τα-τρόφιμα-που-δεν-πρέπει-να-έχουμε-στο-315117
©Sannevloet/Instagram

Τρόφιμα που δεν συνιστώνται από τους ειδικούς

Άνοιξη, η εποχή που είναι αφιερωμένη στην αποτοξίνωση (καθώς και στο περίφημο cleansing), αφού βλέπουμε τακτικά ειδικούς της φυσικοπαθητικής διατροφής να μας συμβουλεύουν ποιες τροφές πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας για να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό και να νιώθουμε πιο ανάλαφροι και με ενέργεια. Σήμερα όμως δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τις καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης που πρέπει να καταναλώσετε την άνοιξη. Πάντα με σκοπό τον καθορισμό των θεμελιωδών κανόνων μιας υγιεινής και συνειδητής διατροφής, απευθυνθήκαμε σε πέντε φυσιοπαθητικούς και συμβούλους τροφίμων για να τους ρωτήσουμε ποια είναι, κατά μια έννοια, η αντίστροφη ερώτηση σε σύγκριση με αυτό που ακούνε συνήθως. Τους ζητήσαμε να μας πουν ποιες τροφές να αποφεύγουμε από το ψυγείο μας.

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να έχουμε στο ψυγείο μας σύμφωνα με τους διατροφολόγους-1
©Unsplash

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι απάντησαν.

Sarah Benhamou,φυσιοπαθητικός

Επεξεργασμένα αλλαντικά

“Ο λόγος; Περιέχουν νιτρώδη, χημικές ουσίες που αποτελούνται από άζωτο και οξυγόνο που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία.”

Επεξεργασμένοι χυμοί φρούτων

«Όχι μόνο εγγυώνται αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν έχουν καμία θρεπτική αξία».

Επεξεργασμένα έτοιμα γεύματα

«Η σύνθεσή τους είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολη. Αν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε, επιλέξτε κατεψυγμένα βιολογικά ψάρια και λαχανικά: μπορούν να παρασκευαστούν το ίδιο γρήγορα, αλλά σας εγγυώνται ένα υγιεινό γεύμα».

Lucile Champy, σύμβουλος τροφίμων

Συσκευασμένες κρέμες για επιδόρπιο

«Είναι υπερεπεξεργασμένα και γεμάτα από πρόσθετα, τα οποία βλάπτουν σοβαρά τη μικροχλωρίδα και αυξάνουν τη χρόνια φλεγμονή. Είναι τόσο εύκολο να φτιάξετε σπιτικές εκδοχές με υγιεινά υλικά».

Το γιαούρτι 0% λιπαρών

«Παραδόξως, τα 0% προϊόντα διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε βάρος. Συχνά είναι πιο γλυκά, για να αναπληρώσουν την έλλειψη λίπους, και οι εκδόσεις «χωρίς ζάχαρη» είναι γεμάτες τεχνητά γλυκαντικά».

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να έχουμε στο ψυγείο μας σύμφωνα με τους διατροφολόγους-2
©Unsplash

Βούτυρο

«Δεν είμαι ριζικά αντίθετη στη χρήση βουτύρου, αλλά προτιμώ το ghee [προϊόν που προέρχεται από αγελαδινό βούτυρο που υποβάλλεται σε διαδικασία θέρμανσης και φιλτραρίσματος για την απομάκρυνση του νερού και των πρωτεϊνών του γάλακτος, όπως η καζεΐνη] ή κρέμες από ελαιούχους σπόρους, όπως π.χ. σουσάμι, παπαρούνα, λινάρι, κάνναβη και ηλίανθος, που είναι καλή πηγή φυτικών ινών, μεταλλικών αλάτων και πρωτεϊνών».

Mary Delberghe, φυσιοπαθητικός

Γιαούρτι από αγελαδινό γάλα

«Τουλάχιστον αυτά από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία είναι φλεγμονώδη. Περιέχουν πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος, όπως καζεΐνη και λακτόζη, οι οποίες, για μερικούς, μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και κινδυνεύουν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Από τότε που σταμάτησα να τα καταναλώνω, έχω παρατηρήσει μια σαφή διαφορά όχι μόνο σε πεπτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο υγείας του δέρματος. Τα αντικαθιστώ με γιαούρτι φυτικής προέλευσης».

