Ομορφιά: Θα το έχετε ακούσει ένα εκατομμύριο φορές: η χρήση SPF κάθε μέρα είναι το μυστικό για ένα υγιές δέρμα. Ένα καλό αντηλιακό εμποδίζει τις βλαβερές συνέπειες των ακτίνων UVA και UVB του ήλιου, οι οποίες προκαλούν καταστροφή στην υγεία του δέρματος και των κυττάρων του, οδηγώντας σε μειωμένο κολλαγόνο και ελαστικότητα, σε λεπτές γραμμές, μελάγχρωση και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος εάν δεν χρησιμοποιείτε SPF.
Παλιότερα, τα SPF ήταν κολλώδη και λιπαρά, έφραζαν γρήγορα τους πόρους και συνήθως χάριζαν μια γκρίζα απόχρωση σε πιο σκούρους τόνους δέρματος. Τα καλά νέα είναι ότι τώρα, χάρη στις πολύ βελτιωμένες φόρμουλες και την καινοτόμο τεχνολογία, υπάρχουν πολλά αντηλιακά προσώπου που προστατεύουν το δέρμα σας ενώ ταυτόχρονα είναι ευχάριστο να τα χρησιμοποιείτε. Αναζητήστε τύπους που έχουν φωτοπροστατευτικά φίλτρα UVA και UVB, με τουλάχιστον SPF 30 και μια φόρμουλα που ταιριάζει στις συγκεκριμένες ανάγκες του δέρματός σας.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη στην επιλογή αντηλιακού είναι η επίδρασή του στο περιβάλλον. Ενώ η επιστήμη γύρω από το πόσο βλαβερό είναι το αντηλιακό για τους ωκεανούς μας είναι ασαφής, ποια συστατικά πρέπει να αναζητούμε για να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή; Επικοινωνήσαμε με την βιολόγο Cinzia Corinaldesi από το Università Politecnica delle Marche και τον Δρ. Anjali Mahto, δερματολόγο στο Skin55, όπου μας αποκάλυψαν έναν οδηγό πέντε βημάτων:
Αποφύγετε τα χημικά
Οι κύριες χημικές ουσίες που πρέπει να προσέχετε είναι η οξυβενζόνη (oxybenzone) και το οκτανικό οξύ (octinoxate), οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως στη σύνθεση των αντηλιακών για την απορρόφηση του υπεριώδους φωτός. «Έχει αποδειχτεί πως αυτές οι χημικές ουσίες προκάλεσαν πλήρη λεύκανση κοραλλιών ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις», λέει η καθηγήτρια Corinaldesi. Η Octocrylene είναι μια άλλη χημική ουσία που είναι δυνητικά επιβλαβής για τη θαλάσσια ζωή, με το Haereticus Environmental Laboratory να συνθέτει μια εύχρηστη λίστα με τα συστατικά που πρέπει να αποφύγουμε.
«Ορισμένα οργανικά φίλτρα έχουν εντοπιστεί σε πηγές νερού παγκοσμίως και φαίνεται να μην αφαιρούνται εύκολα με κοινές τεχνικές λυμάτων», προσθέτει ο Δρ. Mahto. «Πολλά από τα φίλτρα έχουν επίσης βρεθεί σε διάφορα είδη ψαριών παγκοσμίως – ο αντίκτυπος αυτού είναι αβέβαιος στην τροφική αλυσίδα».
Αντ ‘αυτού, επιλέξτε ένα αντηλιακό με φυσικά φίλτρα
Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, τα οποία συνήθως περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου, θεωρείται ότι είναι λιγότερο επιβλαβή για τους κοραλλιογενείς υφάλους σε σύγκριση με τα χημικά τους αντίστοιχα. «Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα εξαρτώνται από ανόργανα φίλτρα, τα οποία σχηματίζουν ένα φυσικό φράγμα στην επιφάνεια του δέρματος», εξηγεί ο Δρ. Mahto.
Αξίζει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι κάποια έρευνα δείχνει ότι το οξείδιο του ψευδαργύρου μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή. «Οι μελέτες μας δείχνουν ότι τα νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου είναι πολύ επιβλαβή για τους θαλάσσιους οργανισμούς», λέει η καθηγήτρια Corinaldesi, αλλά προσθέτει ότι το διοξείδιο του τιτανίου με επιφανειακές επικαλύψεις – όπως βρίσκεται στο αντηλιακό χωρίς άρωμα Green People SPF30 – «έχει πολύ χαμηλότερο αντίκτυπο στις κοραλλιογενείς υφάλους».
Ψάξτε για προϊόντα χωρίς νανοσωματίδια
Το μέγεθος των σωματιδίων έχει επίσης σημασία. Ενώ τα νανοσωματίδια μπορούν να απορροφηθούν από κοραλλιογενείς υφάλους, η έρευνα δείχνει ότι τα προϊόντα χωρίς νανοσωματίδια (μια ετικέτα που θα δείτε στις λοσιόν) είναι καλύτερα για το περιβάλλον. Το αντηλιακό Ren’s Clean Screen Mineral SPF 30 χρησιμοποιεί οξείδιο ψευδαργύρου χωρίς νανοσωματίδια, ενώ τα αντηλιακά Stream2Sea περιέχουν οξείδιο τιτανίου χωρίς νανοσωματίδια. «Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουν αντηλιακά που δεν χρησιμοποιούν νανοσωματίδια, επειδή τα νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου και οξειδίου του ψευδαργύρου αναμένεται να είναι πιο επιβλαβή για τους θαλάσσιους οργανισμούς από τα μη-νανοσωματίδια», εξηγεί η καθηγήτρια Corinaldesi.
Διαβάστε πέρα από τις ετικέτες «ασφαλές για τον ύφαλο» ή «ασφαλές για τον ωκεανό»
Η αύξηση της ζήτησης για φιλικά προς το περιβάλλον αντηλιακά σημαίνει ότι πολλές μάρκες εμπορεύονται τώρα τα προϊόντα τους ως «ασφαλή για τον ύφαλο» ή «ασφαλή για τον ωκεανό». Αυτό συνήθως σημαίνει ότι δεν περιέχουν οξυβενζόνη και οκτανικό οξύ – τις δύο χημικές ουσίες που απαγορεύονται σε αντηλιακά από χώρες όπως η Χαβάη – αλλά θα μπορούσαν ακόμη να περιέχουν άλλες χημικές ουσίες που είναι δυνητικά επιβλαβείς για το περιβάλλον. «Οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν τα συστατικά στην ετικέτα των προϊόντων», σχολιάζει η καθηγήτρια Corinaldesi.
Μην ξεχνάτε τη συσκευασία