έχω-την-τάση-να-παίρνω-εύκολα-βάρος-τι-329933
©Unsplash

Πιθανότατα γνωρίζετε πολλά άτομα, ή ίσως εσείς οι ίδιοι έχετε ή πιστεύετε ότι έχετε την τάση να παίρνετε βάρος πιο εύκολα. Όπως υπάρχουν εκείνοι που χάνουν βάρος τρώγοντας πολύ ενώ δεν ασκούνται, υπάρχουν και άλλοι που τρώγοντας υγιεινά και με την ίδια σωματική δραστηριότητα με την πρώτη ομάδα, παίρνουν βάρος πολύ πιο εύκολα.

Η σχέση μεταξύ γενετικής και σωματικού βάρους αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και δεκαετίες. Συχνά ακούμε για την «τάση να παίρνουμε βάρος», η οποία μας δίνει την εντύπωση ότι η γενετική παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους. Είναι όμως πράγματι αυτό; Και το πιο σημαντικό, αν έχουμε δίκιο και όντως υπάρχει μια τέτοια γενετική προδιάθεση και έχει λιγότερη σχέση με τον τρόπο ζωής, μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε; Αναρωτιόμαστε τι έχει περισσότερη δύναμη: τι είμαστε ή τι έχουμε στα χέρια μας;

Καθώς αυτό είναι ένα κάπως περίπλοκο θέμα, θέλαμε να ακούσουμε τι λένε οι ειδικοί για την επίδραση της γενετικής στο βάρος και να διερευνήσουμε πώς οι νέες επιστημονικές προοπτικές και η επιγενετική μπορούν να προσφέρουν λύσεις που υπερβαίνουν αυτά που κληρονομούμε από τους γονείς μας και που μας επιτρέπουν να βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ.

Έχω την τάση να παίρνω εύκολα βάρος: Τι μπορώ να κάνω;-1
©Unsplash

Η επίδραση της γενετικής στο βάρος: μύθος ή πραγματικότητα;

Φαίνεται ότι είναι αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να παίρνουν βάρος πιο εύκολα. Η Dr. María José Crispín, γιατρός και διατροφολόγος στην κλινική Menorca, το εξηγεί ως εξής: «Υπάρχουν γονίδια που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χειρίζεται την ενέργεια, αποθηκεύει λίπος και ρυθμίζει την όρεξη. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι έχουν πιο αργό μεταβολισμό λόγω των γονιδίων τους, πράγμα που σημαίνει ότι καίνε λιγότερες θερμίδες ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Επιπλέον, αυτά μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή βασικών ορμονών όπως η λεπτίνη και η γκρελίνη, που ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού», λέει η ειδικός.

Ωστόσο, η Dr. Crispín τονίζει ότι η γενετική είναι μόνο μέρος της εξίσωσης (και εδώ είναι που ευχαριστούμε το σύμπαν). «Αν και η γενετική μπορεί να προδιαθέσει ένα άτομο για αύξηση βάρους, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο – ο τρόπος ζωής, η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα παίζουν βασικό ρόλο στο πώς εκδηλώνονται αυτά τα γονίδια». Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που μπορεί να έχουμε γενετική προδιάθεση, δεν είναι απαραίτητο να παίρνουμε έξτρα βάρος αν κάνουμε τις σωστές επιλογές.

Το κλειδί βρίσκεται στην επιγενετική

Βιολογία ή περιβάλλον; Είναι μια συζήτηση που δεν συζητείται μόνο στην ψυχολογία, αλλά και στα θέματα του μεταβολισμού, και η πιο κατάλληλη απάντηση βρίσκεται στην επιγενετική. Τι σημαίνει αυτό; Τίποτα λιγότερο από ένα αναπτυσσόμενο πεδίο που μελετά πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την έκφραση των γονιδίων μας. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή γενετική, η οποία επικεντρώνεται στα γονίδια που κληρονομούμε, η επιγενετική μας δείχνει ότι τα γονίδιά μας δεν είναι στατικά και ότι μπορούμε να τα επηρεάσουμε μέσα από τις καθημερινές μας επιλογές.

