the-x-file-νηστεία-στο-φαγητό-το-αλκοόλ-τα-σόσι-307080

Στα εστιατόρια φίλοι μου υπολογίζουν αν τηρούν σωστά τον κανόνα 16:8, δηλαδή 16 ώρες αφαγίας και 8 κανονικής διατροφής. Τον Ιανουάριο πολλοί στερούνται το αλκοόλ, τιμώντας την παράδοση του Dry January. Τη Σαρακοστή η κόρη μου αποχωρίζεται ό,τι αγαπάει περισσότερο: μια χρονιά  τη σοκολάτα και τα τσιπς, την επόμενη τα κρουασάν, μια άλλη τις οθόνες, για να πέσει με τα μούτρα ανήμερα του Πάσχα. Ο ξάδερφός μου περνάει δύο εβδομάδες το χρόνο σε κέντρα διαλογισμού, στα οποία απαγορεύεται η ομιλία-και του κατάσχουν στην υποδοχή το κινητό για 14 ολόκληρες μέρες. Τέλος, η νέα τάση είναι το sex fasting  στο όνομα της πρόσθετης ηδονής μετά την αποχή. Ο νεοασκητισμός είναι εδώ!

Δεν καταλαβαίνω αυτήν την εμμονή με τη στέρηση, την ακύρωση του ηδονισμού και την απόλυτη κυριαρχία της εγκράτειας. Πρόκειται για μια μάταιη προσπάθεια κατάκτησης της αθανασίας; Για μια μάχη με τον εαυτό μας και τους διάχυτους πειρασμούς; Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεν τρώει, λέει, τίποτα για 36 ώρες στην αρχή της εβδομάδας, από τη Δευτέρα το πρωί δηλαδή ξανατρώει την Τρίτη. «Είναι μια σημαντική άσκηση αυτοπειθαρχίας για μένα», εξήγησε πρόσφατα ο ίδιος. «Είναι δυνατόν να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις όταν λιμοκτονεί;», αναρωτήθηκε μια δημοσιογράφος του Γκάρντιαν κι ο προβληματισμός της είναι θεμιτός.

H αποτοξίνωση από τα σόσιαλ μίντια επίσης είναι ένας στόχος που προβάλλεται εσχάτως ως μεγάλη πρόκληση. Αν ψάξει όμως κανείς από ποιους και γιατί, φαίνεται πως η προτροπή δεν εκπορεύεται τόσο από διανοούμενους που νοιάζονται π.χ. για τον περιορισμό της ανάγνωσης βιβλίων αλλά κυρίως από θρησκευτικές οργανώσεις. «Ακόμη κι αν δεν είστε εθισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλό είναι να τα νηστεύετε για να δώσετε προτεραιότητα στη σχέση μας με το Θεό. Είναι καλό να είστε σε επαφή με φίλους και να μοιράζεστε τη ζωή σας με άλλους, αλλά η προσωρινή απαγκίστρωση από αυτές τις ψηφιακές σχέσεις θα σας βοηθήσει να ζήσετε την μεγαλύτερη εξάρτηση από το Θεό», εξηγεί μια καθολική ιστοσελίδα για να υπογραμμίσει τη σημασία της αποχής από τα σόσιαλ μίντια.

«Ανυπόφορος οσμή νηστείας», γράφει ο Εμμανουέλ Ροϊδης στην «Πάπισσα Ιωάννα». Πράγματι ένα από τα πιο ωραία στοιχεία στην ταινία Poor things του Γιώργου Λάνθιμου είναι η βουλιμία της Μπέλα Μπάξτερ για φαγητό, σεξ, ζωή.