η-μεσογειακή-τροφή-που-καθυστερεί-τη-γ-357511
©Unsplash

Μαύρες ελιές: Τα απίστευτα οφέλη για την υγεία και το σώμα

Ακόμα και σε τροφές στις οποίες δεν δίνουμε μεγάλη σημασία, μπορούμε να βρούμε υπέροχες ιδιότητες. Αυτή είναι η περίπτωση με το γιαούρτι, το οποίο μας βοηθά να νιώθουμε λιγότερο φουσκωμένοι και πιο χαλαροί, ή με το ρόφημα χαμομηλιού και γλυκάνισου, με χαλαρωτική και πεπτική δράση. Τώρα εστιάζουμε στις μαύρες ελιές, ένα κλασικό ενισχυτικό της όρεξης στη μεσογειακή διατροφή.

Κι όμως, «οι μαύρες ελιές είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό σνακ», τονίζει η Yaraseth del Castillo, διατροφολόγος στο Instituto Médico Antiaging (Μαδρίτη). «Είναι μια λειτουργική τροφή με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Παρέχουν υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, κυρίως ελαϊκό οξύ, το οποίο βοηθά στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επιπλέον, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου και φυτικών ινών και είναι αξιοσημείωτες για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φαινολικές ενώσεις όπως η ελευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη, και οι δύο με ισχυρές νευροπροστατευτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες».

Η μεσογειακή τροφή που καθυστερεί τη γήρανση και βοηθά στην απώλεια βάρους-1
©Unsplash

Μια ιδανική τροφή για γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση

Αυτό που δεν είχαμε λάβει υπόψη για τις μαύρες ελιές είναι ότι οι προαναφερθείσες φαινολικές ενώσεις τους «είναι ιδιαίτερα πολύτιμες σε στάδια όπως η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση, περιόδους κατά τις οποίες το γυναικείο σώμα βιώνει αυξημένο οξειδωτικό στρες, μεγαλύτερη μεταβολική αστάθεια και φλεγμονώδεις αλλαγές που μπορούν να ρυθμιστούν, εν μέρει και με ακρίβεια, μέσω της διατροφής», προσθέτει η ειδικός.

Μικρά θεραπευτικά εργαλεία

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Ιατρικό Ινστιτούτο Αντιγήρανσης θεωρεί τις ελιές «μια παραδοσιακή, προσβάσιμη και επιστημονικά υποστηριζόμενη τροφή. Στην εξατομικευμένη προσέγγισή μας στην υγεία των γυναικών, η αξία τους υπερβαίνει κατά πολύ τη γεύση: είναι μικρά θεραπευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε ακριβώς στο πλαίσιο των διατροφικών στρατηγικών μας που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην υποστήριξη του μεταβολισμού και της ορμονικής υγείας».

Η μεσογειακή τροφή που καθυστερεί τη γήρανση και βοηθά στην απώλεια βάρους-2
©Unsplash

Μια διευκρίνιση: οι μαύρες ελιές δεν είναι (τόσο) μαύρες στην πραγματικότητα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μαύρες ελιές δεν είναι φυσικά μαύρες. Όλα εξαρτώνται από το στάδιο ωρίμανσης στο οποίο συλλέγονται. Σύμφωνα με την Interaceituna, υπάρχουν περισσότερες από 200 ποικιλίες ελιών, αν και «στην Ισπανία, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ελιών, ανάλογα με τον χρόνο συγκομιδής τους: πράσινες ελιές, που συλλέγονται από το δέντρο πριν από την ωρίμανσή τους, ελιές σε μεταβαλλόμενο χρώμα (μωβ, ροζ ή καστανό), που συλλέγονται πριν ωριμάσουν πλήρως και μαύρες ελιές, που συλλέγονται μετά την ωρίμανση και οι οποίες αποκτούν ένα βαθύ μαύρο χρώμα μετά τη διαδικασία επεξεργασίας».

Αυτή η διαδικασία είναι το αποτέλεσμα της προσθήκης γλυκονικού σιδήρου (E579) ή γαλακτικού σιδήρου (E585). Στην πραγματικότητα, οι εντελώς μαύρες ελιές που συνήθως πωλούνται στα σούπερ μάρκετ δεν υπάρχουν στη φύση. Οι αληθινές μαύρες ελιές, αυτές που δεν είναι χρωματισμένες, στην πραγματικότητα διατίθενται σε διάφορες αποχρώσεις: από καφέ έως κοκκινωπό, και σπάνια έχουν ομοιόμορφο χρωματικό τόνο. Για να διαπιστώσετε αν πρόκειται για γνήσιες μαύρες ελιές ή χρωματιστές ελιές, απλώς διαβάστε την ετικέτα, η οποία, βάσει νόμου, πρέπει να περιλαμβάνει τους αλφαριθμητικούς κωδικούς για τα συστατικά που αναφέρονται. Τα τελευταία, δεν είναι επιβλαβή για την υγεία. Σε κάθε περίπτωση, η διατροφολόγος Yaraseth del Castillo τα θεωρεί ιδιαίτερα ενδιαφέροντα λόγω των οφελών τους.