Στην πραγματικότητα, ο Dr. Luis López Tallaj, καθηγητής βιοχημείας της γήρανσης, προσθέτει μια ενδιαφέρουσα σημείωση για το πώς εμείς οι ίδιοι έχουμε επηρεάσει την προδιάθεσή μας για παχυσαρκία: «Αν και η γενετική μπορεί να παίξει ρόλο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι πρωταρχικά υπεύθυνες για την αύξηση της παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια». Αυτό υποδηλώνει ότι, αν και έχουμε γενετική προδιάθεση, οι καθημερινές μας επιλογές είναι αυτές που πραγματικά κάνουν τη διαφορά προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε γιατί παίρνουμε εύκολα βάρος καθώς, αν δεν γνωρίζουμε τη ρίζα του προβλήματος, δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την καλύτερη λύση.

Έχω την τάση να παίρνω εύκολα βάρος: Τι μπορώ να κάνω;-2
©Unsplash

Μπορούμε λοιπόν να το αλλάξουμε αυτό;

Ενώ η γενετική μπορεί να θέσει τις βάσεις, αυτό που μας προσφέρει η επιγενετική είναι η δυνατότητα να επηρεάσουμε την έκφραση αυτών των γονιδίων. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά, η επιγενετική είναι η ικανότητά μας να επηρεάζουμε το περιβάλλον και τις συνήθειές μας, με τέτοιο τρόπο που μπορούμε να επηρεάσουμε την έκφραση των γονιδίων μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το βάρος», εξηγεί η Ilona Calparsoro d’Eliassy, ​​ιδρύτρια της Longevitas Labs . Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κληρονομήσουμε μια γενετική προδιάθεση, μπορούμε να τροποποιήσουμε τον τρόπο που αυτά τα γονίδια εκδηλώνονται στην καθημερινή μας ζωή.

Η Dr. Maria Jose Crispin λέει επίσης ότι «μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, μαζί με την υποστήριξη συμπληρωμάτων που παρέχουν όλα τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια που προάγουν έναν υγιή μεταβολισμό».

Αντίθετα, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην έκφραση των γονιδίων, οδηγώντας σε μεγαλύτερη προδιάθεση για αύξηση βάρους.

Έχω την τάση να παίρνω εύκολα βάρος: Τι μπορώ να κάνω;-3
©Instagram@Hanna Schonberg

Είναι μεταβολικό ή γενετικό ζήτημα; 

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα είναι πώς γνωρίζουμε εάν το πρόβλημα βάρους είναι γενετικής ή μεταβολικής προέλευσης. Η Ilona Calparsoro d’Eliassy εξηγεί ότι «υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν να γίνουν για να εκτιμηθεί αν πρόκειται για μεταβολικό ή γενετικό ζήτημα». Όσον αφορά τα μεταβολικά προβλήματα, μπορούν να γίνουν ορμονικές εξετάσεις, όπως ινσουλίνη, θυρεοειδής ή κορτιζόλη, που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

Από την άλλη πλευρά, στον γενετικό τομέα, η Longevitas προσφέρει μια Βιο-Γενετική Μελέτη που μελετά τα γονίδια που σχετίζονται με το βάρος, αξιολογώντας εάν υπάρχει προδιάθεση για αύξηση βάρους και πώς ανταποκρίνεται το σώμα στην άσκηση. «Σήμερα υπάρχουν επιστημονικά εργαλεία που είναι πολύτιμη βοήθεια και είναι διαθέσιμα σε όλους», λέει η Ilona.

Η Dr. Maria Jose Crispin προτείνει επίσης ότι «μια πλήρης εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ορμονικών και μεταβολικών προβλημάτων που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους». Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να αποκαλύψουν ορμονικές ανισορροπίες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την απώλεια βάρους παρά τις προσπάθειες δίαιτας και άσκησης.

