Πιθανότατα γνωρίζετε πολλά άτομα, ή ίσως εσείς οι ίδιοι έχετε ή πιστεύετε ότι έχετε την τάση να παίρνετε βάρος πιο εύκολα. Όπως υπάρχουν εκείνοι που χάνουν βάρος τρώγοντας πολύ ενώ δεν ασκούνται, υπάρχουν και άλλοι που τρώγοντας υγιεινά και με την ίδια σωματική δραστηριότητα με την πρώτη ομάδα, παίρνουν βάρος πολύ πιο εύκολα.
Η σχέση μεταξύ γενετικής και σωματικού βάρους αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και δεκαετίες. Συχνά ακούμε για την «τάση να παίρνουμε βάρος», η οποία μας δίνει την εντύπωση ότι η γενετική παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους. Είναι όμως πράγματι αυτό; Και το πιο σημαντικό, αν έχουμε δίκιο και όντως υπάρχει μια τέτοια γενετική προδιάθεση και έχει λιγότερη σχέση με τον τρόπο ζωής, μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε; Αναρωτιόμαστε τι έχει περισσότερη δύναμη: τι είμαστε ή τι έχουμε στα χέρια μας;
Καθώς αυτό είναι ένα κάπως περίπλοκο θέμα, θέλαμε να ακούσουμε τι λένε οι ειδικοί για την επίδραση της γενετικής στο βάρος και να διερευνήσουμε πώς οι νέες επιστημονικές προοπτικές και η επιγενετική μπορούν να προσφέρουν λύσεις που υπερβαίνουν αυτά που κληρονομούμε από τους γονείς μας και που μας επιτρέπουν να βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ.
Η επίδραση της γενετικής στο βάρος: μύθος ή πραγματικότητα;
Φαίνεται ότι είναι αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να παίρνουν βάρος πιο εύκολα. Η Dr. María José Crispín, γιατρός και διατροφολόγος στην κλινική Menorca, το εξηγεί ως εξής: «Υπάρχουν γονίδια που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χειρίζεται την ενέργεια, αποθηκεύει λίπος και ρυθμίζει την όρεξη. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι έχουν πιο αργό μεταβολισμό λόγω των γονιδίων τους, πράγμα που σημαίνει ότι καίνε λιγότερες θερμίδες ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Επιπλέον, αυτά μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή βασικών ορμονών όπως η λεπτίνη και η γκρελίνη, που ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού», λέει η ειδικός.
Ωστόσο, η Dr. Crispín τονίζει ότι η γενετική είναι μόνο μέρος της εξίσωσης (και εδώ είναι που ευχαριστούμε το σύμπαν). «Αν και η γενετική μπορεί να προδιαθέσει ένα άτομο για αύξηση βάρους, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο – ο τρόπος ζωής, η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα παίζουν βασικό ρόλο στο πώς εκδηλώνονται αυτά τα γονίδια». Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που μπορεί να έχουμε γενετική προδιάθεση, δεν είναι απαραίτητο να παίρνουμε έξτρα βάρος αν κάνουμε τις σωστές επιλογές.