άδεια-ομορφιά-τα-άδεια-καλλυντικά-μας-157010
©Margarita Nikitaki

Η βιωσιμότητα δεν είναι καινούργια λέξη για την εταιρεία Korres, πολύ απλά γιατί σε αυτήν βασίστηκε η ύπαρξή της. Σε ανύποπτο χρόνο, στη δεκαετία του ’90, ο Γιώργος Κορρές στράφηκε στη φύση για να δημιουργήσει καλλυντικά προϊόντα φιλικά για την επιδερμίδα, χωρίς να την επιβαρύνουν υπογείως με τα κάθε είδους χημικά που τότε χρησιμοποιούνταν ευρέως στον χώρο της ομορφιάς. Παράλληλα εστίασε στην Ελληνική γη, στους Έλληνες καλλιεργητές και στη βιολογική καλλιέργεια φυτών και βοτάνων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της φύσης.

Άδεια Ομορφιά: Τα άδεια καλλυντικά μας μεταμορφώνονται σε όμορφα design αντικείμενα-1
©Korres

Η εξέλιξη όμως δεν σταματά και οι προκλήσεις στον τομέα διαδέχονται η μία την άλλη. Στις οποίες η Korres απαντά με την επιλογή «Από τη φύση στην επιδερμίδα και ξανά πίσω», διαδρομή την οποία ακολουθούν τα έξι Korres Labs: Soil Lab, Extraction Lab, Molecular Lab, Formulation Lab, Design Lab και, πρόσφατα, το Recycle Lab. Στον πυρήνα όλων αυτών βρίσκεται η συνεργασία με Έλληνες καλλιεργητές, η zero-waste εκχύλιση βοτάνων, η επιστημονική έρευνα που αποκαλύπτει ισχυρά φυσικά συστατικά, η ανάπτυξη συνθέσεων με φαρμακευτικές προδιαγραφές, αποφεύγοντας άνω των 1.500 συνθετικά συστατικά, οι sustainable τρόποι παραγωγής, η έμφαση στην αισθητική και στη λειτουργικότητα και, τέλος, η ανακύκλωση με αντισυμβατικούς όρους.

Άδεια Ομορφιά: Τα άδεια καλλυντικά μας μεταμορφώνονται σε όμορφα design αντικείμενα-2
©Korres

Στην πράξη το Korres Recycle Lab μεταφράζεται ως μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία που δημιουργεί από το άδειο μία νέα όμορφη διάσταση. Οι άδειες καλλυντικές συσκευασίες συλλέγονται, ανακυκλώνονται και μεταμορφώνονται σε εικαστικά ή χρηστικά αντικείμενα που επιστρέφουν στην καθημερινότητά μας.

Άδεια Ομορφιά: Τα άδεια καλλυντικά μας μεταμορφώνονται σε όμορφα design αντικείμενα-3
©Korres

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: στον χώρο του φαρμακείου, οι πελάτες μπορούν να επιστρέψουν στους ειδικούς κάδους Korres Recycle Lab τις άδειες καλλυντικές συσκευασίες τους από πλαστικό, γυαλί ή χαρτί, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρονται στη μονάδα ανακύκλωσης για να δημιουργηθεί η πρώτη ύλη, την οποία εξειδικευμένοι τεχνίτες θα «πλάσουν» στα σχέδια των designers της μάρκας. Τα art αντικείμενα που θα δημιουργηθούν, θα προσφέρονται ως δώρο σε όσους συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Κουτιά, σακούλες, νέοι κάδοι ανακύκλωσης είναι επιπλέον αντικείμενα παραγωγής του Recycle Lab. To άδειο είναι πραγματικά όμορφο!

Άδεια Ομορφιά: Τα άδεια καλλυντικά μας μεταμορφώνονται σε όμορφα design αντικείμενα-4
©Korres

«Απλά ακολουθούμε τη συνείδησή μας», σημειώνει ο Γιώργος Κορρές. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής. Αυτός είναι ο πλήρης κύκλος των αξιακών επιλογών μας, είναι η δική μας εμμονή, η πυξίδα μας», ενώ η Κωνσταντίνα Αγγελή, Head of Sustainability της εταιρείας, συμπληρώνει ότι έχουν δημιουργήσει «Ένα εργαστήριο βιωσιμότητας, ένα μονοπάτι για έναν καθαρότερο πλανήτη, την επιλογή του να συνυπάρχουμε αρμονικά με τη φύση».

Άδεια Ομορφιά: Τα άδεια καλλυντικά μας μεταμορφώνονται σε όμορφα design αντικείμενα-5
©Margarita Nikitaki
MHT