Στρατηγικές για την καταπολέμηση της γενετικής προδιάθεσης

Αν και η γενετική μπορεί να λειτουργήσει εναντίον μας, υπάρχουν στρατηγικές για τη βελτίωση της υγείας μας και τον έλεγχο του βάρους μας. Η Ilona Calparsoro d’Eliassy τονίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει πρωτεΐνη, καλή ενυδάτωση και τακτική άσκηση. «Τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα, μαζί με προπόνηση ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα, είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους», συνιστά. Επιπλέον, η διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος γευμάτων, η εξασφάλιση καλής ξεκούρασης και η ενεργός κοινωνική ζωή είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση της γενετικής προδιάθεσης.

Είναι επίσης καλό να γνωρίζουμε τη δομή μας, τον τρόπο ζωής μας και, τελικά, να είμαστε ρεαλιστές με τις προσδοκίες που έχουμε. «Είναι σημαντικό να είναι κανείς δίκαιος με τον εαυτό του και να μην απαιτεί ακατόρθωτα πράγματα που υπονομεύουν τη σωματική και ψυχική ευεξία». Κάθε άτομο έχει μια μοναδική δομή σώματος και είναι σημαντικό να θέτουμε ρεαλιστικούς και βιώσιμους στόχους υγείας.

Ο Dr. Tallaj ενισχύει αυτή την ιδέα, τονίζοντας ότι «η κατανάλωση φυσικών προϊόντων και η καθημερινή άσκηση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία και το βάρος μας». Υποστηρίζει την απομάκρυνση από τις παραδοσιακές ανθυγιεινές συνήθειες και την υιοθέτηση μιας πιο συνειδητής προσέγγισης στη διατροφή και την άσκηση.

Έχω την τάση να παίρνω εύκολα βάρος: Τι μπορώ να κάνω;-4
©Unsplash

Μπορούμε να βασιστούμε στα συμπληρώματα;

Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμο συμπλήρωμα στη διαχείριση βάρους, αν και δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Η Ilona Calparsoro d’Eliassy αναφέρει ότι «τα καλά συμπληρώματα, όπως το Omega 3, η βιταμίνη D, το διγλυκινικό μαγνήσιο και η λιποσωμική βιταμίνη C, μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία και να προάγουν ένα υγιές βάρος».

Υπογραμμίζει επίσης την εξέλιξη της τεχνολογίας τροφίμων που επέτρεψε την ανάπτυξη συμπληρωμάτων όπως η βερβερίνη και η R-γλυκόζη, τα οποία βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο σώμα και στην πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με την περίσσεια γλυκόζης στο αίμα, όπως ο προδιαβήτης. «Αυτά τα συμπληρώματα είναι εντελώς φυσικές λύσεις που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους ανθρώπους να ελέγχουν την επίδραση της γλυκόζης στον οργανισμό», εξηγεί η Ilona.

Ο Dr. Tallaj αναφέρει επίσης άλλα συμπληρώματα που μπορεί να είναι χρήσιμα, όπως το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού για την ενίσχυση του μεταβολισμού και της καύσης λίπους, καθώς και τη γλυκομαννάνη, μια ίνα που βοηθά στη μείωση της όρεξης. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Παρά τη γενετική προδιάθεση, η επιστήμη μας προσφέρει εργαλεία για να πάρουμε τον έλεγχο της υγείας μας. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν είμαστε προορισμένοι να ακολουθήσουμε έναν προκαθορισμένο δρόμο. Η επιγενετική, μαζί με τις υγιεινές συνήθειες και τη συνειδητή προσέγγιση της διατροφής και της άσκησης, μας επιτρέπει να επηρεάσουμε την έκφραση των γονιδίων μας και να επιτύχουμε ένα υγιές βάρος.

Σύμφωνα με γιατρούς και επιστήμονες, το κλειδί είναι να ακολουθήσουμε μια ολιστική, ολοκληρωμένη προσέγγιση. Και αυτό που είναι βαθιά παρήγορο είναι ότι η ικανότητα να αλλάξουμε τη γενετική διάθεση με τις επιλογές μας είναι τα καλύτερα νέα για όσους από εμάς έχουν αισθανθεί ποτέ καταδικασμένοι σε μια συγκεκριμένη σωματική διάπλαση.

Διαβάστε επίσης | Κοντό bob: Είναι το κούρεμα που θα αντιγράψουμε το φθινόπωρο

MHT