κατακράτηση-υγρών-οι-7-συνήθειες-που-θα-322016
©Izabel Goulart/Instagram

Γνωρίζετε πως δημιουργείται η κατακράτηση υγρών;

Τους καλοκαιρινούς μήνες η ζέστη διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, ευνοώντας την απώλεια υγρασίας και αποτρέποντας την επαναπορρόφηση από τους ιστούς. Το αποτέλεσμα είναι η κατακράτηση υγρών, που δημιουργεί φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς, βαριά πόδια, κυτταρίτιδα και συσσωρεύει τοξίνες στο λεμφικό σύστημα, γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Γιατί η κατακράτηση υγρών επιδεινώνεται το καλοκαίρι;

Η κατακράτηση υγρών συμβαίνει όλο το χρόνο, αλλά το καλοκαίρι οι τοξίνες τείνουν να συσσωρεύονται πιο πολύ στο λεμφικό σύστημα, με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να τις απομακρύνει. Η κατακράτηση υγρών οδηγεί σε αργό μεταβολισμό, δυσκολία απώλειας βάρους, ενώ το φούσκωμα εντοπίζεται κυρίως στα πόδια και το στομάχι με την πέψη να καθυστερεί περισσότερο. Για να καθαρίσουμε το λεμφικό σύστημα, θα πρέπει να αποτρέψουμε την κατακράτηση υγρών. Όλοι μιλούν για τα οφέλη του λεμφικού μασάζ, που καταπολεμά το ανεπιθύμητο φούσκωμα, μόλις μετά από μια ώρα, όπως εξηγεί η Tehani Leprieur, founder του Lymphatic Drainage Workshop. Το λεμφικό μασάζ γίνεται με τη βοήθεια ειδικού, η Tehani Leprieur όμως προτείνει και 7 tips για να περιορίσουμε την κατακράτηση υγρών, τα οποία και μπορούμε να εφαρμόσουμε εύκολα στο σπίτι.

Κατακράτηση υγρών: Οι 7 συνήθειες που θα αλλάξουν το σώμα σας-1
©Unsplash

Περιορίστε στην καθημερινή διατροφή τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, οι επεξεργασμένες τροφές, η ζάχαρη, οι οποίες κατά την διάρκεια της πέψης μετατρέπονται σε βλέννα και εμποδίζουν το λεμφικό σύστημα.

Κάντε μασάζ στα πόδια σας ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, για να ενεργοποιήσουμε το λεμφικό σύστημα.

Δοκιμάστε την διαλειμματική νηστεία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, επιτρέποντας στο πεπτικό σύστημα να ξεκουραστεί.

Εξασκηθείτε στην κοιλιακή αναπνοή για 5′ την ημέρα. Το σπλαχνικό μασάζ είναι σημαντικό καθώς μεγάλο μέρος του λεμφικού συστήματος εντοπίζεται στο στομάχι.

Αυξήστε την φυσική δραστηριότητα, καθώς η άσκηση ευνοεί την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Δοκιμάστε την μέθοδο του dry brushing πριν κάνετε ντους, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Χαλαρώστε και βιώστε την κάθε στιγμή, ακόμα και τις απλές κινήσεις, όπως το να ανάψετε ένα κερί στο υπνοδωμάτιο.

Διαβάστε επίσης | Έλλειψη βιταμίνης C: Τα συμπτώματα στο σώμα και οι τρόποι αντιμετώπισης

MHT