the-x-file-η-πατριαρχία-δεν-τελείωσε-με-ένα-μπλ-206302
©Unsplash

O φεμινισμός είναι της μόδας. Το εμπεδώσαμε πλέον, όταν είδαμε τον πρώην υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο, με μπλουζάκι «Η πατριαρχία τελείωσε». Είναι ο ίδιος άνθρωπος που την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών γκούγκλαρε πριν λίγα χρόνια τη λέξη «ρόδα» για να τουιτάρει την φωτογραφία μιας ανθοδέσμης γεμάτης κόκκινα τριαντάφυλλα. Γιατί αυτή ήταν η αντίληψή του για τη συγκεκριμένη μέρα, κάτι σαν του Αγίου Βαλεντίνου, χωρίς σοκολατάκια. Είναι λοιπόν τόσο σαρωτική η επιρροή του κινήματος #metoo στην Ελλάδα; Που ακόμη και λαϊκιστές πολιτικοί σαν τον ιδρυτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων θέλουν να στηλιτεύσουν την πατριαρχία και να διατρανώσουν τις φεμινιστικές τους ευαισθησίες; Η λεζάντα που συνοδεύει την φωτογραφία διαλύει πάραυτα κάθε αυταπάτη: «Ευτυχισμένο το 2022 με υγεία, αγάπη και σεβασμό στις πριγκίπισσες που μας φέρνουν στον κόσμο που μας συντροφεύουν στην ζωή και που μας αγαπούν σαν κόρες χωρίς όρια». Αλλωστε πάνω στο μπλουζάκι του Πάνου Καμμένου εικονίζεται μια γυναίκα να χτυπάει έναν άνδρα, δραματοποιώντας την γνωστή έκφραση «ο σύζυγος τρώει παντόφλα».

Ο Πάνος Καμμένος θέλει δηλαδή να αποτελειώσει την πατριαρχία, αναπαράγοντας όλα τα κλισέ της. Πως όλες οι γυναίκες είναι πριγκίπισσες, μάνες που γεννούν, σύντροφοι και ερωμένες που αγαπούν «χωρίς όρια». Ειλικρινά δεν ξέρω από πού να αρχίσω και που να τελειώσω με αυτό το case study σεξιστικών στερεοτύπων. Την ανάσυρση της παρωχημένης εικόνας της γυναίκας ως πριγκίπισσας, με την οποία υποτίθεται όλες θέλουμε να ταυτιστούμε; Το σχήμα της γυναίκας ως αιώνιας μάνας, ιερής που αξίζει το σεβασμό γιατί χωρίς αυτήν θα είχαμε όλοι κυλήσει στην ανυπαρξία; (Το ενδεχόμενο μια γυναίκα να μην θέλει να τεκνοποιήσει δεν έχει περάσει από το μυαλό του Πάνου του Καμμένου). Το ρόλο της γυναίκας που «συντροφεύει», διακοσμεί ως γλάστρα τις ζωές των ανδρών; ‘Η εκείνης που αγαπά-σαν κόρη-χωρίς όρια, ως άλλη Ηλέκτρα τον μπαμπά-πρότυπο;

Ολα αυτά τα γράφει ο πρώην υπουργός Αμυνας χωρίς να πολυσκεφτεί, αυθόρμητα και γι’ αυτό έχουν και μεγαλύτερα αξία γιατί ξεπηδούν αβίαστα μέσα από το κεφάλι του, χωρίς επεξεργασία, απηχώντας βαθιά ριζωμένα σχήματα στην ελληνική κοινωνία. Ουσιαστικά με μια λεζάντα-tweet συμπυκνώνει όλο τον εμπεδωμένο «νευροσεξισμό», ότι δηλαδή ο εγκέφαλος της γυναίκας λειτουργεί διαφορετικά από εκείνον του άνδρα. Οτι οι εργοστασιακές ρυθμίσεις την κάνουν πιο συναισθηματική, χειρότερη στα μαθηματικά και τη φυσική, προορισμένη να είναι μονογαμική, να αγαπά, να συντροφεύει, να συνοδεύει, να λατρεύει χωρίς φραγμούς. Πιο υστερική, πιο ευερέθιστη-λόγω ορμονών-πιο πιστή. Στον αντίποδα ο άνδρας, με βάση αυτήν την έμφυλη προσέγγιση, είναι πολυγαμικός εκ φύσεως, πιο κουλ (απεύχεται τους καυγάδες), πιο ορθολογιστής, λιγότερο «Κατίνος».

Είναι ωραίο που ο φεμινισμός είναι της μόδας. Αρκεί να μην εξαντλείται στα μπλουζάκια.

Διαβάστε επίσης | The X-File: Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας

MHT