the-x-file-η-μητρότητα-ως-commodity-199110

Αποψε στις οκτώ το βράδυ πραγματοποιείται, κάπως στα μουλωχτά εξαιτίας των προηγουμένων αντιδράσεων, εκδήλωση στην Κατερίνη για την «Υπογονιμότητα και δημογραφικό», με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, ο οποίος σημειωτέον είχε αποσύρει τον Ιούλιο την στήριξή του από εξίσου αμφιλεγόμενη διοργάνωση στα Ιωάννινα και του γυναικολόγου Κωνσταντίνου Πάντου, ειδικού στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ενός άνδρα δηλαδή που επενδύει στα γυναικεία ωάρια ως commodity. Η «συζήτηση» διαφημίζεται σε πολλά χριστιανικά sites και συνοδεύεται από το σποτ που είχε προκαλέσει σάλο το καλοκαίρι εμφανίζοντας μια σαραντάρα γυναίκα να χάνει το τρένο της γονιμότητας επειδή την προηγούμενη «καρπερή» δεκαετία της ζωής της ασχολείτο με τις σπουδές, έρωτες και τη σταδιοδρομία της. «Εσυ πότε θα γίνεις μάνα;», βροντοφωνάζει μια φωνή πάνω από το κεφάλι της 41χρονης και σε αντίθεση με το γνωστό πλακατζίδικο ερώτημα, σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει ίχνος χιουμορ.

Γιατί όμως έρχεται και επανέρχεται το θέμα της τεκνοποίησης με τόση επίταση; Υποκινείται από αντιδραστικούς κύκλους που βλέπουν τον ρόλο της γυναίκας αποκλειστικά ταυτισμένο με την μητρότητα, από εθνικιστές που επαναλαμβάνουν τα γνωστά επιχειρήματα ότι οι μουσουλμάνοι γενούν ανεξέλεγκτα και άρα θα αφανίσουν δημογραφικά τους χριστιανούς ή από μια κυνική βιομηχανία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής; Η απάντηση είναι «ολα αυτά μαζί».

Στον Γκάρντιαν του Σαββατοκύριακου μια νεαρή Αμερικανίδα περιγράφει πώς πούλησε τα ωάριά της έναντι 10.000 δολαρίων για να καλύψει τα έξοδά της σε ένα Ιvy League Πανεπιστήμιο. Δέχεται να πάρει ορμόνες, να υποβληθεί σε έλεγχο DNA για να διαπιστωθεί αν φέρει κάποια επικίνδυνα κληρονομικά γονίδια, ειναι διαρκώς διαθέσιμη για ωοληψία από το κέντρο «δωρεάς» ωαρίων. Το γεγονός ότι είναι ξανθιά, γαλανομάτα κι έχει γίνει δεκτή στο Κολούμπια μετράνε θετικά για την περίπτωσή της. Oι ανησυχίες της ότι συμβάλει σε κάποιο πείραμα ευγονικής δεν κάμπτουν την αποφασιστικότητά της. Παρ’ όλα αυτά δεν σταματάει να αντιμετωπίζει τα ωάριά της ως δυνάμει παιδιά και όχι ως blue chips όπως η κλινική στην οποία έχει καταφύγει. «Ποια θα είναι η μαμά τους; Τι θα τους βάζει για φαγητό το μεσημέρι;», σκέφτεται. Αναρωτιέμαι αν κάποιος δωρητής σπέρματος έχει παρόμοιες υπαρξιακές ανησυχίες ή αν η μητρότητα είναι κοινωνικά εγκατεστημένη στις εργοστασιακές ρυθμίσεις των γυναικών.

Στην τηλεοπτική σειρά Μaid η νεαρή πρωταγωνίστρια, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, δεν σταματάει ούτε λεπτό να είναι μια αγγελική μάνα. Ακόμη και σε αυτή τη ρεαλιστική υποτίθεται καταγραφή της white trash κουλτούρας η ιερότητα της μητρότητας δεν αμφισβητείται. H μαμά δεν ρίχνει ούτε μια φορά καντήλια, ούτε όταν η κόρη της τής λέει να σταματήσει στη μέση του αυτοκινητόδρομου για να μαζέψει την κούκλα της, με αποτέλεσμα να διαλύσει το τελευταίο περουσιακό της στοιχείο, το αυτοκίνητό της. Στη μυθοπλασία, λογοτεχνική και κινηματογραφική, η μαμά οφείλει να είναι πάντα τέλεια απέναντι στο παιδί, ατσαλάκωτη κι υπέροχη, ακόμη κι όταν συνθλίβεται μέσα της και στις σχέσεις της με τους υπόλοιπους.

Η αλήθεια μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Η Κριστιάνε Κ. από το Ζόλινγκεν, 28 ετών, καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε ισόβια επειδή σκότωσε πέντε από τα έξι παιδιά της. Τα ξύπνησε ένα ένα, τους έφτιαξε πρωινό, στο οποίο είχε βάλει υπνωτικό. Οταν αποκοιμήθηκαν, τα έπνιξε στη μπανιέρα. Οι αστυνομικοί βρήκαν πλαστικά παιχνίδια να επιπλέουν στο νερό, δίπλα στις σορούς τους. Εστειλε τον μεγαλύτερο γιο της στην γιαγιά του κι εκείνη προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Στη δίκη της η γυναίκα με το παιδικό πρόσωπο και τα ξανθά μακριά μαλλιά, όπως την περιγράφουν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι στα ρεπορτάζ τους, δεν είπε κουβέντα. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι λίγο πριν σκοτώσει τα παιδιά της, ο σύζυγός της είχε ποστάρει μια φωτογραφία με τη νέα του σύντροφο.

Διαβάστε επίσης |The X-File: Είναι οι μιλένιαλς χειρότεροι από τους μπούμερς;