Μαργαρίνη

«Είναι ένα υποκατάστατο του βουτύρου που δεν έχει κανένα όφελος, τόσο λόγω των συστατικών του – συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ελαίων που είναι καταστροφικά για την υγεία μας, όσο και για τον πλανήτη – ως συνέπεια της διαδικασίας παραγωγής του. Οι περισσότερες ποικιλίες μαργαρίνης στην αγορά περιέχουν υδρογονωμένα φυτικά έλαια, τα οποία οδηγούν στο σχηματισμό λιπαρών, γνωστών για τη δύναμή τους να αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αντίθετα, χρησιμοποιώ φυσικές πηγές λίπους όπως γκι ή καρύδα, ελαιόλαδο ή λάδι ξηρών καρπών».

Χυμοί φρούτων

«Είναι πλούσιοι σε πρόσθετα σάκχαρα και δεν έχουν τις ευεργετικές ίνες που βρίσκονται σε ολόκληρα φρούτα. Προκαλούν αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος και τα επίπεδα ενέργειας».

Mary Capelle, φυσιοπαθητικός

Επεξεργασμένα έτοιμα γεύματα

«Είναι υπερβολικά πλούσια σε αλάτι και ανθυγιεινά λιπαρά. Προτιμώ να έχω πάντα μια πλούσια ποσότητα λαχανικών στο ψυγείο μου, ώστε να μπορώ να τρώω σπιτικό φαγητό».

Βούτυρο

«Περιέχει πάρα πολλά κορεσμένα λίπη, τα οποία αυξάνουν τις τιμές της χοληστερόλης στο αίμα. Όταν μαγειρεύω, προτιμώ το μαγείρεμα στον ατμό. Αν χρησιμοποιήσω το τηγάνι, επιλέγω ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, τα οποία είναι πλούσια σε καλά ωμέγα 3 λιπαρά».

Χυμοί φρούτων

«Τους λείπουν ίνες που επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων, καθώς χάνονται στη διαδικασία της εκχύλισης. Προτιμώ να αρωματίζω σκέτο νερό με νερό μέντας, θυμαριού ή άνθη πορτοκαλιάς, σε αναλογία μία κουταλιά για κάθε 500 ml νερού. Η μέντα βοηθά την πέψη, το θυμάρι καθαρίζει και τα άνθη πορτοκαλιάς καταπραΰνουν».

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να έχουμε στο ψυγείο μας σύμφωνα με τους διατροφολόγους-3
©Unsplash

Mélodie Dewever, φυσιοπαθητικός

Προϊόντα αγελαδινού γάλακτος

«Το λόμπι των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει εκτελέσει πολύ καλά το έργο του, γιατί σήμερα πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι, για να είναι υγιείς και να έχουμε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε αυτά τα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, τα προϊόντα αγελαδινού γάλακτος είναι φλεγμονώδη και περιέχουν ένα ένζυμο που δυσκολεύει την πέψη, καθώς και καζεΐνη, μια πρωτεΐνη στην οποία πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι και η οποία μπορεί να προκαλέσει ακμή, πεπτικά προβλήματα, ημικρανίες και πολλά άλλα. Και αυτό χωρίς να ληφθούν υπόψη τα καρδιαγγειακά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλεί η παραγωγή τους».

Επεξεργασμένα προϊόντα

«Όπως τα έτοιμα γεύματα, για παράδειγμα. Είμαι υπέρ των φρέσκων και ακατέργαστων προϊόντων, που μπορούν να φτιαχτούν απλά, προσθέτοντας βότανα, μπαχαρικά και λεμόνι».

Ποτά χωρίς αλκοόλ

«Είναι γεμάτα σάκχαρα –ακόμα και τα λεγόμενα «ελαφριά»–, είναι εξαιρετικά φλεγμονώδη και προκαλούν αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Είναι καλύτερο ένα καλό ανθρακούχο νερό με μια κουταλιά Gimber [ένα βιολογικό συμπύκνωμα τζίντζερ], ή απλά νερό με λίγο λεμόνι και μέντα.

Διαβάστε επίσης | Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που πρέπει να καταναλώνετε με άδειο στομάχι για καλύτερο μεταβολισμό