζεται ως μη δυαδικό, σε συνδυασμό με την ιδέα του φύλου ως ευρέος φάσματος, καθώς και τα θολά όρια στο τι καθιστά κάτι αρσενικό ή θηλυκό, είναι θέματα που αντιμετωπίζονται πια με πιο ουσιώδη τρόπο, με τους εκπροσώπους της GenZ να χαράσσουν τον δρόμο και να απαιτούν συλλογικά αλλαγή στον τρόπο που η κοινωνία βλέπει τα φύλα, απαιτώντας έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων.

Πέφτουν τα τείχη-1
©Simone Rocha
1/3
Native Share

Τι σημαίνει αυτό για τη μόδα; Αν κοιτάξετε γύρω σας, θα δείτε πολλούς σχεδιαστές, ανερχόμενους και καταξιωμένους, που μέσα από τη δουλειά και καμιά φορά την ίδια τους την ταυτότητα προβάλλουν και προωθούν αυτή την πολιτισμική αλλαγή. Να σημειώσουμε πως δεν μιλάμε απλώς για εναλλάξιμα unisex ρούχα, αλλά για την ανάδειξη της πολυπλοκότητας και της παιχνιδιάρικης διάθεσης που συνοδεύουν τη ρευστότητα της φυλετικής ταυτότητας, καθώς και την προσφορά νέων ιδεών αναφορικά με το πώς να ντύνεται και πώς να είναι κάποιος. Πάρτε, για παράδειγμα, τον 24χρονο Harris Reed, του οποίου η συλλογή αποφοίτησης με demi couture κομμάτια και τεράστια καπέλα, βικτωριανές φούστες και κρινολίνα φάνταζε πιο επιβλητική απ’ ό,τι η αντωνυμία με την οποία αυτοπροσδιορίζονται τα άτομα που τα φορούν. Έπειτα, υπάρχει και ο νέος στον χώρο της μόδας Steven Stokey Daley, ο οποίος έγινε γνωστός όταν ο Harry Styles φόρεσε ορισμένα από τα πιο genderfluid κομμάτια του, όπως τα ψηλόμεσα φαρδιά Oxford παντελόνια που θα αποτελούσαν αναμφίβολα ονειρεμένη προσθήκη στην γκαρνταρόμπα οποιουδήποτε. Η πιο πρόσφατη συλλογή του με άνδρες οι οποίοι φορούν κυματιστά πουκάμισα και φλοράλ κομμάτια εμπνευσμένα από τον ενδυματολογικό κώδικα του κολεγίου Eton θα προσθέσουν σίγουρα μια ρομαντική νότα στην καθημερινότητά σας.

Ο Eden Loweth, creative director της Art School, είναι πρωτοπόρος σε θέματα που αφορούν τη LGBTQ+ κοινότητα και τα δικαιώματα των φύλων και απ’ το ξεκίνημά του το brand του είχε σκοπό την προάσπιση του ακτιβισμού. Στο πιο πρόσφατο σόου του στην πρώτη genderfluid London Fashion Week, είδαμε φίλους, μέντορες και μούσες του να φορούν πανέμορφα κομμάτια, μεταξύ των οποίων και μια συλλογή biascut φορεμάτων που προωθούσαν την ιδέα των gender fluid σωματότυπων. Και ο Marc Jacobs κυκλοφόρησε πρόσφατα τη συλλογή Heaven, η οποία περιγράφεται ως «μια πύλη για τον απέραντο, αινιγματικό και ανατρεπτικό κόσμο του σχεδιαστή», μια ζαλιστική κούρσα γεμάτη σεροτονίνη με «κορίτσια που είναι αγόρια και αγόρια που είναι κορίτσια, καθώς και άτομα που δεν είναι τίποτα από τα δύο». Πρόκειται για μια ιδέα που πολύ έξυπνα φέρει το λογότυπο ενός δικέφαλου αρκούδου και μια συλλογή διασκεδαστικών ρούχων που συνοδεύονται από μια χαρούμενη ευαισθησία και μια απελευθέρωση από ξεπερασμένους περιορισμούς και ταμπέλες.

Πέφτουν τα τείχη-2
©Gucci
2/3
Native Share

Από τη στιγμή που ο Alessandro Michele ανέλαβε το πηδάλιο του Gucci, παίζει με την ιδέα της genderfluid μόδας, πράγμα που φαίνεται τόσο απ’ το casting των μοντέλων και τις σιλουέτες του όσο και απ’ την αισθητική του στο σχέδιο που επαναπροσδιορίζει παραδοσιακά concept αρσενικού/θηλυκού ρουχισμού. Στην πιο πρόσφατη επίδειξη μόδας κατά την οποία γιορτάστηκε η εκατοστή επέτειος του οίκου, επανέφερε το κόκκινο βελούδινο σμόκιν που είχε σχεδιάσει ο Tom Ford το 1996 και είχε φορέσει η Gwyneth Paltrow και παρουσίασε μια πιο ανδρόγυνη προσέγγιση, ιδανική για ένα πιο fluid αναφορικά με τη μόδα κοινό, αποτελούμενο από άτομα της GenZ. Ο Raf Simons, πάλι, παρουσίασε πρόσφατα γυναικεία ρούχα, γνωρίζοντας πως πολλές γυναίκες ψώνιζαν ήδη ενθουσιωδώς απ’ την επώνυμη ανδρική συλλογή του. Τα oversized πολύχρωμα καρό παλτό του σε γραμμή «Α» με τα φαρδιά παντελόνια σε έντονα νέον χρώματα στο τελευταίο του σόου ήταν μια κομψή unisex λύση για τον τρόπο που όλοι θέλουμε να ντυνόμαστε πια.

Πέφτουν τα τείχη-3
©Alexander McQueen
3/3
Native Share

Η ανδρική συλλογή S/S ’21 της Sarah Burton για τον Alexander McQueen περιλάμβανε ένα ombre ροζ και κόκκινο εφαρμοστό κουστούμι με το παραδοσιακό μαύρο bomber jacket και μια τεράστια φούξια ζώνη, κομμάτια που με κομψό τρόπο προωθούν την ιδέα του φύλου σε όλες τις εκφάνσεις του. Η πρόσφατη ενασχόληση της Simone Rocha με τα ανδρικά ρούχα, σε συνεργασία με την H&M, έγινε επίσης ανάρπαστη, όχι μόνο λόγω των προσιτών τιμών, αλλά επειδή ο καθένας θα δείχνει ωραία με ένα εφαρμοστό κουστούμι στολισμένο με κρυστάλλινες λεπτομέρειες στο πέτο ή ένα oversized πουλόβερ με γιακά με κεντημένες πέρλες.

Επί της ουσίας, το παν είναι η ελευθερία να ντύνεται ο καθένας όπως θέλει και να αυτοπροσδιορίζεται με όποιον τρόπο επιλέγει. Το κοινό στοιχείο όλων αυτών των ρούχων είναι η εξύμνηση της ομορφιάς και της ποικιλίας που συνεπάγεται το να είναι κανείς άνθρωπος. Υπάρχει κάτι πιο όμορφο;

Διαβάστε επίσης | Δύο μπαμπάδες