the-x-file-γκουγκλάροντας-τη-ζωή-253344
©Unsplash

Πρόσφατα γκούγκλαρα την ερώτηση «Πότε αρχίζει η μέση ηλικία;». Δεν ξέρω γιατί αλλά ήθελα να διαπιστώσω αν είμαι στην αρχή, στη μέση ή προς το τέλος της μέσης ηλικίας. Επεσα πάνω και στις δύο πρώτες (ευτυχώς όχι την τρίτη) εκδοχές της απάντησης, γιατί γενικά έχω παρατηρήσει ότι όταν γκουγκλάρω σχεδόν πάντα παίρνω την απάντηση που θέλω. Είναι κάπως σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν π.χ. θεωρώ ότι το σημάδι που έχω στο πόδι είναι σύμπτωμα long covid, δικαιώνομαι. Αν υποπτεύομαι πως το γεγονός ότι με ζηλεύει παθιασμένα ο φίλος μου είναι ένδειξη ακραίου έρωτα, το γκουγκλ με επαληθεύει. Κι αν πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να ξοδέψω 1000 ευρώ για ένα πλυντήριο, γιατί κι αυτά των 300 έχουν ακριβώς την ίδια διάρκεια ζωής, κάπου, βαθιά μέσα σε μια κριτική μιας φτηνιάρικης συσκευής σε ιστοσελίδα πολυκαταστήματος, υπάρχει ακριβώς αυτή η θεωρία.

Στη ζωή μου έχω γκουγκλάρει τα πιο απίθανα πράγματα, ολόκληρη τη ζωή μου για την ακρίβεια. «Οι γλάροι κοιμούνται όρθιοι;», «είναι ο εθισμός στο σεξ αμιγώς ανδρική υπόθεση;», «πώς φτιάχνω τον καυστήρα φυσικού αερίου που έχει σταματήσει να ζεσταίνει νερό για ντους;», «ποια είναι τα συμπτώματα μίας οριακής προσωπικότητας;», «είναι κακό να πίνεις κόκα κόλα λάιτ για πρωϊνό;», «γιατί συχνά νιώθω σαν να ζω έξω από το σώμα μου;», «οι αντιρυτιδικές κρέμες με χαβιάρι κοστίζουν πάνω από 1000 ευρώ;», «Πώς μπορώ να δω Μουντιάλ αν δεν έχω συνδρομητική τηλεόραση;».

Χαίρομαι που αυτοί που παρακολουθούν τα ηλεκτρονικά μου ίχνη είναι αλγόριθμοι κι όχι αληθινοί άνθρωποι, γιατί πραγματικά θα είχαν τρελαθεί-στα γέλια κυρίως Μια φίλη μου όμως μου είπε μια αστεία ιστορία. Είχε πάει για επισκευή τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή της σε έναν ειδικό. Το τελευταίο που είχε γκουγκλάρει ήταν «Γιατί τα κακά μου είναι πράσινα;». Ο τύπος την κοίταξε στραβά κι ήθελε να ανοίξει η γη να την καταπιεί. Συμπεραίνω λοιπόν ότι δεν είμαι πολύ μόνη μου σε αυτόν τον κόσμο που απευθύνω τις πιο ανομολόγητεςς απορίες μου σε μια άψυχη μηχανή αναζήτησης.

Το ιστορικό των αναζητήσεων θα μπορούσε να συνθέτει ένα σύντομο βιογραφικό ή και μία ενδελεχή ψυχαναλυτική αποτίμηση της προσωπικότητάς μας. Ενα ψηφιακό ντιβάνι, χωρίς συνεδρίες. Μια από τις πιο διαδεδομένες συμβουλές για την ονλάιν συμπεριφορά μας είναι να σβήνουμε κάθε τόσο το google history των τελευταίων δεκαπέντε λεπτών. Ναι, αλλά τότε πως θα αποδείξουμε ότι έχουμε ζήσει;