Οφέλη των μαύρων ελιών

Με όλα αυτά που είπαμε, ας δούμε τα οφέλη των μαύρων ελιών για την υγεία και γιατί οι διατροφολόγοι συνιστούν να τις συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.

-Είναι πλούσιες σε σίδηρο

“Οι μαύρες ελιές περιέχουν περισσότερο σίδηρο από τις πράσινες ελιές, κάτι που είναι ωφέλιμο για γυναίκες επιρρεπείς σε αναιμία ή χρόνια κόπωση”, επισημαίνει η ειδικός. Στην πραγματικότητα, οι μαύρες ελιές παρέχουν έως και 45,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου.

-Είναι αντιοξειδωτικές

«Οι μαύρες ελιές τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης, ενός από τα πιο βιοδιαθέσιμα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν», επισημαίνει η διατροφολόγος. «Επιπλέον, οι ελιές οποιουδήποτε τύπου αποτελούν πηγή βιταμίνης Ε, η οποία συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη», επισημαίνει η Interaceituna.

-Σας βοηθούν να χάσετε βάρος

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ειδικός από το Ιατρικό Ινστιτούτο Αντιγήρανσης αναφέρεται σε μια μελέτη του 2024 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, η οποία εντόπισε ότι οι μαύρες ελιές έχουν την την ικανότητα να μειώνουν τη λιπώδη μάζα χωρίς να επηρεάζει τη μυϊκή μάζα, να βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και να ενισχύουν τον μεταβολισμό. «Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για την πρόληψη των μεταβολικών ασθενειών μέσω της λειτουργικής διατροφής», επισημαίνει ο ειδικός.

-Προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού

Η Yaraseth del Castillo επισημαίνει επίσης ότι η έρευνα έχει δείξει ότι η εντερική επίδραση των ενώσεων της φλούδας της ελιάς μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό εντερικών πολυπόδων κατά 45%, υποδηλώνοντας έναν ενδιαφέροντα ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

-Βοηθούν στη διατήρηση του ελέγχου της χοληστερόλης

Η Interaceituna συνιστά την ένταξη των ελιών – όλων των ειδών – στη διατροφή μας επειδή περιέχουν εξαιρετικά ευεργετικές θρεπτικές ιδιότητες, “ξεκινώντας με το ελαϊκό οξύ (έως 77%), ένα ακόρεστο λίπος που βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα”.

-Είναι τροφές πλούσιες σε προβιοτικά (εάν διατηρούνται σε άλμη)

Όπως εξηγεί η προαναφερθείσα κλινική της Μαδρίτης, όταν έχουν υποστεί φυσική ζύμωση σε άλμη, διατηρούν ευεργετικά ζωντανά βακτήρια όπως το Lactobacillus plantarum, με μια πραγματική προβιοτική δράση: βοηθούν στην εξισορρόπηση της εντερικής μικροχλωρίδας, βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. “Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσουμε: πολλές εμπορικές ελιές έχουν παστεριωθεί ή υποστεί χημική επεξεργασία, χάνοντας εντελώς αυτή την προστιθέμενη αξία. Επομένως, στο Ιατρικό Ινστιτούτο Αντιγήρανσης, συνιστούμε να αναζητήσετε βιοτεχνικές ή βιολογικές ποικιλίες που διατηρούν τις βιοδραστικές τους ιδιότητες”.

Πόσες μαύρες ελιές πρέπει να τρώμε την ημέρα;

«Παρόλο που θεωρούνται απαγορευμένη τροφή στις δίαιτες, πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν την καθημερινή κατανάλωση περίπου 25 γραμμαρίων επιτραπέζιων ελιών (37 kcal), δηλαδή 7 ελιές την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα», σημειώνει η Interaceituna. Σύμφωνα με την Yaraseth del Castillo, «αυτή η ποσότητα παρέχει περίπου την ίδια ποσότητα υγιεινών λιπαρών και αντιοξειδωτικών με μια κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Είναι μια ασφαλής, χορταστική και ευεργετική δόση αν επιλέξετε φυσικές ποικιλίες, που έχουν υποστεί ζύμωση σε άλμη και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι».

Επιπλέον, ο ειδικός αυτός αναφέρεται σε μια μελέτη του 2022 από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, η οποία έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση ελαιολάδου (και, κατ’ επέκταση, ελιών) σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Ξέρετε: την επόμενη φορά που σας προσφέρουν ελιές σε ένα μπαρ, δεχτείτε τις και ζητήστε μαύρες ελιές.

Διαβάστε επίσης | 5 συνδυασμοί με slip φόρεμα για το καλοκαίρι

MHT