Πώς να αποφύγετε το ενοχλητικό φούσκωμα στην κοιλιά τις γιορτινές ημέρες;
Ο Δεκέμβριος είναι επίσημα ο μήνας της υπερβολής: Παραμονή Χριστουγέννων, Ημέρα Χριστουγέννων, Παραμονή Πρωτοχρονιάς και Πρωτοχρονιά, δείπνα μετά το γραφείο και αμέτρητες συγκεντρώσεις με φίλους. Και ενώ η απόλαυση είναι μέρος της γοητείας αυτής της περιόδου, υπάρχουν μερικά κόλπα και συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε χωρίς να τα εγκαταλείψουμε, και τα οποία, με πολύ λίγη προσπάθεια, θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε κάποια τάξη μέσα στο χάος των Χριστουγέννων. Η διατροφολόγος και γιατρός Amil López τα εξηγεί και τα παραθέτει.

Οι 5 εντολές για την επιβίωση στις χριστουγεννιάτικες γιορτές
#1. Μασήστε καλά.
Η διατροφολόγος τονίζει τη σημασία ενός απλού αλλά αποτελεσματικού βήματος: μασήστε καλά την τροφή για να τη διασπάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, αποτρέποντας έτσι το στομάχι από το να χρειάζεται να εργάζεται υπερβολικά.
#2. Εξετάστε τους συνδυασμούς τροφίμων
Η δεύτερη συμβουλή της είναι να αποφεύγετε την ανάμειξη αμύλων όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, κινόα ή δημητριακά στο ίδιο γεύμα, καθώς και να τα τρώτε με όξινα τρόφιμα, όπως σάλτσα ντομάτας, ξύδι ή πολύ πράσινα ή πολύ ώριμα φρούτα.
#3. Να είστε προσεκτικοί με τον αέρα που καταπίνετε
Το μάσημα τσίχλας, η κατανάλωση απευθείας από μπουκάλι ή τα καλαμάκια, μπορούν να αυξήσουν τα αέρια, σύμφωνα με την López. Συμβουλεύει επίσης να αποφεύγετε τροφές που έχουν έξτρα αέρα, όπως σουφλέ, ανθρακούχα ποτά ή σαντιγί. «Και προσπαθήστε να μειώσετε τα επίπεδα στρες ή άγχους σας όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς αυτό επίσης ασυνείδητα προάγει την κατάποση αέρα», δηλώνει.
#4. Φυσικές θεραπείες
Σε αυτά τα θέματα, είναι σημαντικό να μην υποτιμάτε τη δύναμη των φυσικών θεραπειών. Συγκεκριμένα, για το φούσκωμα στην κοιλιά, συνιστάται ιδιαίτερα ο ενεργός άνθρακας —με τις ισχυρές απορροφητικές του ιδιότητες— και τα ροφήματα από πικραλίδα, μάραθο, γλυκάνισο, τζίντζερ, χαμομήλι, πράσινο τσάι, γλυκόριζα, μέντα ή μολόχα. «Θα σας βοηθήσουν να έχετε ευκολότερη πέψη. Αλλά να είστε προσεκτικοί! Μην τα παίρνετε αμέσως μετά το φαγητό, επειδή μπορούν να αραιώσουν τα γαστρικά υγρά. Είναι καλύτερο να τα παίρνετε ανάμεσα στα γεύματα», επισημαίνει η ειδικός.
#5. Αποτοξινωτικός ζωμός δύο φορές το χρόνο
Η τελευταία συμβουλή του ειδικού, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντική: πίνετε αποτοξινωτικό ζωμό πριν από το δείπνο για 15 ημέρες, δύο φορές το χρόνο. «Αυτός είναι ένας καθαρτικός καθαρισμός που βοηθά τα νεφρά, τη χοληδόχο κύστη και το συκώτι, καθώς και σας βοηθά να αποβάλλετε τις τοξίνες, να μειώσετε το φούσκωμα και να εξαλείψετε την κατακράτηση υγρών». Για να το ετοιμάσετε, θα χρειαστείτε 3 μεσαία κρεμμύδια, 2 καρότα, 1 πράσο, 1 ή 2 κοτσάνια σέλινου, ½ γογγύλι και 1 φύλλο δάφνης σε 2 λίτρα νερό. Ψιλοκόψτε τα λαχανικά, αφήστε τα να βράσουν για 1 ώρα και αυτό είναι όλο!
Διαβάστε επίσης | Μανικιούρ: 23 last-minute ιδέες για τα Χριστούγεννα




